Jak vybrat pelíšek pro kočku? Druhy kočičích pelíšků a tipy na ty NEJ

mourovatá kočka leží v plyšovém donutu

Kočky velkou část dne prospí. A tak potřebují pohodlný a měkoučký pelíšek, kde se budou cítit bezpečně. A ne jeden - kočky se rády přemisťují, a tak i v menším bytě budou putovat mezi několika oblíbenými místečky. Zjistěte, jaké jsou druhy kočičích pelíšků a jak vybrat ten správný.

Typy kočičích pelíšků:


Klasické kočičí pelíšky


Každá kočička by měla mít klasický pelíšek, kam ji můžete vykázat, až vám zabere vaše oblíbené místo na gauči nebo křesle. Zvýšený okraj poskytuje kočičce pocit bezpečí a měkoučký polštář zase dostatek pohodlí. 

  • Pokud máte akční a hravou kočku, zvolte pelech s protiskluzovou úpravou.
  • Sledujte možnost údržby - ideálně vyberte pelíšek se snímatelným potahem, který lze prát v pračce.

Naše tipy:


Kočičí kukaně a domečky


Kočky se rády schovávají - to není nic nového. Proto by měla mít každá kočička domeček nebo kukaň, kde může nerušeně odpočívat a mít jistotu, že je v naprostém bezpečí. Kromě toho, že domečky a kukaně poskytují kočkám soukromí, fungují také jako izolační vrstva, takže jsou ideální do míst, kde je například průvan.


Tip: Kočičí domečky  jsou v zásadě pevnější a tvrdší než kukaně, které bývají celé polstrované a měkké jako pelíšky. Skvělou volbou je například kočičí kukaň Akinu ČESKÝ LES s měkkými stěnami a protiskluzovým dnem. 

Kočičí škrabadla a odpočívadla


O tom, že každá kočka potřebuje škrabadlo, už jsme psali. Přečtěte si, jaké jsou typy škrabadel a jak škrabadlo pro kočku vybrat. Obzvlášť domácí kočky ale potřebují mít možnost šplhat a dívat se na svět z výšky. Proto jsou tak oblíbené kočičí stromy, které jim díky vysokým odpočívadlům nabízejí místečko k odpočinku ve výšce, které kočky opravdu ocení.


Tip: Pokud nemáte doma prostor pro kočičí strom, nabídněte své kočce třeba místečko na vybrané skříni nebo na poličce, kam se bez potíží dostane - uvidíte, jak bude nadšená. Můžete jí tam dát podušku nebo deku, pokud se tam klasický pelíšek nebo kukaň nevejde.


Podle čeho vybrat pelíšek pro kočku?

  • Jako první vezměte v potaz materiál. Pokud vaše kočka například nesnáší šustivé potahy klasických pelíšků a vyhledává měkké deky a polštáře, zvolte pelíšek s plyšovým nebo fleecovým povrchem. 
  • Nezapomeňte na umístění pelíšku - pokud bude v rohu místnosti u radiátoru, tepelný komfort má vaše kočka jistý. Pokud ale bude umístěn v chodbě nebo v místech, kde by kočku mohl trápit průvan, zvolte extra polstrovaný pelíšek nebo ideálně kukaň.
  • Zvažte, jakou potřebu soukromí má právě vaše kočka. Pokud spí rozvalená na gauči uprostřed místnosti, otevřený pelíšek jí bude bez problémů vyhovovat. Ale pokud se často skrývá do skříně nebo třeba pod křeslo, bude potřebovat uzavřený pelíšek - domeček nebo kukaň.
  • A nakonec nezapomeňte na údržbu - domácí kočky bez přístupu ven si pelíšek asi příliš nezaneřádí, ale venkovní kočky mohou do pelíšku přitáhnout kde co - proto pro ně zvolte materiál, který se snadno udržuje.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie