Buldoček: Bude to ten pravý společník právě pro vás?

buldoček stojí v trávě

Chcete svou smečku rozšířit o nového čtyřnohého parťáka a přemýšlíte o francouzském buldočkovi? Pojďte zjistit, čím se toto populární společenské plemeno vyznačuje, co vás s ním čeká a zda se hodí právě k vám.

Historie plemene


Francouzský buldoček patří mezi psy, jejichž původ je odvozován od tibetské dogy. Tito psi byli historicky využíváni jako váleční, lovečtí a hlídací psi. Z této skupiny byly vyšlechtěny linie psů menšího vzrůstu, které se využívaly pro tehdy populární psí zápasy a zápasy psů s býky (termín bulldog neboli “býčí pes” se prvně objevil kolem roku 1630). Zvířecí zápasy byly zakázány v roce 1835 a chovatelé buldoků se rozdělili na dvě skupiny. Skupinu, která se rozhodla zachovat pracovní vlastnosti psů a křížením s teriéry vznikla plemena jako stafordšírský teriér či americký pitbulteriér a druhou skupinu, která buldoky přešlechtila na společenské psy. Malí buldoci se z Anglie dostali do Francie společně s řemeslníky a dnešní francouzský buldoček je pravděpodobně výsledkem následného křížení s jinými plemeny.

Povaha a vlastnosti francouzského buldočka


Francouzský buldoček je citlivý, hravý a mazlivý pes, který miluje lidskou společnost. Dobře vychází s ostatními zvířaty a obzvlášť miluje děti. Je věrným společníkem a se svými lidmi chce trávit každou vteřinu. 


Nevyžaduje příliš velkou aktivitu a vystačí si s několika krátkými procházkami, ale za to bude chtít být neustále s vámi. Díky svému malému vzrůstu nemá příliš velké nároky na prostor a hodí se i do menšího bytu. 


Díky své bezproblémové povaze je vhodný i pro začínající pejskaře, ale je potřeba počítat s jeho tvrdohlavostí a při výcviku se obrnit trpělivostí. 


Tip: Přečtěte si, jak na základní výcvik psa.

Vzhled francouzského buldočka


Buldočci jsou menší podsadití pejsci s typicky rozplácnutým krátkým čumáčkem. Mají větší hlavu se vzpřímenýma ušima a velkýma kulatýma očima. Jejich krátký a široký krk přechází do svalnatého těla se silnýma krátkýma nohama. Mají krátkou a lesklou srst bez podsady. Jejich výška se pohybuje od 24 do 35 cm a váha mezi 8 a 14 kg.


Unikátní vzhled tohoto plemene s sebou nese také řadu obtíží. Krátká dýchací trubice způsobuje chrápání, chrochtání a slintání. Mají také citlivé zažívání, a tak často trpí plynatostí. Špatně snáší horko, ale ani zimu dvakrát nemilují.


Pro koho je francouzský buldoček vhodný?


Malý vzrůst a nízká potřeba aktivity z něj dělají ideálního pejska pro městského člověka, který také není příliš aktivní a nebude chtít svého chlupatého parťáka “tahat” na dlouhé túry a náročné výlety. 


Je také velmi vhodný pro člověka, který hledá věrného společníka při práci z domova, ale také pro seniory, kteří by chtěli nenáročného parťáka, který si vystačí s krátkou procházkou po městě.

S čím ještě počítat?


Kromě chrápání, chrochtání a tvrdohlavosti buďte připraveni:

  • pořídit mu psí obleček na zimu
  • pravidelně čistit obličejové vrásky
  • pravidelně chodit na kontroly uší, zubů a očí 
  • dbát na vhodnou a kvalitní stravu např. superprémiové holistické krmivo Akinu VITALITY
  • pravidelné stříhání drápků, které buldočkům nerostou stejně jako ostatním psům směrem dolů, a tak se během chůze neobrušují

Francouzský buldoček je zkrátka ideální pejsek pro každého, kdo hledá věrného společníka, kterému odpustí občasné chrápání. Správnou péčí se buldoček svému člověku odvděčí bezmeznou láskou a milou společností.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie