Jak naučit chodit kočku na vodítku?

kočka je na podzimní zahradě má modrý obojek a dostává od paničky pamlsek Akinu

Zní to jako vtip? Ne opravdu si z vás nestřílíme. V dnešní době je stále ve větší oblibě nejen venčení psů, ale také koček či zakrslých králíčků. V Praze jsem dokonce potkala pána, co venčil poníka a dával mu povely „sedni“ a „zůstaň“ jako kdyby to byl pes.
Pokud nechcete, aby si vaše kočička doma jen válela šunky, můžete s ní začít chodit na procházky ven. Jen je třeba na to kočičku postupně připravit. Kočky jsou divoké šelmy milující svobodu. Dejte tedy té své dostatek prostoru a času takovouto novinku vstřebat.

Seznámení s obojkem či postrojem

Kočku můžete venčit pomocí obojku nebo vhodného postroje. Ovšem postroj je vhodnější kvůli pohodlí i vyšší bezpečnosti zvířete.
Začněte tím, že kočku seznámíte s obojkem či postrojkem – ukažte jí ho a nechte jí si danou věc v klidu očichat. Nejspíše nebude jevit zájem, ovšem to je v pořádku. Až ucítíte, že je kočka v dobré náladě a rozmaru, zkuste jí postroj nebo obojek na chvilku obléct. Dělejte jako by nic, jemně na ní mluvte, hrajte si spolu a odměňujte vhodnými kočičími pamlsky. Toto opakujte každý den a prodlužujte intervaly. Kočička si jistě rychle zvykne a ani nebude vnímat, že má něco nového na sobě.

Učíme chodit na vodítku

V tuto chvíli můžete zkusit chůzi na vodítku. První den zkuste kočce na chvilku připnout vodítko a hrát si s ní. Poté zkuste pomocí pamlsku kočku navést, aby šla tam, kam chcete. To bude asi chvilku trvat, ale pokud vydržíte bude za vámi kočička hezky běhat. S tréninkem to nepřehánějte a první zkušenost neprodlužujte a raději pokračujte další den. Poté intervaly opět prodlužujte. Kočku za každou snahu odměňujte, ať si udržíte co nejdéle její pozornost.

Jdeme poprvé ven

Pokud je již kočička připravena jít ven, najděte klidné místo, protože pokud kočka není zvyklá, bude ze začátku trochu vykulená z venkovního ruchu. Pomoci vám může přenoska, pomocí které kočku přenesete na místo, kde nebudou jezdit auta a štěkat psi. Určitě se ale vždy vyhýbejte místům, kde se obvykle pohybují pejskaři, aby nevznikl zbytečný konflikt. Vyberte raději nějakou louku, kde bude moci kočka nerušeně prozkoumávat okolí. Na poprvé venku nebuďte moc dlouho a procházku v pravý čas ukončete. Kočičku určitě za svou odvahu odměňujte pravidelně pamlsky.

Tip: Kočičce můžete také pobyt venku zpříjemnit její oblíbenou hračkou.

Zkoušeli jste někdy venčit kočku či jiné zvířátko než psa? Nebo jste nějaké neobvyklé viděli venčit? Dejte mi vědět.

Za tým Akinu, Janča

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie