Cestování se psem

pes sedí v autě u spolujezdce kouká z okýnka a olizuje se

Pro mnohé z nás je nepředstavitelné, abychom jeli na výlet, nebo dovolenou bez našeho čtyřnohého miláčka. Ani u nás tomu není jinak. Spousta hotelů, penzionů i chat pobyt s našimi psy bez problému umožňuje. Pejska je ale potřeba na cestu vždy pečlivě připravit.

Co zvážit ještě před cestou?

Ať už se se svým parťákem chystáte cestovat za dobrodružstvím autem, vlakem nebo dokonce letadlem, je potřeba zajistit, aby byla cesta pro vašeho mazlíčka bezpečná a také pohodlná.

Před cestou je třeba zvážit, zda bude cesta pro psa přínosem nebo spíše utrpením. Jsou psi, kteří cestování milují. Stačí říci „Pojedeme na výlet?“ a oni radostně vrtí ocáskem, jak moc se těší vstříc novým zážitkům. Pak jsou ale psi, kteří cestování rádi nemají. Bojí se, zvrací, mají zažívací problémy. Takové pejsky je potřeba postupně na jízdu autem zvykat tak, aby měl pejsek jízdu spojenou s hezkými zážitky. 

Tip: Pokud váš pejsek patří k těm, kteří si cestování příliš neužívají, delší cestování zkuste přehodnotit a raději mu před dovolenou zajistěte hlídání. U babičky na chalupě mu možná bude líp.

Co sbalit do psího kufříku na dovolenou?

  • Ať už jedete se psem kamkoliv, měli byste u sebe mít jeho očkovací průkaz.
  • Pokud se psem jedete za hranice, musíte pro něj mít jeho vlastní pas. Tento pas vám vystaví veterinář. Pes musí být zároveň označen tetováním, nebo elektronickým čipem.
  • Pelíšek a pár oblíbených hraček.
  • Dostatek krmiva na celou délku pobytu. A nějaké ty pamlsky na přilepšenou.
  • Obojek, vodítko a náhubek.
  • Cestovní misku s vodou.
  • Psí cestovní lékárničku. Přečtěte si, co by měla psí lékárnička obsahovat.
  • Sáčky na bobky.

Cestujeme se psem autem

Stejně jako děti musí jezdit v autosedačkách, i pro psy platí při cestování pravidla. Možností, jak převážet psa v autě, je několik:

  • Svého parťáka můžete převážet v autě na zadních sedačkách, v tomto případě je dobré pořídit cestovní deku – ta skvěle ochrání vaše autopotahy před nečistotou. Na zadních sedačkách je potřeba psa zajistit pomocí postroje a bezpečnostního pásu pro psy. Ten se připne k psímu postroji určenému pro cestu autem.
  • Na zadních sedačkách můžete psa přepravovat také v plastové přepravce pro psy. Přepravku můžete svému pejskovi vystlat měkkou dekou, nebo mu do ní vložit jeho oblíbený pelíšek. Asi není třeba zdůrazňovat, že tento způsob přepravy je vhodný jen pro menší pejsky.

Pozor! Přepravku je třeba upevnit autopásem tak, aby byla ukotvena na svém místě a necestovala po sedadle.

  • U větších psů je vhodné použít transportní plastovou klec nebo klec kovovou. Tyto klece se umisťují do kufru auta. V kufru svého auta můžete také převážet psy volně, je ale potřeba oddělit kufr od vnitřního prostoru auta vhodnou automříží, aby pes neměl nutkání sedadlo přeskočit na zadní sedadla.

Tip: Pokud se chystáte na delší cestu, mějte na paměti, že je potřeba každé cca 3 hodinky udělat pauzu a nechat pejska vyvenčit, protáhnout se a napít. Proto nezapomeňte na cestovní misku s vodou.

Cestujeme se psem vlakem nebo autobusem

Ve většině prostředků MHD jsou poměrně přísná pravidla pro přepravu psů. Pokud je jim tam vstup povolen, musí být na vodítku a mít náhubek, případně být v cestovní přepravce. Než si tedy koupíte lístek, ujistěte se, zda a za jakých podmínek  vámi zvolený dopravce povoluje přepravu psů.

Delší cesty autobusem či vlakem mohou být pro pejska vyčerpávající, proto nezapomeňte na dostatek vody a nějaké pamlsky, kterými ho odměníte. Na rozdíl od auta nemůžete dělat venčící přestávky, proto pejska před dlouhou cestou pořádně vyvenčete. 

Tip: Na e-shopu jsme pro vás připravili celou sekci věnovanou cestování se psem - najdete tam vše, co budete pro pohodové cestování se svým parťákem potřebovat.

Cestujeme se psem letadlem

Cestování letadlem je pro většinu psů extrémně stresující, proto předně zvažte, zda je skutečně nutné, aby s vámi pejsek letěl.

  • Ještě před samotnou cestou si také prostudujte podmínky země, kam se chystáte - zda vůbec smíte se psem přiletět, jaké podmínky je potřeba splnit (např. očkování), atd.
  • Ověřte si také podmínky dopravní společnosti, se kterou cestujete - zda váš přepravní box splňuje její podmínky, zda vyžaduje potvrzení od veterináře, zda má určená plemena, jejichž přepravu nezajišťuje (některé společnosti například nepřepravují psy s krátkým čumákem), atp. Podmínky přepravy zvířat si určuje vždy konkrétní letecká společnost, proto si dohledejte konkrétní podmínky a informace přímo tam.

V letadle většinou platí, že:

  • V kabině letadla je možné přepravovat pouze zvířata uzavřená v přepravním boxu s pevným dnem, který nesmí překročit určité rozměry - většinou takové, které odpovídají velikosti prostoru pod sedadlem. Celková váha přepravky i se psem nesmí přesahovat určitou hmotnost. (ČSA například uvádí 8 kg.)

Hodí se vědět: Výjimku samozřejmě tvoří policejní a záchranářští psi ve službě a certifikovaní asistenční psi. Ti cestují na palubě letadla zdarma a bez schránky.

Větší psi pak musí cestovat v zavazadlovém prostoru v přepravce a budou odbaveni společně s vašimi zavazadly. Opět musí splňovat konkrétní rozměry a specifikace, které je nutné si před cestou zjistit a splnit. Přepravku si u některých společností můžete koupit či půjčit, případně pořídit na vlastní pěst - v tom případě se ale ujistěte, že má označení IATA, tj. International Air Transport Association.

Tip: Pokud bude váš pejsek cestovat v zavazadlovém prostoru, informujte o tom personál letadla a požádejte, aby tam piloti kontrolovali tlak a teplotu.

Ať už se svým parťákem vydáte kamkoliv, přejeme vám šťastnou cestu!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie