Co potřebuje váš hlodavec ke štěstí?

bílá myška je v domečku své klece

Pořídili jste si domů křečka, morče nebo jiného hlodavce. Má klec, domeček a zásobu krmiva. Myslíte si, že má vše, co ke spokojenému životu potřebuje?

Základ je dostatek prostoru


Pro svého hlodavce zvolte dostatečně velkou klec. A když si budete myslet, že je dostatečně velká, vezměte ještě o kus větší. Hlodavci se ve volné přírodě pohybují na poměrně velkém prostoru a potřebují dostatek pohybu. Malá klec s kolotočem je pro křečka doslova trápení.


Tip: Pokud je to jen trochu možné, dopřejte svým hlodavcům časté výlety mimo klec. S ohrádkou jim můžete dopřát odpoledne na zahradě v trávě, pomocí různých tunelů a menších ohrádek jim můžete vytvořit večerní výběh přímo doma. Myslete na to, že stejně jako ostatní domácí mazlíčci potřebují i hlodavci dostatek podnětů a stimulů.

Vytvářejte podnětné prostředí


Enrichment pro psy už je celkem známý pojem, ale týká se i hlodavců. Mrkněte na enrichment aktivity pro hlodavce a dopřejte svému mazlíčkovi dostatek zábavy a nových podnětů, které budou stimulovat jeho mysl.


Tip: Hlodavci jsou společenští tvorové a život o samotě by si téměř žádný z nich dobrovolně nezvolil. Proto zvažte, zda svému hlodavci nepořídit partnera či partnerku.

Zvolte kvalitní vybavení a dostatek hraček


Při výběru klece a vybavení klece dbejte na odolnost a kvalitu. Zvolte materiály, které jsou pevné a “hlodání-odolné”. Kromě napáječky, misky na krmivo a domečku by se v hlodavčí kleci měl nacházet také dostatek hraček pro hlodavce


Tip: Myslete na to, že hlodavci mají rádi tunely a jiné “schovky”, a tak buďte při vybavování klece kreativní.

Dopřejte mu pestrou stravu


Kvalitní krmivo pro hlodavce je samozřejmě základ, ale nezapomínejte svému hlodavci stravu pravidelně zpestřovat čerstvou zeleninou, ovocem a pamlsky. Na broušení zoubků se zase bude hodit větvička z ovocného stromu.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie