Jak vybrat psí pelíšek? Druhy pelíšků a tipy na ty NEJ

2 australští ovčáci leží v pelechu akinu český les

Mít vlastní pohodlné místečko je důležitou potřebou každého čtyřnohého člena rodiny. Kromě “hlavního” pelíšku pak mají pejsci ve větších domácnostech i další místečka v různých částech domu, aby mohli být vždy svým páníčkům nablízku. Pojďte se s námi podívat na různé typy pelíšků, pro koho jsou vhodné a jak vybrat dokonalý pelech právě pro vašeho chlupáče.

Typy psích pelíšků:


Psí pelíšky se zvýšeným okrajem


Tenhle typ pelíšku je asi první, který vám vytane na mysl. Měkoučké okraje zajišťují nejen pocit bezpečí, ale také extra pohodlí. Psí pelíšek se zvýšeným okrajem je ideální jako “hlavní pelíšek” a zamilují si ho pejsci, kteří rádi odpočívají v klubíčku nebo vyhledávají uzavřenější prostory, kde se mohou cítit bezpečně. Vybírat můžete z oválných nebo obdélníkových tvarů a mnoha barev a materiálů.


Jak na výběr:

  • velikost pelíšku vybírejte tak, aby se v něm pejsek mohl pohodlně natáhnout
  • vybírejte pelíšek se snímatelným potahem pro snadnou údržbu
  • hledejte pelíšek s protiskluzovým dnem
  • vsaďte na kvalitní materiály, aby se pelíšek brzy neproležel

Naše tipy: 

  • Pelíšky Akinu ČESKÝ LES: Kromě originálního designu nabízí také špičkovou kvalitu materiálů. Pelíšky z kolekce Akinu ČESKÝ LES jsou velmi těžké a kvalitně zpracované, takže se jen tak neproleží a budou vašemu miláčkovi sloužit mnoho let. Navíc umožňují regulovat tvrdost náplní.
  • Pelíšky Zolux MEMORY: Funkční a pohodlné pelíšky z paměťové pěny jsou ideální starší pejsky a pejsky s bolavými klouby. Zajišťují přirozenou polohu páteře a ulevují namáhaným kloubům.

Koše pro psy


Košíky pro psy jsou zpravidla pevné proutěné nebo plastové koše s vloženým polštářem. Zajišťují pejskovi podobný pocit bezpečí jako pelíšky se zvýšeným okrajem, ale na rozdíl od nich pevné okraje neslouží jako polštáře. Působí stylově a v plastové verzi se navíc snadno udržují. Zda zvolíte pelíšek s měkkým okrajem nebo koš je čistě věc vkusu.


Tip: V naší nabídce košů pro psy najdete také kukaně a kryté pelíšky pro menší pejsky. Nabízejí extra pocit bezpečí a v zimních měsících zvyšují tepelný komfort. Takže pokud máte parťáka menšího vzrůstu, který se rád schovává, pořiďte mu třeba kukaň z kolekce Akinu ČESKÝ LES


Psí polštáře a matrace


Polštáře a matrace jsou vhodné pro pejsky, kteří mají rádi hodně prostoru a často je vidíte, jak vám z klasického pelíšku “přesahují ven”. Polštáře a matrace jsou ideální jako hlavní pelíšek právě pro ně. Jsou dostatečně měkké a pohodlné, a když zvolíte polštář nebo matraci z kvalitního materiálu, bude sloužit spoustu let. 


Jak na výběr: 

  • rozměr polštáře nebo matrace vybírejte podle velikosti pejska tak, aby se na pelíšek nejen pohodlně vešel, ale ještě měl kolem sebe dostatečnou rezervu
  • zvolte dostatečnou výšku, aby měl pejsek dostatek pohodlí
  • pro snadnou údržbu zvolte matraci se snímatelným okrajem nebo polštář, který lze prát celý v pračce
  • pohlídejte si, aby byl nový pelíšek vybaven protiskluzovým dnem

Naše tipy:

  • Matrace pro psy Akinu ČESKÝ LES: Vysoká PU matrace se snímatelným potahem a protiskluzovou úpravou splní vše, co od kvalitní psí matrace očekáváte vy i váš miláček.
  • Ortopedický polštář Trixie BENDSON: Vysoký měkoučký polštář z viscoelastické pěny s paměťovým efektem je ideální pro starší pejsky nebo chlupáče, kteří ocení extra komfort. Ulevuje namáhaným kloubům a zajistí správnou polohu páteře při spánku. Snímatelný potah a protiskluzová úprava jsou samozřejmostí.
  • Zolux MEMORY matrace: Pohodlná matrace z paměťové pěny se snímatelným potahem je vhodná pro psí seniory, pejsky s kloubními potížemi a psí rekonvalescenty.


Podložky, podušky a deky pro psy


Podložky, podušky i psí deky jsou vhodné na cesty. Snadno se přemisťují, jsou skladné a můžete je tak brát s sebou na cesty, na delší výlety, do auta nebo na dovolenou. V zásadě jsou tenčí než klasické pelíšky, a tak nejsou vhodné jako hlavní místečko, ale v domácnosti skvěle poslouží jako vedlejší pelíšek.


Tipy:

  • Pořiďte svému chlupáčovi deku, kterou snadno sbalíte do batohu a můžete ji mít kdykoliv po ruce. Až si budete chtít dát pivo na zahrádce, budete mít pro svého pejska “místečko”, kam ho můžete odkázat. Hodit se bude i na cestách autem nebo třeba vlakem.
  • Kromě deky se bude hodit mít v zásobě také podušku či podložku. Jsou pohodlnější než deka, ale zase vám zaberou více místa. Jsou tedy ideální na víkendový výlet jako cestovní pelíšky. Doporučujeme například podložku Akinu ČESKÝ LES, která má protiskluzovou úpravu a snadno se udržuje.

Jak vybrat pelíšek pro psa?


Při vybírání pelíšku je třeba vzít v potaz hned několik faktorů:

  • Umístění pelíšku. Podle vybraného místa vyberte tvar a typ pelíšku.
  • Velikost pejska. Podle velikosti svého psa zvolte velikost - a pamatujte, že je lepší vzít vždy spíš větší než menší pelíšek.
  • Čistotnost vašeho parťáka. Pokud si váš chlupáč nosí pamlsky do pelíšku nebo má často zabahněné tlapky, zvolte pelíšek z omyvatelného materiálu a vyberte pelíšek se snímatelným potahem. Mikroplyšové nebo jiné textilní pelíšky byste museli neustále prát, zatímco ty omyvatelné většinou stačí několikrát utřít vlhkým hadříkem, než je nutné je dát do pračky.


Tip na závěr: Nový pelíšek už jste vybrali? Zjistěte, jak na péči o psí pelíšek, aby vám sloužil spoustu let.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie