Proč je border kolie tak oblíbené plemeno? A hodí se i k vám?

border kolie s vyplazeným jazykem leží v trávě

Border kolie, borderka, border collie – velmi žádané plemeno, kterému se podíváme na chlup. Řekneme vám zajímavosti o border koliích, dozvíte se něco z jejich historie i jakou mají povahu.

Začneme trochou teorie

Plemeno border kolie je původem z Britských ostrovů a patří mezi nejinteligentnější a nejvíce pracovitá plemena psů. Je to velmi energický a aktivní pes, který potřebuje hodně pohybu a mentální stimulace, aby byl šťastný a zdravý. Border kolie jsou také velmi oddané svému majiteli a milují práci  s lidmi, což z nich činí skvělé společníky pro rodiny i jednotlivce.

Historie border kolie

Historie plemene se datuje do 18. století, kdy bylo vyšlechtěno na hranicích Anglie a Skotska. Border kolie byli původně chováni jako pastevečtí psi, kteří pomáhali hlídat a pohánět ovce na pastviny. Jejich schopnosti jako pastevectví byly velmi ceněny, protože byli schopni spolupracovat s pastýřem a sami rozhodovat o tom, jak nejlépe krotit a řídit stádo. Border kolie se staly velmi populárními nejprve v Anglii a postupně se rozšířily do celého světa.

Vzhled

Border kolie jsou středně velcí psi s dlouhou nebo krátkou srstí, která může mít různá zbarvení, nejčastěji to může být černobílá, hnědobílá nebo merle. Mají dlouhé, štíhlé nohy a oči různých barev, ve tvaru mandlí. Jejich uši jsou středně velké a mohou být vztyčené nebo skládané. Border kolie jsou velmi elegantní psi a mají velmi vytrvalé nohy, což z nich činí skvělé běžce.

Chování

Jednou z nejvýraznějších vlastností border kolie je jejich inteligence. Velmi rychle se učí a mají schopnost se rychle přizpůsobit novým situacím. Tito psi jsou také velmi energičtí a potřebují hodně pohybu a cvičení. Jsou výkonní v agility a obedience soutěžích, především díky své schopnosti rychle a snadno se učit nové triky a příkazy.

Border kolie jsou také velmi oddaní a loajální k rodině. Jsou skvělými společníky a mají tendenci být velmi empatičtí na nálady svých majitelů. Milují děti a mají přirozenou ochranitelskou povahu. Nicméně, kvůli své vysoké úrovni energie a aktivit, by měli být dobře trénováni a socializováni, aby se zabránilo některým negativním vzorcům chování, jako jsou štěkání nebo nervozita.

Tito psi byli původně šlechtěni jako pastevečtí psi, avšak v moderní době se používají pro mnoho dalších různých účelů včetně agility, obedience a dokonce i ke canisterapii či jako asistenční psi.

Komu bude tedy border kolie vyhovovat?

Border kolie jsou pracovní psi a jsou vhodní pro lidi, kteří mají zájem věnovat se aktivnímu životnímu stylu a mají dostatek času a energie na výcvik a trénink takového psa.
Border kolie jsou také psi vhodní pro lidi, kteří žijí v domácnostech s většími pozemky, kde mohou psi volně běhat a cvičit. Pokud máte zájem o toto plemeno, je důležité si uvědomit, že border kolie potřebují značné množství fyzické a duševní stimulace. Pokud nejste připraveni poskytnout jim dostatek času a tréninku, může být pro vás lepší zvážit jiné plemeno.

Tip: Border kolie je plemeno, které vyžaduje hodně duševní stimulace. Pokud máte na borderku zálusk, přečtěte si, co je to enrichment a jak ho aplikovat v každodenní rutině.

A jaké je to mít borderku opravdu doma?

Celkově si pořídit psa je obrovský závazek. Je třeba mu naplnit základní potřeby jako je kvalitní psí krmivo, pití, bezpečné zázemí a dát mu hodně péče a lásky. Cvičit ho, aby uměl alespoň základní povely pro každodenní fungování v běžném životě. Natož když si pořídíte border kolii. Tam je potřeba si pár „povinností“ znásobit. Hodně také záleží, pokud si pořídíte pracovní plemeno nebo výstavní. U pracovních plemen je potřeba svému psovi věnovat opravdu hodně svého času a energie, aby byl pes opravdu spokojený a dostatečně unavený. 

Já mám borderáka z té druhé skupiny – výstavní. Jsme spolu už téměř 5 let a nelituji ani jednoho dne, který jsem měla možnost s ním trávit. Pořídila jsem si ho jako parťáka, se kterým jsem chtěla hodně cestovat, což se mi splnilo a od doby co to šlo, ho beru všude s sebou. Pěšky, autem, vlakem, lodí, kánoí… do práce, na výlety, do kaváren, restaurací, na dovolené. Vím, že ho můžu nechat po nějakém tom vyžití např. v pokoji na hotelu, kde bude spokojeně odpočívat a já mohu bez obav navštívit místa, kam se se psy nesmí.

Je to skvělý parťák do nepohody, kterého je ale potřeba od mala každý den trénovat, cvičit a učit nové dovednosti. Ani nepočítám, kolik umí povelů…  v tomto věku už ale spíše povely opakujeme a užíváme si společných chvil při hraní a cestování.

Zaujalo vás toto plemeno nebo ho máte dokonce doma? Napište nám své zkušenosti a zážitky s vašimi borderkami <3.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie