Radíme se s veterinářem: Co když zakrslý králík nežere?

zakrslý králík u misky s výběrem salátů a zeleniny

Králíčkové rádi pořád něco chroupou. Ať už je to kvalitní seno, čerstvá křupavá zelenina nebo bylinky, okusují vše. A nepohrdnou ani vhodným pamlskem. Co ale když najednou přestane králíček jíst? Potom zbystřete, protože už po pár hodinách se tento stav může proměnit v závažný problém.

Pokud váš zakrslý králíček nepřijímá potravu, může to být hned z několika důvodů. Je důležité jednat rychle, a věnovat králíčkovi zvláštní pozornost, protože ztráta chuti k jídlu může být závažným zdravotním problémem. A může způsobit v krátkém čase až úhyn králíčka.

Tady je několik možných příčin a doporučení, co dělat:

Nemoc nebo infekce

Ztracená chuť k jídlu může být zapříčiněná nemocí nebo infekcí. Infekční onemocnění jako je pasteurelóza, může způsobit bolest v tlamě nebo hrdle králíka a tím způsobit to, že králíček odmítá potravu.

Pasteurella je bakterie, která postihuje hlavně dýchací cesty a ústní dutinu, kde vytváří abscesy. Ty jsou velmi bolestivé. Králík poté začne kousat na druhou stranu zubů, takže majitel nemusí nic poznat. Tím se ale rozjede velký problém. Postižený zub začne bez kousání a obrušování růst, jednak do tlamy a druhak i do čelisti. Může se také stát, že zub čelist prorazí. Následně se králíkovi vytvoří boule (absces- boule vyplněná pastovitým hnisem). Je tedy dobré králíka pravidelně kontrolovat a prohmatávat, protože boule nemusí být na první pohled viditelná. Absces se může objevit pod spodní čelistí, ale také nad horní, kde se může provalit do horních dýchacích cest. Pak se může zdát, že má králík rýmu nebo „vykulené“ jedno oko. Toto je nutné řešit se specializovaným veterinářem.

Co dělat

Konzultace s veterinářem: Prvním krokem by měla být návštěva veterináře. Profesionální diagnostika a léčba jsou důležité pro zjištění příčiny nechutenství, aby byl váš králík rychle a účinně léčen.

Stres

Králíci jsou velmi citliví na změny ve svém prostředí jako je nový domov, nový člen rodiny, hluk nebo jiné stresující události jako třeba průvan. Je potřeba mít na mysli, že králíci jsou lovná zvěř. Proto se přes den rádi schovávají a aktivní jsou večer/v noci a nad ránem. Králíčky může stresovat například i třeba pes nebo kočka v domácnosti. I nepříjemná zkušenost s nějakým konkrétním zvukem z minulosti může vyvolat úzkost.

Co dělat 

Dopřejte mu klid a ticho. Králíci mohou být velmi citliví na stres. Ujistěte se, že má váš králík klidné a tiché místo na odpočinek.

Nekvalitní strava

I ta může ovlivnit chuť jídlu, pokud tedy nedostává králíček vyváženou stravu s čerstvým senem, zeleninou nebo kvalitními lisovanými granulemi.

Nekvalitní strava je plná sacharidů, po kterých králíčci především tloustnou, mohou ale také způsobovat průjem nebo „nálepy“ trusu kolem zadečku. Jedná se většinou o „krmné směsi“, které obsahují velké množství zrní, různě barevných kroužků a podobně. Zrní obsahuje hodně fosforu, což si králík musí v krvi vybalancovat vápníkem, ideální poměr je 3:1 (více vápníků, který je důležitý pro jeho kosti.) Vápníku je hodně v obyčejné trávě, pampelišce, jitroceli, jeteli, vojtěšce, což je pro králíčka přirozená strava. Kupovaná zelenina by měla být v bio kvalitě.

Co dělat

Krmivo a seno: Nabídněte svému králíkovi různé druhy sena a kvalitní králičí krmivo. Můžete mu dávat také různé druhy zeleniny nebo ovoce, které jsou pro králíčka vhodné.

Zuby

Zuby králíkovi neustále dorůstají, a proto si je potřebuje pravidelně obrušovat. Pokud se stane, že zuby králíčkovi přerostou, mohou způsobit bolest a nechuť k jídlu.

Co dělat

Kontrolovat zoubky můžete pravidelně doma nebo u svého veterináře.

Paraziti

Také mohou způsobit ztrátu chuti k jídlu. Kokcidie - u těchto parazitů se může zdát, že je králík v pořádku, ale přesto nežere. Potom je možné nasbírat bobky králíka a donést je na rozbor, který potvrdí nebo vyvrátí tohoto parazita. Tasemnice – čas od času je potřeba králíčka odčervit (preventivně). Parazitů je vícero, je dobré nechat králíčka vyšetřit u veterináře, který zjistí, o kterého se konkrétně jedná.

Co dělat

Pravidelně svého mazlíčka nechávejte očkovat a odčervovat. Čerstvou stravu řádně omývejte.

Problémy s trávicím systémem

Různé onemocnění trávicího systému mohou způsobit bolest nebo nepohodlí při konzumaci potravy. Většinou jde o nedostatek vlákniny. Ideální je tedy králíčkovi neustále dodávat čerstvou trávu, seno, pampelišku a další bylinky.

Změna stravy – pokud jste změnili králíčkovi jídelníček, může mu trvat, než se mu přizpůsobí.

Co dělat

Měňte králíčkovi stravu postupně, tzn. nejdřív přidávejte malou část nového a postupně dávku zvyšujte.

Otrava 

Králíci jsou zvědavá zvířata a může se snadno stát, že pozřou něco, co je pro ně nebezpečné.

Co dělat

Dodržujte léčbu: Pokud veterinář předepíše léky nebo doporučí zvláštní péči, dodržujte jeho pokyny.

Důležité

Pokud králík nepřijímá potravu, zastaví se mu činnost střev. Když se střeva nehýbou, kumuluje se v nich tekutina a plyn, střeva se nafukují a tlačí a bolí. Králík neumí zvracet. Takže vše, co sní se v něm hromadí a snadno se může zacpat. Je tedy opravdu potřeba králíka sledovat, a mít přehled o jeho zdravé a vyvážené stravě a také o vyprazdňování.

Na co ještě nezapomenout

Poskytnutí čerstvé vody. Ujistěte se, že má váš králík stále přístup k čisté a čerstvé vodě. Dehydratace může být u králíků vážným problémem.

Tip: Když jdete k veterináři, popište veškeré příznaky a chování králíka. To může pomoci veterináři diagnostikovat problém rychleji a přesněji.

Jak rozkrmit králíka?

Králík žere každé 2 hodiny. Můžete mu koupit speciální krmné kaše. Nebo mu jako první pomoc můžete doma rozvařit mrkev s ovesnými vločkami a rozmixovat na pyré. 10-15 ml můžete podávat každé 2 hodiny.

Králičí trus

Králík produkuje 2 druhy trusu.

1 - Klasické kuličky (nesquik), velikost odvisí od množství vlákniny.

2 - Potom měkký lesklý, středně hnědý trus, který může vypadat jako vánočka. Je to takový meziprodukt slepého střeva. Králík ho rád a rychle zbaští (nemusíte si toho tedy ani všimnout, protože obsahuje spoustu vitamínů, probiotik a minerálů.)

Vždy, pokud si nejste jisti se zdravotním stavem svého králíčka, neváhejte kontaktovat kvalifikovaného veterinárního lékaře. Ten může provést potřebná vyšetření a určit příčinu nechuti k jídlu a nasadit vhodnou léčbu.

Udržování zdravého a šťastného prostředí a pravidelná péče o vašeho králíka jsou klíčové pro jeho zdraví i celkovou spokojenost.

Něco navíc: línání

Králíci si vylínalou srst žerou. Je tedy potřeba je pravidelně vyčesávat, nebo chlupy alespoň odstranit ručně. Pokud králík svou srst pozře, může taková srst snadno způsobit ucpání žaludku a střev.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie