Obezita u koček: Příčiny, následky a co s tím

obézní kočka leží na podlaze vedle květináče s trávou

Máte doma kočičku, která ráda baští? Moc se nehýbe, má pár kilo navíc, ale o to roztomilejší se vám zdá? Pokud chcete se svým kočičím parťákem strávit ještě mnoho společných let, je čas s tím něco dělat a roztomilých kil navíc se zbavit.

Jídlo není láska


Kočičí páníčci svým mlsným miláčkům rádi projevují lásku krmením. Kočky s nadváhou se zdají být pořád hladové, neustále žebrají o něco na zub, a když nic nedostanou, umí i pěkně nadávat. Pokud i vy svojí kočku překrmujete a projevujete jí lásku právě neustálým podstrojováním, vězte, že jí tím spíše ubližujete. Lásku jí můžete naopak projevit tím, že budete dbát o její zdraví. Možná se jí to nebude z počátku moc líbit, ale vězte, že nadváha vaši kočku pomalu ale jistě zabíjí. 

Zdravotní rizika spojená s nadváhou u koček:


Kromě toho, že se obézní kočky dožívají nižšího věku jim hrozí i další zdravotní obtíže. Například:

  • Cukrovka
  • Onemocnění močových cest
  • Močové kameny
  • Nemoci srdce
  • Nemoci plic
  • Onemocnění kloubů
  • Lipidóza jater


Příčiny nadváhy u koček


Obezitou a nadváhou trpí nejčastěji bytové kočky bez přístupu ven. Mají méně pohybu než venkovní kočky, nemohou spálit přebytečnou energii lovem a často mají neustálý přísun jídla.

Nejčastější příčiny kočičí obezity:

  • Nedostatek pohybu: Kočky jsou lovci, a tak potřebují za každou “kořist” spálit dostatek energie.
  • Neustálý přístup ke krmení: Pokud udržujete misku své kočky neustále plnou a nemáte stanovenou krmnou dávku a čas krmení, kočka se pravděpodobně přejídá.


Tip: Kočka potřebuje přijímat malé porce krmiva 3-5 krát denně. Takovou frekvenci však většina pracujících majitelů nedokáže zabezpečit, a tak má většina koček přístup ke krmení bez omezení, což může u některých koček vést k přejídání. Řešením tak pro vás může být dávkovač krmiva s časovačem nebo kontrolovaným množstvím.

  • Nevhodná a nekvalitní strava: Nekvalitní granule a pro kočku nevhodné potraviny mohou způsobovat přílišné přibírání na váze.


Věděli jste, že: kočka je obligátní masožravec a energii získává z bílkovin a kvalitních tuků? Krmivo s vysokým obsahem sacharidů a nízkým podílem bílkoviny není pro kočku vůbec vhodné a vedlejší živočišné produkty obsažené v levných krmivech nejsou dostatečným zdrojem živin.

  • Kastrace: Po kastraci mají kočky tendenci tloustnout, proto je vhodné přejít na granule pro kastrované kočky, které obsahují méně kalorií.
  • Nemoci či užívání léků.


Jak pomoci kočce zhubnout?


Upravte způsob krmení a omezte pamlsky:

  • Zvolte nízkokalorické, ale kvalitní krmivo. Sáhnout můžete buď po krmivu pro kastrované kočky nebo po kočičím krmivu pro redukci váhy. Vybírejte krmivo s vysokým obsahem bílkovin a minimem sacharidů. Řešením mohou být také kapsičky či konzervy, které bývají méně kalorické než granule - ale nezapomeňte dodržovat krmnou dávku!
  • Denní krmnou dávku rozdělte do dvou až tří menších porcí. Pokud to není ve vašich silách, pořiďte si dávkovač krmiva.
  • Vynechte naprostou většinu pamlsků, a pokud nebude zbytí a vaše kočka vás přemluví, dopřejte jí malý zdravý pamlsek - sušené maso, sušenou rybičku nebo jiný masový pamlsek bez obilovin.


Dopřejte jí dostatek pohybu:


Zařaďte více společných her. Zjistěte, která kočičí hračka vaši kočku zabaví nejvíce a každý den si společně hrajte.

Buďte trpěliví a neoblomní:


Pro vaši kočku bude pravděpodobně šok, že najednou nemá neustálý přístup ke krmivu a že jí nedopřejete mňamku, kdykoliv se mihnete v kuchyni. Je potřeba se obrnit trpělivostí a naučit se své kočce projevovat náklonnost i jiným způsobem než pamlsky.


Držíme vám i vaší kočce palce. Společně to zvládnete!

Produkty z článku:

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie