Péče o kočky

zrzavá kočka značkuje na keř

Kočičí značkování: Proč kočky značkují a jak zamezit značkování v bytě?

Kočky jsou velmi čistotná zvířata, a tak většinu kočičích páníčků zápach moči v domě často překvapí. Proč vlastně kočky značkují? A jak zabránit značkování v domě?

maďarský ohař se olizuje pod rozkvetlými rododendrony

Připravte svého parťáka na jaro

Jaro klepe na dveře, a tak je čas nejen na velký jarní úklid domácnosti a přípravu na jarní sezonu. Kromě mytí oken a vyklízení zimního vybavení nezapomeňte ani na výbavu svého mazlíčka a připravte na jaro i jeho. Poradíme, jak na to.

mainská mývalí kočka je v posteli s plyšovou rybou

Línání u koček

Každý kočičí páníček musí počítat s určitým množstvím chlupů, které se s pořízením kočky začne vyskytovat téměř v celé domácnosti. Jaké množství chlupů je ale ještě normální? Jak často kočka líná a jak období línání přežít?

mainská mývalí kočka leží v pelíšku kukani

3 zásady zimní péče o kočku

Zima je obzvláště pro venkovní pro kočky náročné období, během kterého budou potřebovat více péče. Máme pro vás pár tipů, jak zimu svojí kočce co možná nejvíc zpříjemnit.

koťátka koukají do kočičího záchodku

Průvodce výběrem kočičího záchodku

Připravujete domácnost na příchod nového chlupáče? Nebo se zatím marně snažíte naučit svou kočku chodit na záchod a přemýšlíte, zda není potřeba pořídit jiný? Poradíme vám, podle čeho kočičí toaletu vybírat.

americký buldoček v náručí veterinární lékařky

Odčervení psa a kočky od A do Z

Kromě vnějších parazitů jako jsou klíšťata či blechy, ohrožují zdraví vašeho mazlíčka také vnitřní paraziti. Pravidelné odčervování by tak mělo být samozřejmým úkonem spojeným s péčí o vašeho pejska či kočičku. Přečtěte si, proč je odčervování důležité, jak často je potřeba a jak poznáte, že vašeho psa či kočku trápí začervení.

mourovatá kočka sedí, má sklopenou hlavu a packu na čele

Proč kočka zvrací?

Z vedlejší místnosti slyšíte známé zvuky a víte, že tam na vás bude čekat hromádka k uklizení. Proč vlastně vaše kočka zvrací? Pojďte s námi zjistit, jaké jsou příčiny kočičího zvracení, kdy je zvracení u kočky v pořádku a kdy už ne.

mainská kočka leží na pohovce

Základy kočičí hygieny: O co se kočka postará sama a co musíte zajistit vy?

Často se setkáte s názorem, že kočce stačí pořídit kočičí záchod a o zbytek se postará sama. Že nevyžaduje žádnou speciální péči a že jsou kočky vlastně “bezúdržbové”. I když na tom trochu pravdy je, každá kočka potřebuje vaši péči. Jak se o ni správně starat od hlavy až k packám? Tip: Víte, jak naučit svou kočku používat záchod?  

kočka pije tekoucí vodu

Kočky a horko: Jak se o kočku starat v tropických teplotách?

Kočky horko přece milují! Je tedy možné, aby se někdy přehřály? Ano, je. Zjistěte, kdy kočce hrozí přehřátí, jak jí ochladit a jak přehřátí předcházet.

kotě sedí v kočičím záchodku se stelivem

Jak naučit kočku na záchod?

Mysleli jste si, že si přinesete domů kočku, ukážete jí pelíšek, ukážete jí misku, ukážete jí záchod pro kočky a ona bude najednou vědět, co se od ní čeká? Přestože jsou kočky od přírody čistotná zvířata a mají tendence své výkaly zahrabávat, může se stát, že bude právě vaše kočička potřebovat s naučením hygienických návyků trošku pomoct.

mainská kočka leží v trávě

Velký průvodce antiparazitiky pro kočky

Nás i naše mazlíčky mohou paraziti pěkně potrápit. A to nejen v teplých měsících roku. Pokud váš kočičí parťák alespoň občas vyběhne ven, je potřeba sáhnout po antiparazitikách. Nevíte, jaký typ ochrany zvolit? Pojďme se společně podívat na všechny přípravky proti parazitům pro kočky, ze kterých můžete vybírat.

kotě v dlani člověka spokojeně spí

Péče o kočku v zimě: Podrobný průvodce

Venkovní kočky vyžadují v zimě zvláštní péči a pozornost. Ty domácí si možná ani nevšimnou, že venku sněží. A polodomácí kočky zase tráví nezvykle hodně času doma. Ať už máte kočičku venkovní nebo domácí, víme, jak se jí postarat o příjemné prožití zimního období.

dvě kočky spí s hlavami u sebe na notebooku

Jak seznámit a spřátelit dvě kočky?

Kočičí chování je velmi teritoriální, i přesto jsou ale kočky tvorové společenští. Seznamování dvou cizích koček v přírodě má svá vlastní pravidla, do kterých člověk nezasahuje. Jinak je tomu ale u koček žijících v bytě nebo domě. Tam naopak není dobré spoléhat na přírodu a nechat si to kočky „vyjasnit po svém“. Takový přístup může být pro kočky velmi stresující a seznámení tak může ovlivnit jejich vztah na dlouhou dobu. Nejdůležitějším pravidlem je do ničeho kočky nenutit násilím a připravit jim správné podmínky. Jak tedy kočkám průběh seznamování usnadnit?

malá holčička s culíky objímá štěně zlatého retrívra

Domácí mazlíček jako dárek za vysvědčení?

Chcete potěšit svého školáka nějakým domácím mazlíčkem? Možná už právě proto, že na vás dělá smutné oči a prosí o nějaké domácí zvířátko? Jistě by si ho zasloužil, ale vy nevíte, které zvířátko nejlépe vybrat. A už vůbec si nejste jisti, jak se o nového člena rodiny bude starat a pečovat? Právě proto jsme pro vás připravili malého průvodce, který vám pomůže najít toho pravého mazlíka, aby byla spokojena celá domácnost.

pes má opřenou hlavu o psí lékárničku

Co by měla obsahovat psí/kočičí lékárnička

Jistě pro sebe máte vybavenou domácí lékárničku kterou vozíte například na prodloužený víkend či delší dovolenou. Pokud cestujete autem, určitě máte díky povinné výbavě také autolékárničku. Napadlo vás ale mít lékárničku i pro své čtyřnohé přátele? Lékárnička vybavená přímo pro psy případně kočky, je velice důležitá a určitě byste ji neměli zapomenout přibalit na cesty. V lepším případě ji vůbec nepoužijete, ale nikdy nevíte, kdy se může hodit. Lékárničku je důležité mít doma i pokud zrovna nikam necestujete.

pes v přírodě má na krku obojek s motýlkem a vyplazuje jazyk

Paraziti jsou už zase na scéně

Klíšťata, blechy, všenky a ostatní paraziti si už zase „brousí zoubky“ na naše čtyřnohé miláčky. Zachraňme je včasným podáním správných antiparazitik!

kočka čichající k pamlskům antihairball

Akinu ANTI HAIRBALL

Kočky jsou od přírody čistotná stvoření s neustálou potřebou čištění kožíšku. Důvodem častého olizování se, je ale také to, že ze sebe instinktivně omývají pach, aby je nevystopoval nepřítel.Při čištění srsti, a především tedy u dlouhosrstých plemen, však dochází k usazování spolykaných chlupů v trávicím traktu.

kočka si hraje s látkovou hračkou a mlsně kouká na jehněčí masíčka Akinu

Jak na mlsný kočičí jazýček? Díl 2.

O tom, jak vybrat správné kočičí krmení jsme se bavili v předchozím článku. Dnes se podíváme na tu praktičtější část o kočičích mlsalech.

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie