Jak seznámit a spřátelit dvě kočky?

dvě kočky spí s hlavami u sebe na notebooku

Kočičí chování je velmi teritoriální, i přesto jsou ale kočky tvorové společenští. Seznamování dvou cizích koček v přírodě má svá vlastní pravidla, do kterých člověk nezasahuje. Jinak je tomu ale u koček žijících v bytě nebo domě. Tam naopak není dobré spoléhat na přírodu a nechat si to kočky „vyjasnit po svém“. Takový přístup může být pro kočky velmi stresující a seznámení tak může ovlivnit jejich vztah na dlouhou dobu. Nejdůležitějším pravidlem je do ničeho kočky nenutit násilím a připravit jim správné podmínky. Jak tedy kočkám průběh seznamování usnadnit?

Jaké kočky se k sobě hodí? 

Rozhodli jste se pořídit vaší kočce nebo kocourovi druhého kamaráda? V první řadě je potřeba dobře vybrat druhou kočku tak, abyste předešli zbytečným třenicím a problémům. Pokud chováte kočku s průkazem původu, určitě se poraďte s chovatelem. Dokáže vám pomoci s tím, jaké plemeno, věk nebo pohlaví nového mazlíčka vybrat tak, aby byly obě kočky spolu v co největší pohodě. Některá plemena koček mají absolutně odlišné charaktery, denní návyky a potřeby, proto by jejich soužití mohlo být náročné pro všechny čtyřnohé i dvounohé členy rodiny. I pokud máte kočku z útulku, poraďte se, jakou druhou kočku vybrat s ohledem na povahu a temperament. 

Důležité je také zvážit věk nového přírůstku. Starší kočky, které už chtějí mít svůj klid, by mohly nést přítomnost neunavitelného kotěte velmi těžce. Kočičí puberťák ocení parťáka podobného věku, ale zvládne i kotě, se kterým si bude neúnavně hrát a stane se jeho starším sourozencem. 

Pokud vaše kočka není vyložený samotář a naopak vidíte, že se sama doma nudí a vy jí nejste schopni dát tolik pozornosti, kterou by si zasloužila, je pořízení kočičího parťáka skvělým řešením. Kočky se spolu zabaví, více se unaví, takže vás budou méně zlobit v noci a budou lépe snášet odloučení v případě vaší delší nepřítomnosti. 

Seznamujeme dvě kočky krok za krokem

Průběh seznamování dvou koček nemusí být vůbec stresující, pokud dodržíme následující zásady a budeme k celé situaci přistupovat sami v klidu. Kočky jsou velmi vnímavé a pokud budete ze seznamování nervní vy, kočkám to nijak neusnadníte. 

  1. Připravte zázemí pro obě kočky
    Pro vaši stávající kočku je nově příchozí nepřítelem a narušitelem jejího území. Nová kočka je na druhou stranu ve stresu, protože nové prostředí nezná, a tak ho vidí jako potenciálně nebezpečné. Je potřeba oběma stranám připravit takové podmínky, aby tento stres byl co nejvíce potlačen. Připravte každé kočce bezpečné útočiště v oddělených místnostech. V malém bytě bude stačit např. i uzavíratelná koupelna. Zajistěte, aby každá kočka měla přístup k misce s vodou, záchodku a úkrytu (pelíšek, bouda, krabice, přepravka).
  2. Kočky oddělte hned po příchodu
    Kočku, která je v bytě doma, zavřete do oddělené místnosti, než nového obyvatele přinesete domů. Novou kočku po přinesení nechte v přepravce a umístěte ji do připravené oddělené místnosti. Tam jí otevřete přepravku a nechte ji, ať si vyleze, až bude připravena. Nevyndávejte ji z přepravky násilím.
  3. Pomalu kočky zvykejte na pach a vzájemnou přítomnost
    V momentě, kdy se nově příchozí kočka osměluje a bez problémů se pohybuje po místnosti, žere, pije a používá wc, je na čase začít se pomalu seznamovat. Začněte tím, že kočky necháte zvyknout si na vzájemný pach. Vezměte lehce navlhčený ručník a otřete jím srst a okolí tlamičky nové kočky. Ručník pak dejte k očichání vaší kočce. Můžete to udělat i obráceně tak, aby obě kočky měly pach té druhé nablízku. Následně je nechte se na sebe podívat. Můžete využít prosklené dveře, síť, nebo škvíru mezi dveřmi se zarážkou. Cílem je nechat kočky si na sebe zvyknout i vizuálně, ale z bezpečné vzdálenosti. Krmte kočky tak, aby na sebe viděly – pokud se zvládnou obě najíst ve vzájemné přítomnosti, máte téměř vyhráno.
  4. Umožněte kontrolovaný blízký kontakt
    Až budete mít jistotu, že kočky jsou na sebe zvyklé, nejsou ze sebe přehnaně nervózní a nesnaží se na sebe zaútočit (nevrčí, nesklápí uši k hlavě v bojové pozici), můžete odstranit překážku, kterou mezi sebou měly. Dbejte na to, aby i tak měly obě možnost utéct a schovat se do úkrytu. Aby si nová kočka pořádně a bezpečně zmapovala zbytek nového území, můžete zatím druhou kočku zavřít v jiné místnosti nebo (záleží na povaze kočky) ji držet na klíně.
  5. Odměňujte a hrajte si společně
    Hra a jídlo jsou dva nejvíce tmelící faktory ve vztahu dvou koček. Snažte se do hraní zapojovat obě kočky najednou, dbejte na to, aby obě měly stejně pozornosti. Nevěnujte se přehnaně novému kočičímu mazlíčkovi na úkor toho služebně staršího. Kočky dokážou být velmi žárlivé, proto dávejte najevo svou lásku a pozornost oběma stejně. Odměny, pamlsky a jídlo dávejte kočkám ve stejnou chvíli, zvykejte je tak na to, že pro sebe vzájemně nejsou hrozbou a o dobroty nepřijdou.

Přírodní pomocníci proti stresu

Pokud se bojíte, že kočky budou ve velkém stresu, sáhněte po přírodních pomocnících. Vyzkoušet můžete kozlíkové kapky nebo hračky s šantou kočičí. Prodávají se i speciální feromonové spreje a difuzéry nebo bylinné tablety, které u koček redukují stres. Pokud si nebudete vědět rady, jaký přípravek zvolit, poraďte se s veterinářem.

Vybavení pro dvě kočky

Samozřejmostí je potřebné vybavení. Zkrátka to, co stačilo jedné kočce, nebude vyhovovat dvěma. A to platí i pro kočičí záchod. Pro dvě kočky by v domácnosti měly být nejméně dva kočičí záchody, ideálně ale vždy o jeden víc. Zajistěte dostatek škrabadel a odpočívadel, a to ideálně tak, aby každá kočka měla možnost ležet v místnosti na vyvýšeném místě, odkud bude mít přehled o všem, co se děje. Nepočítejte automaticky s tím, že kočky budou chtít spát spolu. Dopřejte jim pohodlí a prostor pro každou zvlášť. 

Nezapomeňte na dvě přepravky. Kočky dost často nesnáší převozy, a to hlavně pokud se jedná o cesty k veterináři. I největší kočičí kamarádi, kteří se jinak bezmezně milují, se v takových situacích mohou chovat nevyzpytatelně a stísněný prostor jedné přepravky je pro ně nebezpečným místem. Vozte kočky k veterináři ideálně vždy společně (ale vždy v oddělených přepravkách), abyste eliminovali ponávratový stres z toho, že jedna kočka „smrdí“ veterinou a druhá ne. 

Důležitý je hlavně čas

Nestresujte se zbytečně, pokud neuvidíte výsledky hned první den. Dejte kočkám čas a uvidíte, že po 3-4 dnech už spolu budou v pohodě vycházet. Samozřejmě existují případy, kdy to trvá déle a výjimečně i případy, kdy si kočky nesednou nikdy. Pokud by se vám zdálo, že je to váš případ, nebojte se obrátit na chovatele, veterináře nebo poradce pro chov koček. 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie