Kočka nebo pes: Který parťák je pro vás ten pravý?

kočka se psem spí v obývacím pokoji

Už jste se rozhodli. Chcete chlupatého parťáka. Ještě ale nevíte, jestli psího nebo kočičího. Který se k vám bude víc hodit? A podle čeho se rozhodnout? Poradíme vám.

Při rozhodování je potřeba vzít v potaz nejen to, co od svého parťáka očekáváte, ale také to, co mu můžete nabídnout. Zvažte, kolik volného času máte a jak ho chcete trávit. Kolik prostoru máte doma i jakou máte povahu.


Tip: Velký byt či dům je samozřejmě ideální, ale ani malý byt není překážkou pro pořízení psa ani kočky. Jen je potřeba počítat s tím, že čím méně prostoru doma máte, tím více bude pejsek potřebovat procházek a tím více bude kočka potřebovat škrabadla, odpočívadla, hračky a především vaše zapojení do hry.

Pes potřebuje smečku


V divoké přírodě žijí psi ve smečkách a tento instinkt mají v sobě zakódovaný i ti psi, kteří už po kolení žijí na gaučích v teple lidské domácnosti. Co si z toho vzít? Psi zkrátka potřebují společnost. Potřebují být součástí rodiny (nebo oddaným společníkem jednoho člověka) a samotu snáší výrazně hůře než kočky. 


Hodí se vědět: Samozřejmě jsou i samotářští psi, kteří nebudou potřebovat příliš pozornosti, ale i tito psi potřebují být ve vaší blízkosti (i když si zdánlivě každý děláte “to svoje”).

Pes je pro vás ten pravý parťák, pokud:

  • chcete trávit volný čas nejen doma, ale i venku
  • máte dostatek času na výchovu a výcvik
  • netrávíte 12 hodin denně v práci, nebo máte možnost brát si parťáka do kanceláře
  • hledáte věrného přítele a chcete s ním trávit každou volnou chvíli
  • očekáváte, že vás bude vaše zvíře poslouchat


Kočka je osamělý lovec

Kočky v divoké přírodě nepotřebují spolupracovat tak jako psi, a tak mají v genech zakódováno, že se o sebe dokáží postarat samy. Domácí kočky jsou nezávislá zvířata, která se sice občas ráda přijdou pomazlit, ale nebudou smutně sedět celý den u dveří, když se zdržíte v práci. Jejich nezávislá povaha jim pomáhá lépe snášet samotu, ale to neznamená, že si k vám nevytvoří silné pouto - dlouhodobé odloučení mohou snášet stejně špatně jako psi.


Hodí se vědět: Stejně jako u psů najdeme mezi kočkami výjimky, které budou vyžadovat více pozornosti a budou samotu snášet hůře.

Kočka je pro vás ten pravý parťák, pokud:

  • trávíte hodně času v práci
  • chcete přítulného společníka, který ale nebude vyžadovat neustálou pozornost
  • nemáte příliš volného času a volný čas trávíte nejraději doma
  • nemáte čas na dlouhé procházky a výcvik
  • chcete parťáka, který nebude rušit sousedy


A co výcvik?


Samozřejmě záleží na temperamentu konkrétního zvířete, ale psi jsou zvyklí následovat vůdce smečky a jsou od přírody “poslušnější” než kočky. To ale neznamená, že kočky vycvičit nelze. Ke kočičímu výcviku je potřeba přistupovat s větší dávkou trpělivosti a odhodlání, ale i kočky můžete vycvičit. Přečtěte si, jak vytrénovat kočku.

Finanční náklady aneb pořízení zvířete je velký závazek


Ať už se rozhodnete pro pejska či kočku, je potřeba počítat s finančními náklady. Kočičí nebo psí krmivo, pelíšky, hračky, pamlsky, kosmetika a další základní kočičí a psí výbava něco stojí. Kromě toho vás čekají také veterinární účty a další náklady jako poplatek městu nebo případné škody, které může kotě či štěně napáchat, než se u vás plně socializuje. Pořízení domácího mazlíčka je nejen radost, ale také závazek, na který musíte být připraveni. Odměnou vám ale bude věrný a milující společník - a to se zkrátka penězi vyrovnat nedá, viďte?

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie