Příběh Nelinky, klientky organizace Helppes

holčička na vozíčku s asistenčním psem helppes

Příběh Nelinky

Nelinka je z malé vesničky nedaleko Písku a chodí do druhé třídy speciální školy. Narodila se jednoho dne v říjnu a maminka s tatínkem byli nesmírně šťastní. Jenže její příchod na svět nebyl úplně jednoduchý. Těsně před narozením jí lékaři našli něco v hlavičce a hned po náročném porodu musela Nelinka podstoupit operaci. Prognózy pro Nelinku nebyly příliš dobré, ale ona se nevzdala. 

Nelinka má spastickou triparetickou formu dětské mozkové obrny, což znamená, že má problémy s pohybem. Pohybuje se převážně po čtyřech, ale s dopomocí zvládne i pár krůčků. Díky pravidelné rehabilitaci a cvičení se její stav pomalu zlepšuje. Dokáže už sama sedět, s oporou stát, a dokonce i chodit s chodítkem.
Osud toho naložil Nelince do života dost. Trpí arteriovenózní malformací mozkových cév, poruchou genu MHTFR, lehkou mentální retardací, dětskou mozkovou obrnou, je vozíčkářkou s omezenou hybností a špatnou motorikou. Aby toho nebylo málo, má epilepsii, kterou se naštěstí daří dobře kompenzovat medikací. 

Psí asistent jako pomocník


Nelinka si přeje více se osamostatnit, a proto touží po psím asistentovi, který by jí mohl pomoci v mnoha každodenních situacích, například podáváním různých předmětů nebo při svlékání a oblékání. Mohl by jí také pomáhat překonávat překážky a zajišťovat jí pocit opory. Se psím asistentem by se Nelinka mohla cítit bezpečněji, byl by jejím kamarádem a psychickou podporou.


Helppes


Helppes pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů na jejich cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti prostřednictvím speciálně vycvičených psů.
Jako první organizace nejen v ČR, ale i ze zemí tzv. bývalého východního bloku, dokázal splnit podmínky nejvyšších mezinárodních standardů v poskytování služeb tohoto druhu a získal akreditaci pro plnohodnotné členství v mezinárodních organizacích sdružujících poskytovatele těchto služeb.

Nelinka a Ellie

Po důkladném výběru a všech formalitách byla vybrána pro Nelinku fenka Ellie (vlastním jménem Your Star Ellie Gold Heart), plemene zlatý retriever a okamžitě si obě padly do oka…


Sledujte nás


Sledujte nás na sociálních sítích a ve speciální rubrice na blogu, kde budeme postupně zveřejňovat a odkrývat příběh Nelinky a její parťačky Ellie. Dozvíte se například, jak probíhá výběr asistenčního psa a jak probíhá výcvik na míru.


Jsme součástí


Jsme velmi hrdí, že jsme mohli tento výcvik financovat a tím pomoci psát další šťastný příběh.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie