Změna krmiva u koček

kočka jí ze své misky granule a vedle ní stojí pytel s krmivem Akinu VITALITY

Nasypete vaší kočce do misky její oblíbené granule, ona se na vás vyčítavě podívá a odejde pokračovat ve svém spánku? Každá kočka je od přírody mlsná. Chtě nechtě, budete muset změnit krmivo, protože to stávající jí už „nevoní“. Nikdy jste krmivo neměnili? Nebojte, my vám s tím pomůžeme.

Důležitý je výběr krmiva

Krmivo by mělo být vyvážené. Aby obsahovalo přesně to, co kočka potřebuje. Správný poměr bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. V našem krmivu Akinu VITALITY toto hlídat nemusíte, protože jsme vše „namíchali“ a ohlídali za vás.

Pokud krmíte suchým krmivem či konzervami a kapsičkami, doporučujeme hlídat doporučenou denní dávku určenou výrobcem. Určitě ale vždy sledujte i kondici vaší kočky – zda prospívá, nepřibírá na váze či naopak nehubne. Pravidelně kočku važte. Snáze tak poznáte, zda je potřeba upravit krmnou dávku.

Přechod na novou stravu má svá pravidla

Veterináři upřednostňují metodu postupného přimíchávání nového krmiva do stávajícího. Dle našeho postupu to hravě zvládne každý majitel kočky:

  • Nejdříve přidávejte do stávajícího krmiva jen část krmiva nového.
  • Později zvyšte podíl nového krmiva na polovinu (budete dávat půl starého krmiva a půl nového).
  • Dávejte třičtvrtě nového krmiva.
  • Nakonec budete dávat jen krmivo nové.

Přechod by měl trvat nejméně 7 dní. Změně krmiva se totiž musí přizpůsobit i zažívací prostředí kočky. V případně citlivější kočičky můžete prodloužit přechod až na 14 dní.

Krmení můžete také konzultovat se svým veterinářem. Například se od něj můžete dozvědět, jak a čím konkrétně vaši kočku krmit a v jakých intervalech. Zda může mít nasypanou misku celý den a jíst kdykoli chce nebo jí budete dávat krmivo jen v určitou denní dobu. Obecně ale platí, že by kočka měla dostat jídlo cca 3x denně.
Mezi jednotlivými jídly samozřejmě můžete dávat pamlsky. Ty by ale neměly být považovány za část krmiva, ale jako bonus navíc.

Voda

Je potřeba, aby měly kočky neustálý přístup k čisté vodě. Pitný režim je totiž velmi důležitý i pro ně. Kočka by měla denně vypít asi 40 ml na 1 kg své váhy.

Kočičí senioři

Krmivo můžete změnit i v závislosti na věku zvířete. Zhruba v 7 letech je totiž kočka považována za seniora a mění se jí potřeby na výživu. Takovým kočkám je potřeba podávat speciální krmivo pro seniory. Vhodným krmivem udržíte vaši kočku dlouho vitální a s mladou myslí. Krmit byste svého seniora měli menšími porcemi 3–4 x denně.

Na co si dát pozor?

Často se stává, že se po přechodu na nové krmivo objeví řidší stolice, ovšem tím se nemusíte znepokojovat. Nemělo by se ovšem jednat o průjem.

Je dobré hlídat i stav kůže. Pokud je navíc srst matná, objeví se v ní lupy a kočka se častěji drbe, krmivo jí zcela nevyhovuje.

U vaší kočky se také mohou objevit bezoáry, které se bude snažit vyloučit. S tím ovšem nesouvisí změna krmiva, ale můžete tomu předejít pomocí speciálních pamlsků.

Tip: zkuste paštiku, či konzervu ohřát na pokojovou teplotu nebo na 38 stupňů což je teplota právě zakousnuté myši a uvidíte, že to kočka ocení.

Víte, že kočky mají pouze 500 chuťových pohárků? Lidé jich mají 9000.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie