Příběh psa Fida: Jak se zlatý retriever vypořádal s artrózou

zlatý retrievr leží na terase a kouká doleva

Dnes vám představíme Fida. Veselého zlatého retrievera, kterého dostihlo retrievří prokletí - potíže s klouby. Jak se s nimi vypořádal?

Pes Fido

    • zlatý retriever s průkazem původu
    • věk: 9 let
    • oblíbená disciplína: aportování, hrabání, běhání

Zlatý retriever je plemeno, které trpí na klouby a artrózu kloubů. A Fido bohužel není výjimkou.

Fido byl vždy normální aktivní pes, chodil na cvičáky, na pravidelné vycházky i dlouhé výlety a občas si i rád zaplaval. Čas tráví rád na zahradě a stejně tak doma s rodinou.

Kolem svých sedmých narozenin začal po náročnějších aktivitách kulhat na přední packu. Po dni či dvou odpočinku byl zase v plné síle. Protože se obtíže po větší zátěži (ráno cvičák+odpoledne velká procházka nebo např. dlouhé aportování z vody) vždy opakovaly, páníčci ho raději vzali k veterináři. 

Jeho diagnóza? Artróza obou předních loketních kloubů s nutností operace.

Protože jeho páníčci chtěli, aby byl i nadále aktivní a mohl fungovat v rámci rodiny, rozhodli se pro operaci, i když byla dost finančně náročná.

Operaci předcházelo několik vyšetření a operace samotná proběhla artroskopií na obě nohy zároveň.

Zákrok byl rychlý a po pár hodinách Fido odjížděl domů a už mohl opatrně chodit.

A co dál? Rekonvalescence a návrat do běžného života. Bude Fido zase běhat?

Rekonvalescence trvala zhruba 3 měsíce. Z počátku s výrazným omezením pohybu - mohl vždy jen na minutku na vyvenčení a musel být na vodítku i na zahradě. Normální pohyb se přidával pomalu a postupně. Po celou dobu rekonvalescence užíval doplňky stravy a medikaci předepsanou veterinářem. Pro urychlení hojení docházel Fido také na magnetoterapii – 2x denně po dobu měsíce, dostával i Hyaluronan injekce do žíly. 

Páníčci museli hlídat, aby Fido nechodil po schodech, nepohyboval se příliš rychle, neběhal, nehrabal, neskákal…

Po kontrole, která dopadla naštěstí dobře, mohl začít opatrně normálně fungovat s eliminací velké zátěže a rizikových aktivit, jako jsou skákání, dlouhý běh, brždění u plotu, hrabání a dlouhá chůze po schodech.

Proběhl i pokus o návrat na cvičák s mírným omezením (ne Áčko, ne skoky..), ale i tak se opět objevily náznaky kulhání, a tak z toho nic nebylo. Smečka zmírnila tempo, aby Fidovy klouby nebyly vystaveny příliš velké zátěži, upravila terasu, ze které byl zvyklý skákat tak, aby z ní skákat nemohl. Když je kolem domu větší provoz, musí být Fido doma, aby neběhal (a následně nebrzdil) kolem plotu. 

Aby se Fidovi pohodlně spalo a snadněji vstávalo, dostal nový ortopedický pelech.

Bez doplňků stravy by to nešlo…

Doplňky stravy v různých kombinacích Fido užívá na denní bázi a různě střídá kombinace přípravku s canabisem a chondroprotektiv. Tuto kombinaci bude v různém dávkování brát do konce života. ALE! Se všemi omezeními je teď Fido plně funkční a v rámci možností aktivní pes bez kulhání! Sláva!

Fido tak tým Akinu inspiroval k tomu, aby do svého sortimentu zařadil i doplňky stravy, které ostatním chlupáčům pomohou podobným potížím předcházet.

Přírodní doplňky stravy pro psy, které pomáhají při kloubních potížích:

Pokud hledáte doplněk stravy, který pomůže vyživit klouby vašeho parťáka, Chondro je jasnou volbou. Akinu VITALITY Chondro pro psy (v sypké formě) a Akinu VITALITY Chondro pro psy s vitamínem C (kapsle) vyživují kloubní chrupavky, podporují lubrikaci kloubní tekutiny, předchází problémům s klouby a pomáhají při již vzniklých pohybových potížích u psů. Obsahují všechny důležité látky, které se v kloubech, pojivových tkáních a chrupavce běžně vyskytují. Přidaný vitamín C navíc podporuje tvorbu bílých krvinek a má antioxidační účinek. 

Chondro i Chondro s Vitamínem C obsahují hovězí kolagen, MSM a vitamín C a jsou skvělou volbou i pro psy, kteří jsou vystaveni velké zátěži a zatím se u nich žádné problémy s klouby neprojevily.

Další doplňky stravy pro zdraví kloubů:

    • Akinu VITALITY hovězí kolagen. Kolagen tvoří základní stavební hmotu chrupavek, vaziva a šlach a vyskytuje se také v kostech a kůži. Je vhodným preventivním doplňkem stravy, především při BARF krmení u velkých a obřích plemen. Slouží také jako prevence proti kloubním potížím i při jednostranném krmení granulemi. 
    • Akinu VITALITY MSM. MSM pomáhá průběhu syntézy kolagenu a podílí se tak na regeneraci chrupavek - tlumí příznaky osteoartrózy (porucha obnovy kloubní chrupavky) a má také výrazné analgetické účinky. Tlumí zánětlivé procesy v organismu a snižuje v kloubech hladinu volných radikálů vznikajících např. při zánětu. Omezuje tím úbytek kolagenu a proteoglykanů. 

Trápí i vašeho parťáka potíže s pohybovým aparátem? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie