Běh se psem: Propojte svou lásku k pohybu s radostí vašeho mazlíčka

muž běží na pláži se psem

Pokud milujete běh a zároveň nedáte dopustit na svého čtyřnohého přítele, proč nespojit obě tyto radosti dohromady? Běh se psem se stává stále populárnějším nejen jako způsob, jak udržet vás i vašeho psa v kondici, ale i jako skvělá zábava a možnost posílit váš vzájemný vztah. Ať už se do toho pustíte jako do hobby, nebo se rozhodnete věnovat sportu zvanému Canicross, čekají vás nezapomenutelné zážitky. Pojďme si tedy společně tuto aktivitu přiblížit.

Canicross: Sport, který si zamilujete

Canicross je specifická disciplína, která spojuje běh s vedením psa na speciálním postroji a vodítku. Tento sport je skvělý nejen pro aktivní lidi, ale také pro psy, kteří milují pohyb a dobrodružství. Canicross vznikl původně jako trénink pro saňové psy, ale dnes si ho může užít každý – bez ohledu na to, jaké plemeno doma máte. Stačí vám správné vybavení, trocha tréninku a můžete začít. A co je na tom nejlepší? Canicross můžete provozovat jak na profesionální úrovni, tak jen pro radost.

Běh se psem jako skvělé hobby

Ne každý musí hned závodit. Pokud běháte pro zábavu nebo si užíváte pohyb v přírodě, běh se psem může být ideální způsob, jak zpestřit vaši rutinu. Společné výběhy zlepší vaši kondici, přinesou radost vašemu pejskovi a umožní vám společně strávit kvalitní čas. Nezapomeňte však, že stejně jako vy, i váš pes potřebuje postupné přizpůsobení se zátěží. Začněte pomalu, budujte vytrvalost a nezapomeňte na pauzy na odpočinek a hydrataci.

Správné vybavení: Postroje a sedáky na běh se psem

Pro bezpečný a pohodlný běh se psem je klíčové mít správné vybavení. Základním prvkem je speciální postroj, který zajišťuje, že se síla přenáší na správné místo a že pes netahá za krk, což by mohlo způsobit zdravotní problémy. Postroj by měl být dobře padnoucí a dostatečně pevný, aby vydržel i náročnější tréninky. Dalším důležitým vybavením je sedák pro běžce, který vám uvolní ruce a umožní lepší kontrolu nad během. S kvalitním postrojem a sedákem bude běh nejen pohodlnější, ale i bezpečnější pro vás i vašeho psa.

Co si tedy na běh se psem připravit?

Tréninky od profesionálů: Jak začít správně

Pokud si nejste jisti, jak začít, nebo chcete svůj běh se psem posunout na vyšší úroveň, můžete se obrátit na profesionály. Tréninky pod vedením zkušených trenérů vám pomohou zlepšit techniku, vybudovat správnou vytrvalost a naučit se, jak co nejlépe pracovat se svým psem. Trenéři vám také poradí, jak postupovat, pokud váš pes není zrovna rozený atlet, nebo jak se vypořádat s případnými problémy, které se mohou během tréninku objevit.

Běh je vhodný pro všechna plemena

Jednou z výhod běhu se psem je, že je vhodný pro téměř všechna plemena. Samozřejmě, některá plemena jako husky, border kolie nebo ohaři jsou na běh jako stvořená a budou nadšeně zvládat dlouhé trasy i náročné terény. Ale i menší nebo méně aktivní plemena mohou z běhu profitovat, pokud se přizpůsobí tempo a vzdálenost jejich možnostem. Důležité je, aby měl pes chuť se hýbat a měl dostatečný tréninkový plán, který respektuje jeho schopnosti.

Užijte si společnou radost z pohybu

Běh se psem je úžasný způsob, jak si užít volný čas, posílit své zdraví a vytvořit silnější pouto se svým čtyřnohým kamarádem. Ať už se rozhodnete pro Canicross nebo pro běhání jen tak pro radost, nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby vás i vašeho psa běh bavil. S dobře padnoucím postrojem, pravidelnými tréninky a dostatkem láskyplné péče můžete dosáhnout skvělých výsledků a hlavně si užít spoustu zábavy.

Tak na co čekáte? Obujte tenisky, připravte postroj a vyrazte ven do přírody.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie