Línání u koček

mainská mývalí kočka je v posteli s plyšovou rybou

Každý kočičí páníček musí počítat s určitým množstvím chlupů, které se s pořízením kočky začne vyskytovat téměř v celé domácnosti. Jaké množství chlupů je ale ještě normální? Jak často kočka líná a jak období línání přežít?

Jak často kočka líná?


Kočky obvykle línají dvakrát za rok - na jaře a na podzim. Pokud máte domácí kočku, která ven vůbec nechodí, línání nebudete vnímat tak výrazně, jako majitelé koček, které tráví určité množství času venku. Díky stabilní vnitřní teplotě domácím kočkám neroste hustá zimní srst, kterou se mohou pyšnit venkovní kočky, ale pozor - některé domácí kočky pak mohou línat po celý rok.

Nadměrné línání u kočky: Kolik chlupů už je moc?


V období línání budete mít pravděpodobně doma chlupy úplně všude. Nadměrné línání ale může být také příznakem zdravotního problému, proto kontaktujte veterináře, pokud vaše kočka ztrácí velké množství chlupů uprostřed zimy nebo během léta nebo se na těle vaší kočky objevují holá místa zcela bez srsti.

Jak se zbavit kočičích chlupů v domácnosti?


Zametání a vysávání je jasné. Jak se ale zbavit kočičích chlupů z oblečení, gauče, postele nebo třeba koberce?

  • Z oblečení a nábytku kočičí chlupy snadno odstraníte válečkem na chlupy nebo kartáčem na chlupy, který si poradí i s těmi “zapíchnutými”.
  • Pokud máte koberec, který má i po vysátí víc kočičích než vlastních chlupů, vyzkoušejte stěrku na okna - navlhčeným gumovým okrajem dostanete chlupy z koberce, plyšového pelíšku i dalších povrchů, na které je vysavač krátký. 


Jak pečovat o línající kočku?


Období línání je náročné a můžete mít pocit, že se chlupů už nikdy nezbavíte. Bez každodenního válečkování a vysávání to asi nepůjde, ale alespoň své kočce můžete línání zpříjemnit:

  • Kartáčování: Pravidelným vyčesáváním můžete snížit množství volně poletujících chlupů a období línání mírně urychlit. Během línání můžete vyčesávat klidně dvakrát denně. V kočičí vyčesávací výbavě se hodí mít kartáč na jemnou podsadu, hřeben na delší chlupy a vyčesávací masážní rukavici, kterou bude vaše kočka zaručeně milovat. 
  • Dostatek vody: Kočky mají tendenci pít velmi málo, a tak nezapomeňte své kočce nabízet dostatek tekutin a mokrého krmiva - správný pitný režim zlepšuje kvalitu kočičí srsti.
  • Dbejte na výživu: Alespoň v období línání své kočce dopřejte potravu s dostatkem Omega 3 a 6 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro zdravou srst a kůži. Skvělou volbou jsou prebiotika nebo lososový olej, který kočky milují.
  • Pozor na bezoáry: Chlupy, které kočka spolyká, tvoří v žaludku koule, které po určité době “vykašlává”. A během línání kočky spolykají mnohem více chlupů než obvykle a obzvláště pro dlouhosrsté kočky to může být nepříjemný problém. Nabídněte své kočce pamlsek proti bezoárům Akinu Antihairball, který zmírňuje jejich tvorbu a usnadňuje jejich průchod ven.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie