Vánoce s chlupáčem: Tipy, jak je zvládnout bez úhony

Vánoce s chlupáčem: Tipy, jak je zvládnout bez úhony

Ať už vás čekají první nebo desáté Vánoce s chlupatým parťákem, máme pro vás tipy, jak si je společně užít naplno a bez starostí. Zjistěte, co zajistit a na co si dát pozor, abyste si společně strávený čas mohli vychutnat opravdu naplno.

Vánoční výzdoba musí být bezpečná


Ještě než se naplno ponoříte do vánoční atmosféry a s cukrovím se usadíte k pohádkám, ujistěte se, že je vaše domácnost pro vašeho chlupatého parťáka opravdu bezpečná. Možná vás to překvapí, ale o Vánocích čeká na pejsky i kočičky řada bezpečnostních rizik, která lze ale snadno odstranit.


Zkontrolujte všechny vánoční dekorace. Kromě hořících svíček mohou být problémové také jedovaté ozdoby jako je třeba jmelí nebo vánoční růže. Umístěte vše tak, aby nehrozilo převrhnutí hořící svíčky nebo pozření jedovaté dekorace.


Rozsvícený a nazdobený vánoční stromeček přitahuje pozornost psů i koček a zaručeně ho budou chtít důkladně prozkoumat. 

  • Proto se ujistěte, že je opravdu bezpečně upevněný - pro extra stabilitu ho můžete nenápadně zajistit provazem ke zdi. 
  • Myslete na to, že pozornost bude přitahovat také elektrický kabel od světýlek a všechny barevné ozdobičky. Kabel proto umístěte tak, aby ho váš parťák nemohl překousnout a ujistěte se, že jsou vaše ozdoby nerozbitné. 
  • Pokud stromeček zdobíte také čokoládovými figurkami, dejte je tak vysoko, aby na ně váš chlupáč nedosáhl - čokoláda je pro naše miláčky opravdu nebezpečná.

Tip: Než si na novou ozdobu interiéru váš miláček zvykne, buďte pozorní - zamezte pití vody ze stojanu na stromeček či okusování ozdob ze stromečku. Uvidíte, že po pár hodinách už stromeček nebude pro vašeho psa či kočku tak zajímavý.

Pozor na plné stoly dobrot


O Vánocích je na každém stole nějaká laskomina. Tácy plné cukroví, stromečky ověšené čokoládou, chlebíčky a bramborový salát jsou neodolatelné nejen pro vás ale i pro vaše chlupáče. A zatím co vám hrozí tak akorát přejedení, pejskům a kočičkám mohou vánoční dobroty způsobit nepříjemnější obtíže. Pozor dejte především na:

  • Čokoládu. Čím větší obsah kakaa, tím je čokoláda pro čtyřnohé parťáky nebezpečnější. Při pozření většího množství čokolády může hrozit až otrava.
  • Kosti. Až se budete chtít podělit o kousek vánočního kapra nebo o maso z vývaru, nezapomeňte zkontrolovat, že neobsahuje žádnou kost. Podělte se opravdu jen symbolicky, nebo ještě lépe - naservírujte svému parťákovi raději jeho vlastní psí štědrovečerní večeři.
  • Rozinky, ořechy a sušené plody. Průjem, zvracení či nevolnost může způsobit pozření i jen malého množství rozinek. Ořechy a sušené plody jsou také velmi nevhodné a mohou způsobit alergické reakce či podráždění slinivky. O vánočku se tedy raději nedělte a nabídněte svému miláčkovi sváteční mlsání nebo mu cukroví upečte sami


Nepodceňte přípravy na silvestrovskou noc


Po Vánocích se ani nenadějete a je tu poslední noc v roce, která je pro všechna zvířata extrémně stresující. První nadšenci začnou testovat ohňostroje a petardy ještě mezi svátky, a tak je třeba být na pozoru ještě před Silvestrem. Přečtěte si, jak zvládnout Silvestr se svým mazlíčkem.


Připravte se nejen na Silvestr s kapkami s CBD

Kapky jsou přírodní a mazlíčka uvolní bez nežádoucího utlumení. S čím vším kapky pomáhají?

  • Uvolňují a zklidňují ve stresových situacích např. při ohňostrojích či návštěvách veteriny.
  • Při dlouhodobém používání pomáhají při léčbě zánětlivých onemocnění pohybového aparátu.   
  • Posilují imunitu.
  • Zmírňují epilepsii (při současně probíhající léčbě, vždy konzultujte s veterinářem).

Vám i vašim chlupáčům přejeme poklidné a radostné Vánoce!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie