Jak poznat přehřátí u psa a jak psa správně zchladit?

australský ovčák se chladí na chladicí podložce, má chladicí hračku a sluneční brýle

Vy si možná vysoké teploty užíváte, ale váš parťák jen kouká, kde by se zchladil. Poznáte, když bude váš parťák přehřátý? A víte, jak ho správně zchladit? Zjistěte, jak poznat přehřátí u psů, jak ho řešit a především jak mu předcházet!

Jak poznat přehřátí u psa?

Váš parťák leží jako mátoha na dlažbě, funí a zrychleně dýchá a vy se obáváte, jestli není přehřátý? Pokud radostně vyskočí, jen co zašustíte pytlíkem, už vám sedí u nohy? Tak to je mu možná horko, ale přehřátý ještě není. Pokud ale dál apaticky leží, zkontrolujte mu jazyk a změřte teplotu v konečníku - apatie je jasným signálem, že něco není v pořádku.


Příznaky přehřátí:

  • zrychlené dýchání
  • apatie
  • namodralý jazyk
  • teplota v konečníku přes 40 °C

Můj pes je přehřátý! Co teď?

Pokud vás jako první napadne pejska okamžitě osprchovat studenou vodou nebo nedejbože hodit do vody, zadržte - tím by mohlo akorát dojít k šoku. Chladit je potřeba především tlapky, bříško, vnitřní stranu stehen a až nakonec hlavu. Důležité je také pořádně doplnit tekutiny a umístit ho na co nejchladnější místo - a ideálně na chladicí podložku. 


Jak zchladit přehřátého psa:

  • pomocí sprchy nebo mokrého ručníku chlaďte nejprve tlapky, břicho, vnitřní stranu stehen a až nakonec hlavu
  • nabídněte pejskovi dostatek vody
  • umístěte psa na chladicí podložku na nejchladnější místo v bytě

POZOR: Pokud se pejskovi neuleví, nebo budete pozorovat křeče, zvracení nebo jiné komplikace, okamžitě se obraťte na veterináře!

Jak předcházet přehřátí?

V autě

Pejska zbytečně nevozte autem. V žádném případě ho v autě nenechávejte samotného. A pokud už ho někam vézt musíte, zapněte klimatizaci. Pozor - pokud pejska převážíte v kleci v kufru, myslete na to, že v zadní části auta je teplota vyšší a trvá delší dobu, než se tam dostane klimatizací ochlazený vzduch.

Na procházkách

Pejska venčete brzy ráno a pozdě večer, kdy už není venku takové horko. Pro venčení si zvolte místa ve stínu a pokud možno bez nutnosti chůze po rozpáleném asfaltu. Namísto dlouhých procházek a náročného tréninku zvolněte a pejska nepřetěžujte. Pokud to jde, vezměte pejska na procházku k vodě, kde se může zchladit.

Doma

Ujistěte se, že má pejsek přístup k dostatečnému množství čerstvé vody. Zajistěte mu chladné místo k odpočinku - ideálně v chodbě nebo jiné chladné místnosti. Pokud chce váš pejsek trávit čas venku na zahradě, zkontrolujte, že má přístup do stínu, kde se může zchladit. 

Co dělat se psem v horku?

Venku je horko, doma docela také, ale váš parťák potřebuje vybít energii. Co teď?

  • Napusťte mu na zahradě psí bazének. Ochlazení a skvělá zábava v jednom!
  • Pořiďte mu chladicí hračky a pohrajte si spolu. Chladicí hračky jsou napuštěné vodou - po vložení do mrazáku zmrznou a pejsek se při hraní skvěle osvěží.
  • Vezměte ho k vodě, s sebou zabalte hračky do vody a přečkejte horka tam.
  • Dejte mu chladicí obojek.
  • Připravte mu ledovou pochoutku - nabídnout mu můžete zmrzlý vývar pro psy v silikonové podložce, zmrzlý jogurt nebo jinou zmrzlou dobrotu.

Jak zvládáte horka se svým parťákem vy? Máte vlastní osvědčené chladicí triky? Podělte se s námi třeba na sociálních sítích.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie