Typy škrabadel: Proč ho kočka potřebuje? A jak ho vybrat?

mourovatý kocour je na šedém škrabadle

Škrabadlo je důležitou součástí výbavy každé kočičí domácnosti. Zjistěte, proč kočky potřebují škrabadlo, jaké jsou typy škrabadel a jak vybrat to správné.

Proč kočka potřebuje škrabadlo?


Nemyslete si, že svou kočku odnaučíte škrábání. Škrábání je pro kočky instinktivní chování, které slouží k vybití přebytečné energie, broušení drápků a značkování území. Kočky zkrátka škrábaly a škrábat budou, takže pokud vaše kočka nemá přístup ven nebo vám začíná likvidovat nábytek, nezlobte se na ni a raději jí vyberte nové škrabadlo. 

A jak je to s přešlapováním? Přečtěte si, proč kočky přešlapují.

Typy kočičích škrabadel:


Kartonové škrabadlo je lehké, skladné a snadno ho přemístíte nebo uklidíte. Je levnou variantou a hodí se do malých prostor, ale je potřeba počítat s tím, že má také nižší životnost. 


+ levné
+ skladné
- nižší životnost

Škrabadlo na zeď je ideální, pokud nemáte příliš volného prostoru. Kočky rády škrábou “do výšky”, a tak je pro ně škrabadlo na zeď v přirozené poloze.


+ šetří prostor
+ přirozená poloha 
- nutnost připevnění ke zdi

Škrábací podložka je vhodnou alternativou pro škrábací karton. Má oproti němu delší životnost a je stejně skladná.


+ skladná
+ cenově dostupná

Škrabací tyč je nejčastější volbou. Pořídíte ji v mnoha variantách - s hračkami nebo jinými interaktivními prvky. Nabízí kočce přirozenou vertikální polohu, je lehká a nezabírá příliš prostoru.


+ malé nároky na prostor
+ přirozená poloha při škrábání

Škrabadlo s kukaní nabízí kočce jak prostor pro hru, tak pro odpočinek. Pokud nemáte doma dostatek prostoru pro kočičí strom, škrabadlo s kukaní je skvělou volbou, která nezabere příliš místa.


+ přirozená poloha při škrábání
+ místo ke hře i k odpočinku

Škrabadlo kočičí strom je kombinací škrabacích tyčí, odpočívadel a třeba i kukaní. Nabízí kočce skvělý prostor, kde splní její potřebu odpočinku, škrábání i šplhání. Je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou i většími nároky na prostor.


+ škrabadla, odpočívadla i kukaně
+ uspokojí potřebu šplhání, škrábání i odpočinku
- vyšší pořizovací cena
- větší nároky na prostor

Pořád nevíte, jak se rozhodnout? Přečtěte si další tipy, jak vybrat škrabadlo pro kočku.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie