Život v útulku: Jak se pejskům a kočičkám žije a jak jim můžete pomoci?

2 pejsci v útulku Tachov u Šmudliny

O Vánocích bývá v útulcích rušno. Lidé si chtějí splnit vánoční dobrý skutek a vozí do útulků deky, krmiva a cokoliv dalšího je napadne, že by se pejskům a kočičkám mohlo hodit. Ne vždy se ale trefí do toho, co je v útulku zrovna potřeba a dobrý úmysl vyjde zbytečně vniveč. Pojďte s námi na návštěvu do útulku Tachov u Šmudliny a zjistěte, jak tam probíhá běžný den a jak můžete pomáhat opravdu smysluplně.

Den v útulku Tachov u Šmudliny


Ráno: 

Naše ráno začíná kolem osmé hodiny. Rána jsou kouzelná, to se teprve psi probouzejí, protahují a rozkoukávají. Po vítacím okruhu se jeden po druhém pouští do výběhu, aby se vyvenčili. Pak přichází nejoblíbenější část rána našich psů - svačina. Nemocným pejskům se dávají léky a hubení pejsci dostávají plné misky granulek.


Po svačině se psi znovu zachumlají do deky, zalezou do boudy nebo se jen vyvalují ve svém pelechu. To už pro ně veškerá makačka končí a pro nás teprve začíná.

Vyměňujeme pejskům vodu, v tomhle počasí za teplejší. Uklízíme binec, co nakramařili přes noc. Zkontrolujeme pelíšky, načechráme polštáře a usteleme peřiny.

Odpoledne:

S polednem přichází i veliký úklid a krmení. Zároveň ale také prostor pro venčitele, aby k nám zavítali a provedli naše pejsky po okolí útulku. Po dalším vítacím okruhu se jde uklízet. To už polštáře nejsou tak načechrané a peřiny nejsou ustlané.


Během odpoledne se psi vystřídají ve výběhu a dostanou nespočet ňaminek. Po řádném venčení přichází čas na oběd. To je pak chvíli ticho a jediné, co jde slyšet je, jak si rochní čumáčky v granulích. U nás žádná poobědová siesta neplatí. To je pro naše psy skoro jako sprosté slovo.

Sranda přichází teprve po obědě. To z pelechu vytahají znovu složené deky a štěkají si do noty. Nesmí chybět drbání, to je na pořadu dne ať už je ráno, odpoledne nebo večer. Zkrátka pořád nějaké drbání za uchem, na břichu, na hlavě..

Večer:

Večer se táhne v klidnějším duchu. 

Pejsci se pustí vyvenčit a pomazlit. Dostatečné množství lásky totiž nesmí chybět nikdy. My mezitím doplňujeme vodu, podáváme léky a nebo přidáváme krmení pejskům, kteří to potřebují. Kontrolují se deky, aby naši psi spali jen v tom nejlepším. Pak už jen pusu na čumáčky, pohádku na dobrou noc a po celém dni je v útulku ticho. Žádný štěkot, nic. Jen ticho a pravidelné oddechování našich čtyřnohých přátel.

Čím nám můžete pomoci?


Momentálně náš útulek rozšiřujeme, abychom mohli navýšit kapacitu a starat se tak o více týraných a nechtěných zvířat. Největší pomocí je pro nás pomoc finanční - pomůže nám jakákoliv částka. Finanční pomoc nám můžete zaslat na transparentní účet: 2701527146/2010. Moc děkujeme.


Rádi budeme i za materiální pomoc. Právě potřebujeme:


Jak smysluplně pomoci v každém útulku?


Než se vydáte venčit pejsky nebo než naložíte auto starými dekami, podívejte se na web vybraného útulku nebo tam rovnou zavolejte a zjistěte, co zrovna potřebují. A pokud chcete jít venčit, také se informujte. I když jsou všechny útulky za venčení svých svěřenců vděčné, mají svůj zajetý denní rytmus, který by neohlášená a nečekaná návštěva mohla zkomplikovat. A vy jste přeci chtěli pomoct, ne?


Kromě materiální pomoci a venčení jsou všechny útulky vděčné za jakoukoliv finanční pomoc. Jednoduše si vyberte útulek, který chcete podpořit, pošlete částku, jakou si můžete dovolit a můžete si být jisti, že váš příspěvek rozzářil nejedny lidské i zvířecí oči.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie