Kouzlo australského ovčáka - získá si i vás?

australský ovčák výstavní postoj

Australští ovčáci, často nazývaní jako "Ausíci", jsou pozoruhodným plemenem psů známým svou inteligencí, všestranností a nekonečnou energií. Tito veselí pejskové si získali srdce milovníků psů po celém světě svým poutavým vzhledem a jedinečnou povahou. Pojďme tedy společně proniknout do kouzla australských ovčáků a podívejme se, co stojí za jejich popularitou.

Historie a původ plemene


I když název napovídá jinak, australští ovčáci nepochází z Austrálie. Místo toho lze jejich historii vysledovat do Spojených států, kde byli vyšlechtěni jako ovčácké plemeno v 19. století.
Původně byli využíváni jako pracovní psi na rančích a farmách, kde si rychle získali dobrou pověst díky svým ovčáckým schopnostem, obratnosti a inteligenci. Na rozdíl od border kolie byli primárně využíváni pro pasení skotu.

Vynikali v úkolech, které vyžadovaly logické myšlení a rychlé reakce, a to je činilo neocenitelnými pomocníky na farmách.

Jak australáka poznat?


Australského ovčáka si můžete snadno splést s plemenem, které je mu velice podobné - s border kolií. Jsou to středně velcí psi s nápaditými barvami srsti a okouzlujícíma očima. Jejich oči se staly předmětem pověstí. Ausíci byli nazýváni jako "psi s očima duchů", protože má jejich pohled údajně schopnost proniknout přímo do duše. Často se navíc stává, že mají ausíci každé oko jiné, což ještě více podtrhuje jejich osobitý vzhled.

Narozdíl od border kolií můžete často narazit na australské ovčáky bez ocasu. Původně byl ocas odstraňován pro zachování bezpečí při práci s dobytkem, dnes se jedná o pouze kosmetickou úpravu. Je také možné, že se štěňátko bez ocasu rovnou narodí, takový gen nazýváme NBT, neboli Natural Bob Tail.

Barevné kombinace u australského ovčáka


Kouzlo zbarvení australského ovčáka tkví především v jeho jedinečnosti - nenajdete dva stejné. Vyskytují se totiž v mnoha barevných kombinacích, které každého pejska dělají unikátním. Existují 4 základní barvy, které mohou být následně zkombinovány s bílými znaky, nebo s tzv. pálením:

  • black
  • red
  • blue merle
  • red merle


Varianty bez bílé barvy již téměř nejsou přítomné, pokud je ale vezmeme v potaz, mají australští ovčáci 16 uznaných barevných variant.

Povaha australského ovčáka


Jednou z nejvýraznějších charakteristik australských ovčáků je jejich inteligence. Tito psy jsou mimořádně chytří a snadno se učí. Díky tomu vynikají v různých psích sportech a aktivitách, jako je agility, poslušnost či ovčácké zkoušky. Jejich silná pracovní morálka a touha po mentální stimulaci je činí oblíbenou volbou pro majitele, kteří hledají společníka, který dokáže držet krok s jejich aktivním životním stylem.


Australské ovčáky také charakterizuje jejich nekonečná energie a nadšení. Jsou nejšťastnější, když mají možnost pracovat, a rádi se zapojují do fyzických aktivit, jako je turistika, běhání nebo hra s míčem. Díky jejich energické povaze potřebují dostatek pohybu a duševní stimulace, aby předešli nudě a destruktivnímu chování. Jejich bystrá povaha pro vás ve výcviku může být i na škodu, jelikož se stejně rychle naučí i nežádoucí chování.


Australský ovčák má přirozenou tendenci být rezervovaný vůči cizím lidem, což je jedna z jeho charakteristických vlastností. Avšak když jde o jeho rodinu, udělá pro ni první, poslední. Jsou to velmi oddaní a milující členové rodiny, kteří milují společně strávený čas se svými lidmi. Obecně nejsou vhodní na celoroční pobyt venku či v kotci, protože chtějí být své rodině neustále nablízku.

Zdraví australských ovčáků


Ačkoli australští ovčáci všeobecně patří mezi zdravá plemena psů, jako u všech plemen mohou být náchylní k určitým zdravotním problémům, včetně dysplazie kyčelního kloubu, očních problémů a epilepsie.

Bohužel, jako u mnoha populárních plemen, se i u australských ovčáků vyskytuje nekontrolované množení bez papírů, které s sebou nese mnoho rizik. Australští ovčáci jsou nositelé mnoha genetických chorob, které je možné pomocí důkladného testování v chovu kontrolovat.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat merle zbarvení, které může přinést vážné komplikace, pokud se s ním nezachází opatrně. Křížení dvou jedinců s merle zbarvením je zakázáno, neboť může u jejich potomků z takového spojení vyvolat oboustrannou hluchotu, slepotu a epilepsii.

Je vhodný i pro vás?


Australský ovčák může být milionovým společníkem a kdo jednou tomuto plemeni propadne, většinou nezůstane jen u jednoho zástupce. Je ale potřeba si uvědomit, že se jedná o velice aktivní a inteligentní plemeno, které vám dokáže ze života způsobit peklo, pokud není dobře a zodpovědně vedeno. Zaslouží si důsledný výcvik, hodně aktivity a zabavenou hlavu. Pokud víte, že mu můžete všechnu tuto péči poskytnout, určitě si získá i vás a stane se z něj váš milovaný člen rodiny. Jen mějte na paměti, že vzhled pejska není vše a musí být pro váš životní styl opravdu kompatibilní.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie