Výběr a výcvik asistenčního psa pro Nelinku

holčička na vozíčku se usmívá s asistenčním psem helppes

O Nelince, která si přeje více se osamostatnit, a proto touží po psím asistentovi, který by jí mohl pomoci v mnoha každodenních situacích, například podáváním různých předmětů nebo při svlékání a oblékání jsme vám už psali. Se psím asistentem by se Nelinka mohla cítit bezpečněji, byl by jejím kamarádem a psychickou podporou.

Jak příběh pokračuje?

Pro Nelinku se v Helppesu cvičí fenka Zlatého retrívra Ellie (celým jménem Your Star Ellie Gold Heart) a my můžeme být u toho.
Jak to ale vlastně funguje? Jak probíhá výběr vhodných klientů? A jak probíhá výběr psa, který je cvičen klientovi na míru?

Potřebné formality

  • Zájemce o psího asistenta potřebuje lékařské doporučení na pořízení asistenčního psa. Toto doporučení spolu s žádostí o asistenčního psa zájemce zašle do vybraného výcvikového centra asistenčních psů, v tomto případě tedy do Helppes.
  • Ve výcvikovém centru Helppes si po obdržení žádosti pozvou zájemce o psa na pohovor, kde si společně popovídají spolu s trenéry, psychologem, psychiatrem a sociálním pracovníkem. Společně dají dohromady s čím by měl budoucí pejsek pomáhat, jestli má žadatel ke psům kladný vztah a jaké jsou jeho každodenní činnosti. 
  • Po odsouhlasení přidělení asistenčního psa probíhá další setkání, a to tentokrát u zájemce o psa u něj doma. Musí se ověřit, jestli má zájemce vhodné podmínky pro to, aby mohl mít asistenčního psa doma.
  • Pokud vše dopadne v pořádku, může se vyplnit závazná objednávka na výběr a výcvik asistenčního psa. Pes se vybírá na míru klientovým potřebám. Ohled se bere nejen na temperament, ale také na velikost pejska.
  • Po vytipování psa přichází na řadu první setkání klienta s pejskem. Již při této návštěvě jsou odborníci z Helppes schopni posoudit, zda byl jejich výběr pejska šťastný a zda mezi ním a klientem přeskočila jiskra a jestli si spolu budou rozumět.
  • Následuje výcvik na míru, který probíhá minimálně půl roku. V průměru však ale 8-9 měsíců.

Výcvik na míru

Po přijetí závazné přihlášky od Nelinčiných rodičů se začal hledat vhodný pes. V případě Nelinky se hledal pes, který bude klidnější s dobře rozvinutým zájmem o aport.
Po vytipování vhodného psa se domluvila první návštěva a společné seznámení psa a klienta, aby se posoudilo, zda si spolu budou rozumět. U Nelinky a Ellie okamžitě přeskočila jiskra a bylo jasné, že tyhle dvě si jsou souzené.

Ellie je připravena pomáhat

Poté už mohl začít výcvik psa Nelince na míru. Po absolvování výcviku je Ellie cvičená tak, aby pomohla Nelince se vším, co sama nezvládne. S otevíráním dveří, se svlékáním, s podáním upadlých věcí. Bude jí skvělou společnicí, které se bude moci se vším svěřit a dávat jí svou lásku. Během výcviku probíhají pravidelné návštěvy, aby se děvčata poznala, vytvořila si mezi sebou vztah a také, aby se Nelinka naučila s pejskem pracovat. Díky tomu také může trenérka Ellie cvičit přesně dle potřeb malé klientky.
 
Příště vám povíme, jak předání a zvykání si Ellie v novém domově probíhalo, a jak je Nelinka spokojená se svou novou psí parťačkou.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie