Trénink s klikrem

australský ovčák leží a má kolem sebe rozházené klikry a trénovací pamlsky s pamlskovníkem

Jednoduché zařízení, známé jako klikr, vydává zvukový signál po stisknutí tlačítka. Ačkoli by se mohl na první pohled jevit jako pouhý kousek plastu, může být klikr mimořádně užitečným nástrojem. V jeho minimalistickém provedení totiž spočívá jeho síla – zvuk klikru se pro pejska stává jasným signálem úspěchu a přináší významnou pomoc při tréninku.

Proč by tedy měl být neodmyslitelnou součástí vašeho tréninkového arzenálu? A jak může nejen usnadnit učení nových triků, ale také posílit váš vztah se psem? Pojďme  společně prozkoumat, co všechno klikr dokáže.

Pozitivní posilování

Pozitivní posilování, se kterým je klikr neodmyslitelně spojen, představuje tréninkový přístup, který staví na odměňování správného chování psa. Namísto trestání nežádoucího chování se zaměřuje na vytváření pozitivních asociací a posilování toho, co pes dělá správně. 

To znamená, že když pes provede žádoucí akci, stiskne se klikr, a následuje okamžitá odměna. Tímto způsobem si pes začne spojovat kliknutí s odměnou a zanedlouho pochopí, že kliknutí znamená, že v daný moment dělá něco správně.

  • pozitivní trénink
  • učení nových věcí 
  • kliknutí = žádoucí chování
  • po kliknutí následuje vždy odměna 

Proces naklikání a spojení odměny s kliknutím

Klikr funguje jako okamžitá zpětná vazba pro psa. Jak ale psovi tento princip vysvětlit? Zaručujeme, že tento trénink se mu bude opravdu líbit. Ze začátku totiž bude dostávat pamlsky prakticky za nic.


Psa takzvaně “naklikáte” tak, že mu propojíte zvuk klikru s odměnou. V praxi to znamená, že kliknete a hned přijde odměna. Klik, odměna. Klik, odměna. Po pejskovi ani ze začátku nic nechcete. Budete jen klikat a hned v zápětí dávat dobroty. Jakému pejskovi by se tohle nelíbilo?

Někteří pejskové si zvuk s mňamkou spojí rychleji, některým to bude trvat déle. Jakmile ale vidíte očividné nadšení, které přijde na základě kliknutí, víte, že pejsek již princip chápe.

Výhody práce s klikrem a pozitivním posilováním

  • rychlejší učení: klikr poskytuje okamžitou zpětnou vazbu, což zrychluje učení psa a usnadňuje mu pochopení požadovaného chování
  • jasná komunikace: klikr poskytuje jasnou a konzistentní zpětnou vazbu, což pomáhá psům lépe porozumět očekávanému chování
  • posílení vztahu: trénink s klikrem posiluje vztah mezi psovodem a psem, protože je založen na pozitivním interakci a spolupráci
  • redukce stresu: díky absenci trestů je trénink s klikrem pro psy méně stresující a příjemnější
  • vaše rychlejší reakce: díky snadnému a rychlému kliknutí můžete pejskovi pochválit chování v přesně daný okamžik
  • ideální na shaping

Shaping je technika výcviku, která se zaměřuje na formování složitějšího chování tím, že se postupně odměňují malé kroky vedoucí k cíli. Místo toho, aby se očekávalo, že pes provede žádané chování okamžitě, majitel postupně posiluje a tvaruje chování psa, aby dosáhl konečného cíle. Například, pokud by majitel chtěl svého pejska naučit držení předmětu v tlamě, postupoval by touto metodickou řadou:

pejsek na produkt podívá  → přiblíží k němu hlavu → dotkne se čumákem → pootevře tlamu → nabídne chycení předmětu → drží předmět s výdrží


Pro vysvětlování povelů pomocí shapingu je ideální kombinace s klikrem. Pejsek si totiž na povel prakticky přijde sám jen pomocí vašeho vedení a kontroly.


Práce s klikrem a pozitivním posilováním není pouze o tréninku psů. Je to cesta k hlubšímu porozumění, vzájemné důvěře a radosti z učení vašeho psa. Tak neváhejte a pusťte se do toho! 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie