Jack Russell teriér

jack russel teriér na zelené trávě

Malý neposeda plný temperamentu. Tak by se dal popsat věrný společník v podobě Jack Russell teriéra. Jaké jsou jeho další charakteristické rysy a pro koho se hodí?

Kde se vzal Jack Russell

Zakladatelem tohoto plemene byl reverend John Russell, známý jako "Jack" Russell, který byl vášnivým lovcem lišek. Přál si vyšlechtit psa, který by byl schopen úspěšně lovit spolu s ním lišky v podzemních norách. Pro tento účel začal křížit různé druhy teriérů, aby získal ty nejvhodnější vlastnosti.

Historie

Plemeno Jack Russell teriér (můžeme použít zkratku JRT) má svůj původ v 19. století v Anglii. Cílem bylo vytvořit psa s vysokou energií, inteligencí a schopností pracovat v malých prostorách.

JRT se rychle stal oblíbeným lovcem lišek a zároveň skvělým společníkem pro aktivní rodinu. Jeho hravost, inteligence a odvážná povaha ho tak udělaly populárním i mimo lov a hubení škůdců.

Vzhled

JRT jsou menšího vzrůstu a těla mají dobře nasvalená. Typicky dosahují výšky v kohoutku od 25 do 30 cm a váží kolem 5-7 kg. Podle typu osrstění se dělí na tři varianty: krátkosrstou, lámanou a drsnosrstou. Srst může být dvoubarevná nebo trojbarevná. Bílá barva dominuje na těle, zatímco na hlavě a ocasu se mohou objevit hnědé nebo černé skvrny.

Hrudník je dobře vyvinutý a hrudní kost je viditelná. Má krátkou a širokou lebku. Charakteristickým znakem je "stop", což je výrazné zúžení mezi čelem a čenichem. Mají mandlové tmavé oči s živým a inteligentním výrazem. Vysoko nasazené uši jsou polovztyčené. Středně dlouhý ocas si nesou vesele kroucený.

Celkově má JRT bystrý a ostražitý vzhled, který je jen důkazem jeho původu jako loveckého a pracovního psa.

Zajímavost

Větší a těžší příbuzný JRT je Parson Russell teriér, který je také vyšlechtěný Johnem Russellem.

Povaha

Toto plemeno vyžaduje důslednou socializaci a výcvik. Je velice temperamentní, inteligentní, veselý a energický, občas je „jako na pérkách“. Svou rodinu miluje, obzvláště je přátelský k dětem. Je to aktivní pes, který je vždy připravený na akci. Má silné lovecké pudy (pozor tedy na případné domácí mazlíky, např. zakrslé králíčky, morčata, ale i kočky). Rádi také vyhrabávají nory, na druhou stranu u takovéto činnosti vydají spoustu energie, takže to nemusí být vždy na škodu.

Jaké je to mít JRT doma

Je to plemeno, které potřebuje od svého páníčka dostatek času, energie a pozornosti. Pravidelný trénink je velmi důležitý, především do začátku je potřeba ho naučit základní povely. Řádná socializace od štěněcího věku je důležitá i proto, aby se pes naučil vyrovnávat s novými lidmi, dopravními prostředky a také s různými zvířaty. JRT je velmi společenský a potřebuje trávit všechen čas se svou rodinou, kterou bude rád doprovázet na každém kroku. Rád si užívá výlety i společné hry včetně aportování. Nepohrdne ale ani sportem jako třeba agility, dogfrisbee nebo třeba běhání u kola či koloběžky. Večer bude vděčný, když se bude moci schoulit do klubíčka pod vaší peřinou.

Komu bude toto plemeno vyhovovat

JRT jsou velmi aktivní a plní energie. Potřebují hodně pohybu a stimulace, a proto jsou ideální pro majitele, kteří mají aktivní životní styl a mohou jim poskytnout dostatek fyzického i mentálního využití.

Oslnilo vás toto plemeno? Máte ho už doma? Pošlete nám své příběhy.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie