Línání u psů

borderka leží na zádech na podložce Akinu z lesa a kapradí

V každé správné psí domácnosti je určité množství chlupů. Jaké množství je normální? Jak často a jak dlouho psi línají? A jak se chlupů efektivně zbavit?

Jak často a jak dlouho líná pes?


Bez ohledu na období psům vypadávají chlupy po celý rok - jejich množství je kromě jiných faktorů závislé také na plemeni psa - například psi s neustále rostoucí srstí (pudli či jorkšíři) mají chlupy s delší životností, a tak prakticky nelínají, zatímco jiní psi línají celkem hodně po celý rok.


Nejvíce psi línají dvakrát za rok - na jaře a na podzim, kdy psi přirozeně mění letní srst za zimní a naopak. Na jaře tedy budete na podlaze nacházet větší množství jemných chomáčů podsady, zatímco na podzim zase více krycích chlupů. Sezónní línání obvykle trvá 1 až 2 měsíce.

Nadměrné línání u psů: Kolik chlupů už je moc?


V období línání se může zdát množství chlupů už nezvladatelné - obzvlášť, pokud máte dlouhosrstého a velkého psa. Jaké množství chlupů je normální a kdy se už raději obrátit na veterináře? Pokud váš pes ztrácí nadměrné množství chlupů a současně projevuje jiné známky nepohody jako třeba svědění, nebo se mu na kůži vyskytují zcela holá místa bez chlupů, pro jistotu se poraďte s veterinářem.

Jak pečovat o psa během línání?


Základem je pravidelné vyčesávání - sníží množství chlupů v domácnosti a mírně zkrátí celkovou dobu línání. Na vyčesávání dlouhosrstého psa budete potřebovat hřeben či hrablo, na krátkosrstého zase spíš kartáč nebo vyčesávací rukavici. Vyberte si tu správnou výbavu v potřebách k péči o psí srst a kůži. 


Myslete také na výživu - během línání je vhodné podpořit zdraví srsti a pokožky doplňky stravy pro psy. Skvělou volbou je lososový olej, který pejskům navíc velmi chutná.

Jak na úklid psích chlupů?


Během línání budete mít psí chlupy pravděpodobně úplně všude, takže zametání a vysávání bude na denním pořádku. Z oblečení a nábytku psí chlupy snadno odstraníte klasickým válečkem na chlupy, ale vyzkoušet můžete také kartáč na chlupy, který si poradí i s těmi “zapíchnutými”. A pokud máte koberec, ze kterého psí chlupy ne a ne dostat, vyzkoušejte stěrku na okna - navlhčeným gumovým okrajem dostanete chlupy z koberce, plyšového pelíšku i dalších povrchů, na které je vysavač krátký.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie