Prémiové nebo superprémiové krmivo? Co to znamená a v čem se vlastně liší?

voříšek sedí na trávě a vedle něj je pytel granulí Akinu VITALITY

Když jdete na nákup, v sekci pro mazlíčky vidíte obří pytle granulí za pár korun. Ptáte se, v čem se toto krmivo liší od toho, které je několikanásobně dražší? Zajímá vás, v čem a jestli je vůbec lepší? Pojďte zjistit v čem se liší ekonomická, prémiová a superprémiová krmiva.

Ekonomická (levná) krmiva 


Ekonomická krmiva najdete nejčastěji v supermarketu, kde by vám už samotná cena (často méně než 200 Kč za 10 kg) mohla napovědět, že se nebude jednat o kvalitní a výživnou stravu.

Tento typ krmiva obsahuje barviva a dochucovadla, ale jen velmi nízký obsah masa. Běžná krmná dávka pejska ani kočku příliš nezasytí, protože obsahuje jen malý obsah důležitých živin. U některých jedinců může tento typ krmiva způsobit alergie, přibývání na váze, potíže s vyprazdňováním a trávením - aditiva a sojový protein, který tento typ krmiva obsahuje, nejsou zvířata schopná strávit.

Tip: V Akinu pořídíte kompromisní ekonomické krmivo pro psy ve formě krmných těstovin či granulí.

Prémiová (standardní) krmiva 


Prémiová krmiva představují mezistupeň mezi ekonomickými a superprémiovými granulemi - hodí se pro mazlíčky, kteří nemají žádné zvláštní nároky ani zdravotní problémy

Na rozdíl od ekonomických krmiv již představují dostatečně výživnou volbu - jejich energetickou složku tvoří živočišné bílkoviny a masová složka (nebo její část) může být nahrazena masovou moučkou. 

Tip: Pokud se rozhodnete pro prémiové krmivo, i tak sledujte jeho složení a ujistěte se, že neobsahuje barviva, dochucovadla ani koření. Dejte přednost krmivu, které má větší obsah masa a neobsahuje obiloviny. Přečtěte si, k čemu jsou které suroviny v granulích dobré a jaké položky ve složení sledovat.

Superprémiová krmiva


Asi vás nepřekvapí, že superprémiová krmiva jsou tou nejlepší volbou pro zdraví vašeho mazlíčka. Pořídíte je ve specializovaných obchodech, neobsahují aditiva, barviva ani konzervanty a při jejich výrobě je kladen důraz na kvalitu použitých ingrediencí.


Představují kompletní vyváženou stravu a můžete si být jisti, že váš pes či kočka dostává to nejlepší ve správném poměru bílkovin, vitamínů a minerálů. Na prvním místě ve složení najdete vždy maso a v některých případech jsou superprémiová krmiva hypoalergenní.


Díky správnému poměru živin stačí menší krmná dávka, takže i když na váhu bývají dražší, celková efektivita a přínos pro vašeho parťáka je bezkonkurenční.


Tip: Holistické superprémiové granule Akinu VITALITY jsme vyvinuli tak, aby podporovaly zdravý a dlouhý život našich miláčků. 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie