Mazlíčci v nájemním bytě: Jaká máte práva jako nájemce a pronajímatel?

australák leží rozvalený na zádech na matraci v bytě

Našli jste perfektní byt, ale na konci inzerátu stojí “bez domácích mazlíčků”. Najít pronájem i s chlupatým parťákem může být někdy oříšek. A přitom více než 60 % českých domácností má doma i domácího mazlíčka. Jak to se zákazy mazlíčků vlastně je?

Zákon je na straně nájemníků


Hned na začátek si řekněme, že pronajímatel nemá právo vám mazlíčka v bytě zakázat. To ošetřuje nový občanský zákoník účinný od 1. ledna 2014. 


ALE! Nájemci musí být ohleduplní a chovat zvíře mohou pouze tehdy, pokud nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Pod tím si můžeme představit například znečišťování společných prostor nebo to, když zvíře ruší ostatní obyvatele nad únosnou míru. Co je ale únosná míra je těžké stanovit a případné porušení se nedokazuje snadno.


Mazlíčka vám majitel nemovitosti zakázat nemůže. Ale pronajmout vám nic nemusí. Majitelé si tak zkrátka mohou ze zájemců svobodně vybírat a poznámka “bez domácích mazlíčků” jen dává zájemcům najevo, že dají raději přednost rodině bez zvířat. 


To ale neznamená, že nemůžete pronajímatele kontaktovat a o pronájem se ucházet. Jen to budete mít trochu složitější… Majitelé bytů mají často strach z domácích mazlíčků kvůli špatné předchozí zkušenosti nebo neznalosti. Upřímná a včasná komunikace je mnohem lepší než se ohánět zákonem.

Jak získat podnájem i s domácím mazlíčkem?

  • Co nejdříve si ujasněte, jací mazlíčci jsou pro majitele překážkou. Je možné, že bude mít majitel problém s vlčákem, ale čivavu nebo králíčka rád povolí. 
  • Majiteli pošlete fotku svého zvířátka, případně mazlíčka představte osobně - můžete tak majitele přesvědčit se o jeho povaze a výchově. 
  • Podejte majiteli co možná nejpodrobnější popis chování a návyků vašeho miláčka - čím konkrétnější představu bude majitel o zvířeti mít, tím lépe se vám bude jednat.
  • Jednejte narovinu - mazlíčka rozhodně nezatajujte. Namísto toho můžete do smlouvy přidat odstavec o uhrazení případných škod, aby měl majitel klid na duši.
  • Majitele nemovitosti může také přesvědčit, když nabídnete zvýšení kauce.


Vybírejte s rozumem


Našli jste dokonalý byt, ale má parketové podlahy a nejbližší zeleň je dva kilometry daleko? Tak to možná tak dokonalý pro pejsky není. Váš chlupáč je součástí vaší rodiny, a tak je potřeba brát na něj v zájmu spokojenosti všech ohled. Každý den se vám nebude chtít chodit takovou dálku a na konci nájmu nebudete chtít řešit poškrábanou podlahu…

  • Váš nový podnájem by měl poskytovat dostatek místa pro všechny. Tři pejsci do 1+kk zkrátka nepatří.
  • Myslete i na vybavení. Pokud vaše kočka často škrábe nábytek, plně vybavený byt asi nebude vhodnou volbou. Pokud tedy nechcete na konci nájmu všechno platit.
  • Zkontrolujte sousedy - váš vokální pes možná nebude vadit hluché babičce, ale rodině s malými dětmi, které bude budit, ano.
  • Zatímco majitelé nových vybavených bytů budou preferovat nájemníky bez mazlíčků, ve starších nezařízených bytech budete mít s mazlíčkem větší šanci. 

Upřímnou a rozumnou komunikací se určitě domluvíte na řešení, které bude vyhovovat všem. Držíme palce!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie