Výcvik

běh se psem

Psí sporty: Který je pro vás a vašeho psa ten pravý?

Má váš parťák extra energii a vy nevíte, kam ji nasměrovat? Chcete se svým chlupáčem trávit více času společnou aktivitou? Vrhněte se do psích sportů! Zjistěte, jaké druhy psích sportů vlastně existují, a který z nich je vhodný právě pro vás a vašeho parťáka.

australský ovčák leží a má kolem sebe rozházené klikry a trénovací pamlsky s pamlskovníkem

Trénink s klikrem

Jednoduché zařízení, známé jako klikr, vydává zvukový signál po stisknutí tlačítka. Ačkoli by se mohl na první pohled jevit jako pouhý kousek plastu, může být klikr mimořádně užitečným nástrojem. V jeho minimalistickém provedení totiž spočívá jeho síla – zvuk klikru se pro pejska stává jasným signálem úspěchu a přináší významnou pomoc při tréninku.

asistenšní pes retrívr ray a jeho páníček

Helppes – příběh psího hrdiny

Pan Marek trpí na epileptické záchvaty, žije se svou přítelkyní a fenkou Baruškou, která mu se záchvaty pomáhala, ale nyní už je v psím zaslouženém důchodu a aktivní pomoc mu poskytuje její nástupce, také vycvičený ve společnosti Helppes. Ta pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů na jejich cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti prostřednictvím speciálně vycvičených psů. Takto vycvičení psi jsou všichni hrdinové, protože bez nich by osoby s handicapy jen těžko fungovaly v běžném životě. My vám nyní představíme příběh jednoho z nich, a to konkrétně psího asistenta Flat coated retrívra Reye, který každý den radostně a bez ustání pomáhá panu Markovi.

Agresivní pes: Co s tím?

Agresivní pes: Co s tím?

Měli jste doma pohodového psa, ale najednou ho nemůžete bez obav pustit k jiným psům? Nebo byl vždy tak trochu bručoun a jeho agresivita jen narůstá? Pojďte s námi odhalit příčiny agresivity u psů a jak je můžete řešit.

border kolie má v tlamě létající talíř a předvádí cvik high five

Psí triky pro pokročilé

Učení poslušnosti je klíčem ke spokojenému soužití s vaším chlupáčem. Poslechnutí povelu je v mnoha každodenních situacích zcela zásadní a někdy může dokonce zabránit neštěstí. Proto by každý pes měl zvládat základní povely. Pokud ale máte doma učenlivého parťáka, můžete natrénovat i nějaké zábavnější kousky!

bígl má položenou hlavu na hračkách

Jak správně používat hračky pro psy?

Koupíte svému miláčkovi novou hračku a za půl hodiny už ji rozcupovanou házíte do koše. Víte, že cupování plyšáků váš parťák miluje, ale kdo má pořád kupovat další? Nebo má naopak váš pejsek plný košík hraček, ale málokdy o některou projeví zájem? Zjistěte, jak si s nimi “správně” hrát!

zlatý retriever leží s packou na taburetu

Podporujeme projekt na výcvik psů pro detekci rakoviny Dog 4 Doc

Představujeme vám projekt na podporu výzkumu a využití psů pro diagnostiku lidských onkologických onemocnění. Tento projekt využívá unikátních schopností psího čenichu, který je schopen detekovat některé druhy onkologických onemocnění s vysokou mírou spolehlivosti. Věříme, že tento projekt má velkou budoucnost a jsme rádi, že můžeme být od začátku u toho.   Zakladatelem projektu je šéfredaktor kynologického časopisu Psí kusy Dušan Stuchlík, společně s Nemocnicí Na Bulovce a neziskovou organizací ANIMAL EYE.

kočka drží drápkami ruku páníčka s pamlskem

Jak vychovat kočku a naučit ji povely?

Věříte všeobecnému přesvědčení, že kočku nemá smysl trénovat? Že má kočka svoji hlavu a na slovo vás rozhodně poslouchat nebude? Kočky jsou vysoce inteligentní zvířata a vycvičit je rozhodně jde. Jen se na výcvik kočky musí jít trochu jinak než na výcvik psa. Zjistěte s námi, jaké metody při výcviku kočky fungují a jak kočku naučit konkrétní povely.

slečna na rozkvetlé louce dává psovi dobroty z pamlskovníku

Základní výcvik psa krok za krokem

Máte nového chlupatého kamaráda a chcete si co nejvíce zpříjemnit vzájemné soužití? Nebo váš dlouholetý parťák stále ještě nepochopil, co po něm chcete, když mu zkoušíte dávat jednotlivé povely a pomalu už jste to vzdali? Poradíme vám, jak svého pejska naučit základní povely, abyste si vzájemně lépe rozuměli.

žena vede svého psa u nohy na cvičáku

Jak si vybrat cvičák?

Pořídili jste si štěňátko a chcete, aby vás pejsek poslouchal? Na to je nejlepší najít si dobrého výcvikáře, který vám v začátcích pomůže. Je však dobré vybírat pečlivě a neukvapit své rozhodnutí, protože jakmile je na cvičáku nervózní páníček, psovi to určitě nepomáhá. Není to jen o tom, že se učí pes, ale učí se také páníček a to, jak se psem pracovat. Určitě je na cvičáku dobré také to, když štěňátko není na lekci samo. Když jsou přítomna další štěňata/mladí psi. Vaše štěňátko se na lekcích nejen učí, ale také socializuje. Naučí se, že jsou na světě také další psi a jak si s nimi hrát. Správná socializace může předcházet pozdějšímu problému napadání psů nebo strachu z nich. Také Vám to může ulehčit další výchovu, kterou budete potřebovat v běžném životě.

pohled ze zadu, dívka se dívá na hory a drží levou rukou svého psa kolem boku

Od výletu krok po kroku až k dogtrekkingu

Dogtrekking… sport, kde je v hlavní roli čerstvý vzduch a krásná příroda. Sport, ve kterém udáváte tempo sami. Dogtrekking není nijak rizikový, pokud se provozuje s rozumem. Naopak na většinu psů i páníčků působí až blahodárně. Nazujte pevné boty, naplňte batoh a pojďte s námi!

pejsek leží v pelíčku Akinu triagle a je přikrytý hnědou dekou s tlapičkami

Mazlíček jako pohroma pro váš byt?

Člověk za mnoho, mnoho let udělal z divokého vlka nejlepšího přítele a psa, který mu obvykle stává oddaně po celý svůj život po jeho boku. Dnešní svět, kterého jsou naši čtyřnozí parťáci nedílnou součástí funguje ale trochu jinak. Většina z nás každé všední ráno odchází za povinnostmi, jako je zaměstnání nebo třeba škola a své milované chlupaté přátelé necháváme doma. A ne každý z nich umí se samotou pracovat a využívat jí k odpočinku. Od přírody je totiž pes společenské zvíře a samota mu nemusí dělat dobře. Pokud patříte mezi ty, jejichž parťák nevydrží sám ani když odcházíte na minutku s odpadky, nyní zpozorněte. Tento článek je totiž přesně pro vás. Skvělou zprávou na začátek je, že nemusíte házet, jak se říká, flintu do žita. Existuje mnoho způsobů, jak můžete pejskovi dobu samoty zjednodušit.

dítě v gumácích jde kaluží a vede psa na vodítku

5 pravidel ke správnému soužití dítěte se psem

Čekáte miminko, máte doma psího mazlíčka a bojíte se, jak nového člena rodiny váš mazlíček přijme? Či naopak, děti již máte a chcete pořídit pejska jako nového parťáka? My vám prozradíme jednoduché triky, aby vše klaplo.

border kolie má hlavu na pacce a vedle ní leží psí interaktivní hračka

Interaktivní hračky pro psy

Už to bude rok...to se někdy stává. Ano, je to část jedné české písničky, ale také tvrdá realita. Už rok nás totiž sužuje obávaný virus. S ním také ruku v ruce přišla velká omezení a naše životy se obrátily naruby. A protože my akiňáci se snažíme myslet pozitivně a zůstat negativní, přinášíme vám spousty tipů a her, jak se se svým parťákem zabavit a utužit tak společné pouto.

dívka trénuje se svým psem povel dej pac a v druhé ruce má připravené tréninkové pamlsky Akinu

Tréninkové pamlsky v novém kabátku

Pokud máte psího kamaráda, je potřeba ho trénovat a naučit poslušnosti. Obzvláště pokud máte akčního psa, který potřebuje svou energii nějak vybít. Ať už tedy trénujete sportovní kynologii, agility či třeba základní poslušnost, pomoci vám mohou správně zvolené pamlsky. S pamlsky na trénink, které obsahují až 97 % masa jde totiž výcvik mnohem lépe.

pes plave pro vodní hračku

Plovací vesty - módní doplněk, nebo nutnost?

Koupací sezóna začíná a my stále častěji hledáme vodu, ve které bychom se mohli koupat jak my, tak naše dvě fenky. Mary je na sebe ve vodě velmi opatrná, většinou se drží v místech, ve kterých stačí. Za to Roxy, ta je hotová potápka. Aportovat ve vodě by vydržela celé hodiny. Pro zápal do aportování však není schopna sama odhadnout, kdy už má dost. Hrozí u ní tak, že při cestě za aportem chytí křeč, nebo se vysílí. Právě pro takto zapálené psy je plovací vesta velmi vhodným doplňkem, který jim může zachránit život.

2 lidi, jeden v gumácích a jeden s hůlkou vedou psa na vodítku

Jak probíhá výcvik vodících psů?

Velcí, krásní, obdivovaní. Řeč je o vodících psech. Jistě jste je už i vy někde na ulici potkali, zastavili jste se a věnovali jim chvilku obdivu. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak dlouhá cesta od štěněte až po dospělého vodícího psa je? Ne? Tak mi vám to v dnešním článku trošku nastíníme.

žena má v ruce vodítko a vedle ní sedí pes

5 praktických návyků při venčení

Za sedm let, co se společně s Roxy venčíme, jsme si na procházkách vytvořily návyky. Děláme je automaticky, no bodejť by ne, když za sebou máme nějakých dva a půl tisíc procházek.Nedávno nás při našem každodenním venčení potkala známá a žasla, že si při přecházení silnice Roxy nejprve sedne. Nejdříve jsem nad jejím úžasem mávla rukou, „to je snad jasný ne?“ ale nakonec mi to nedalo a zamyslela jsem se nad tím, jak nejen mne, ale i našim známým venčící rituály usnadnily a možná i zachránily život.

sheltie skáče přes překážku agility

Jak začít se psími sporty

Každý sport je jiný, proto nelze jednoznačně říci „teď je ta vhodná doba“. Vždy musíme zohlednit náročnost vs stav, stáří a kondici našeho psa. Po 6 měsíčním štěňátku nemůžeme chtít, aby skákalo skočky, stejně tak, jako nemůžeme od staršího psa s obezitou chtít, aby s námi zvládl trek 40km.

pitbull s náhubkem zdolal střapec

Jak si vybrat vhodný psí sport

Jsou lidé, kteří vědí, jakému sportu se chtějí věnovat a dle toho si také pořídí vhodnou rasu psa.Pak jsou lidé (jako já), kteří si pořídí psa a věnují se všemu, co psa baví. Je to náročné, protože se člověk učí vše spolu se psem za pochodu, ale radost z výsledku je pak dvojnásobná.

pes na louce hraje treibball

Co je to Treibball?

Treibball je relativně nový kynologický sport, u kterého jde nejen o rychlost a přesnost psa, ale také o ovladatelnost a souhru se psovodem.

strana: 1 , 2

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie