Víte, jak správně krmit svého psího parťáka?

australský ovčák kouká mlsně na plnou misku granulí

Zdraví a spokojenost vašeho miláčka začíná v jeho misce s krmením. Čím, jak často a v jakém množství svého psa krmíte výrazně ovlivňuje jeho pohodu, zdraví a vitalitu. Zjistěte s námi, jak správně krmit svého psa - ať už je štěně, nebo senior.

Čím krmit? Vše začíná u výběru vhodného krmiva.

Toto téma vynechat nemůžeme. Je důležité sledovat složení a dbát na to, aby krmivo, které svému miláčkovi každodenně podáváte, obsahovalo všechny důležité živiny a žádné zbytečné chemikálie. A neméně důležité je sledovat, jakým psům je krmivo určeno. 

Granule tedy vybírejte dle:

  • velikosti
  • stáří
  • zdravotního stavu

Hodí se vědět: Granule pro velké, malé, mladé či staré psy se liší složením tak, aby splnily právě jejich potřeby. Granule pro kastrované psy jsou například navrženy tak, aby obsahovaly všechny potřebné látky, ale současně byly méně kalorické a snižovaly tak pravděpodobnost přibírání na váze. Využijte proto možnost filtrace v nabídce psích granulí.

Tip: Kromě granulí by měl váš parťák občas dostat také nějakou tu konzervičku pro zpestření. Můžete také mrknout na doplňkové krmivo, které podpoří pestrost jídelníčku. A když do krmiva přidáte ještě psí vitamíny či doplňky stravy, dáte svému miláčkovi vše, co potřebuje. Přečtěte si více o doplňcích stravy pro psy.

Kdy a jak často krmit psa?

Dávkování krmiva záleží na věku a zdravotním stavu vašeho miláčka, ale v zásadě platí, že dospělý pes dostává jednu krmnou dávku denně (lze rozdělit na ráno a večer). Štěňata by měla dostávat 3 menší porce v průběhu dne.

Většinou se nedoporučuje nechávat neustále plnou misku, ale pokud se váš parťák na granule nevrhá a nehrozí, že se přežere, misku s granulemi mu odebírat nemusíte. Jen dávejte pozor na to, aby se nenažral těsně předtím, než půjdete ven, protože…

… po krmení by měl pes odpočívat!

Divoké zvíře běhá, když loví svou kořist. Jakmile ji uloví, nažere se a odpočívá. I váš pes by měl tedy dostávat krmení až po fyzické zátěži. Zda vám bude vyhovovat ranní či večerní krmení, je jen na vás. Vždy by ale mělo být po procházce a pohybu, aby mohl pejsek v klidu trávit.

Změna krmiva

Pokud z jakéhokoliv důvodu chcete změnit krmivo, dbejte na to, aby přechod trval alespoň 7 dní. Změně krmiva se totiž musí přizpůsobit i zažívací prostředí zvířete. Ze začátku přidávejte do stávajícího jen malý trošek nového krmiva, a postupně dávku zvyšujte, až budete dávat krmivo pouze nové. V případně citlivějšího jedince můžete prodloužit přechod až na 14 dní.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie