Oblíbená plemena koček do bytu

šedá kočka spí v posteli

Některé kočky potřebují aktivní vyžití a zavřené v bytě doslova trpí. Jiné se zase samy od sebe drží v blízkosti svého domova a majitele. Pokud si chcete pořídit kočku a nemáte možnost poskytnout jí dostatek venkovního vyžití, vybírejte z plemen, která se bez něj obejdou.

Kočky vhodné do bytu


Plemena koček do bytu jsou nenáročná na pohyb a spíše než toulání po okolí je bude zajímat, kde se toulá jejich páníček. Mezi nejoblíbenější domácí kočky patří:

Americká krátkosrstá kočka


Nenáročná kočka, která se ráda pohybuje kolem svých páníčků. Bude spokojená i v bytě, pokud tam s ní budete trávit dostatek času. Umí se ale také skvěle zabavit hraním s kočičími hračkami nebo pozorováním dění za oknem.

Birma


Milá, klidná a mazlivá kočka, která nevyžaduje příliš prostoru. Nejspokojenější bude totiž na vašem klíně. Chce trávit maximum času se svými lidmi, a tak ji budete mít neustále u nohou. Má i svou hravou stránku a ocení další domácí mazlíčky, se kterými se bude moci vyřádit.

Britská krátkosrstá


Velmi přizpůsobivá a nenáročná kočka, které se bude dobře dařit i v bytě. Před běháním dává přednost lenošení, ale když má zrovna příval energie, ocení interaktivní kočičí hračky a hry, které zaměstnají její intelekt. 

Barmská kočka


Přítulná a společenská kočka, která dává přednost stálé společnosti - ať už lidské nebo zvířecí. Je skvělou společnicí a nebývá ráda o samotě. Je celkem atletická, a tak bude potřebovat kočičí strom, vysoké škrabadlo nebo jiné místo, na které může skákat a šplhat. Když bude mít dostatek pozornosti, na velikosti domova jí tolik nesejde. 

Mainská mývalí kočka


Přátelská a velká kočka. Ráda tráví čas se svým člověkem, ale obvykle nevyžaduje velkou pozornost. Skvěle se zabaví sama, pokud má k dispozici dostatek hraček a okno, ze kterého uvidí ven. Bývá ochotná chodit ven na vodítku.

Perská kočka


Jemná, klidná kočka, která miluje lenošení. Nevyhledává skákání či šplhání, nejspokojenější bude v měkoučkém pelíšku nebo na vašem klíně. Společnost svých lidí má ráda, ale nevadí jí trávit čas o samotě.


Plemena koček, která se do bytu nehodí


Výše uvedená kočičí plemena jsou převážně klidná a mírná, uzavřené prostory jim tedy nevadí a spokojeně prožijí svůj život i v bytě. Jiná plemena by vám ale skákala po zdech a zběsile běhala dokola, pokud byste se je pokusili chovat v malém bytě. Patří mezi ně například Habešská, Balinéská, Bengálská, Savanská a Sibiřská kočka. Tyto kočky milují dobrodružství, pohyb a volnost. A pokud si ve vašem malém prostoru nenajdou dostatek podnětů, pravděpodobně nebudou šťastné a zdravé.

Jaké kočce dáte přednost právě vy?

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie