Kdy a proč vařit pro kočku?

kočka jí uvařenou stravu z misky

Možná máte pocit, že má vaše kočka příliš jednostrannou stravu. Nebo chcete svému kočičímu chlupáčovi udělat radost něčím speciálním. Pojďme se společně podívat na to, kdy a co je vhodné kočkám vařit.

Je pro kočku vhodnější vařená strava nebo granule?

Granule a konzervy jsou praktickým a pohodlným řešením, které vaší kočičce zajistí opravdu vyváženou stravu. Samozřejmě je potřeba zvolit kvalitní kočičí krmivo - pokud možno superprémiové. Levnější a méně kvalitní granule a konzervy mohou obsahovat příliš mnoho sacharidů, umělých konzervantů, barviv a jiných chemických látek. 


Tip: Holistická superprémiová řada Akinu VITALITY neobsahuje žádná barviva, dochucovadla ani zbytečné konzervanty a je navržena tak, aby podporovala zdraví a vitalitu vašich miláčků. 


Přemýšlíte, že byste z klasického kočičího krmiva přešli na krmení vařenou stravou? Mějte na paměti, že: 

  • je nezbytné pečlivě počítat krmné dávky a složení, aby vaší kočce nic nechybělo. Musí obsahovat potřebné množství bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů… 
  • je nutné se poradit s veterinářem, abyste něco nezanedbali.
  • kočky nesnášejí změnu stravy příliš dobře. 

Kdy kočce vařit?

Při dietě: Pokud vaši kočku trápí zažívací potíže nebo zvracení, veterinář vám může doporučit dietní režim. Jde o lehce stravitelnou vařenou stravu, která je vhodná pouze jako krátkodobá úleva pro zažívací systém.

Jako zpestření jídelníčku: Zbyl vám kousek kuřecího, a tak ho uvaříte kočce a přidáte do granulí. Občas jí přilepšíte vnitřnostmi nebo rybičkou. Pokud své kočce nabízíte kvalitní a vyvážené granule, občasné zpestření jídelníčku domácí stravou je naprosto neškodné - a nemusíte řešit, zda obsahuje všechny potřebné živiny. Směle se můžete pustit i do přípravy domácích pamlsků.

Při zvláštních příležitostech: Slaví vaše číča narozeniny? Chcete jí o Vánocích dopřát slavnostní tabuli? Ke zvláštním příležitostem své kočce rozhodně dopřejte něco extra! Nezapomeňte ale, jaké potraviny jsou pro kočku vhodné, a které jí mohou naopak uškodit. 

Z čeho vařit pro kočky?

Při přípravě vařené stravy pro kočku vždy sledujte kvalitu použitých ingrediencí. 


Například můžete použít tyto suroviny:

  • kuřecí, hovězí, jehněčí maso
  • vnitřnosti (ledviny, játra, žaludky)
  • ryby
  • živočišný tuk
  • tvaroh
  • vaječný žloutek
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • rýže, ovesné vločky

POZOR: Mezi pro kočky nevhodné potraviny patří cibule, česnek, pažitka, hroznové víno, rozinky, čokoláda (dokonce i bílá), cukr, syrové kynuté těsto, muškátový ořech, prášek do pečiva nebo jedlá soda.

Co kočce uvařit?

Z výše uvedených ingrediencí můžete své kočičce uvařit, cokoliv má nejraději. Kuřecí stehna s lososovým olejem a zeleninou, dušená rýže s lososem, ovesné vločky s vejcem… Kočky mají pověstně mlsné jazýčky, a tak co chutná jedné kočce, nemusí chutnat jiné. Sami víte nejraději, jestli dává přednost rybě nebo třeba hovězímu. Tak jako tak ale můžete své parťačce udělat radost a vyzkoušet recepty na domácí kočičí pamlsky nejen na Vánoce. 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie