Jak vybrat škrabadlo pro kočku? A proč ho vlastně potřebujete?

šedá kočka v obývacím pokoji se protahuje na škrabadle

Pořizujete si koťátko a přemýšlíte, jaké škrabadlo mu vybrat. A jestli ho vlastně pořizovat. Pojďte zjistit, proč kočky potřebují škrabadla a jak vybrat to pravé.

Proč kočka potřebuje škrabadlo?


Kočka škrábe instinktivně hned ze dvou důvodů - broušení drápků a značkování území. Na tlapkách mají kočky pachové žlázy a své území si značkují mimo jiné škrábáním. Přestože si domácí kočka značkovat území teoreticky nepotřebuje, je přeci jen šelma a škrábání je pro ni naprosto instinktivním chováním. A když nebude mít k dispozici škrabadlo, zaručeně si začne brousit drápky jinde - třeba na vašem oblíbeném kusu nábytku. Škrábání je pro kočku také způsobem, jak “vypustit páru”, vybít přebytečnou energii a zabavit se. 

Tip: Kočku nelze škrábání odnaučit a nemá smysl se o to pokoušet.

Teď, když jsme si ujasnili, že škrabadlo stoprocentně potřebujete, pojďte zjistit, jak ho vybrat. 

Podle čeho vybrat škrabadlo pro kočku?


V potaz vezměte hned několik faktorů:

  • kam škrabadlo umístíte
  • kolik koček máte
  • jak velký prostor můžete škrabadlu vyhradit


Když máte dostatek prostoru a aktivní kočku, …


… tak určitě zvolte větší škrabadlo třeba v podobě tzv. kočičího stromu. Kromě škrabadla má také odpočívadla, pelíšky a další prvky, které kočce poskytnou dostatek bezpečného prostoru na odpočívání, hraní i řádění. 


Škrabadla pro větší prostory a aktivní kočky:

  • Odpočívadlo Hairy Jack nabízí dostatek prostoru pro škrábání, šplhání a řádění. Kočky milují shlížet na svět z výšky a ocení měkoučké nejvyšší patro s pohodlným odpočívadlem.
  • Akinu škrabadlo s odpočívadlem a kukaní ocení hravé kočičky, které se rády ukrývají. Kromě interaktivních prvků a prostoru pro škrábání má tento kočičí strom odpočívadla a bezpečnou kukaň, kam se může kočička ukrýt.
  • Kromě kočičího stromu můžete své kočce do dalších místností umístit menší škrabadla či škrábací hračky a uvidíte, jakou bude mít radost. Vězte, že každé škrabadlo, které své kočce pořídíte, bude zaručeně používat.

Pokud máte k dispozici menší prostor, …


…nemáte jinou možnost než zvolit menší škrabadlo. Zatímco starší nebo méně aktivní kočce bude stačit jedno škrabadlo, mladší a aktivnější kočce pořiďte třeba dvě menší. 

Škrabadla vhodná pro menší prostory:


Tip: Kromě těchto přenosných menších škrabadel by vaše kočka určitě ocenila alespoň jedno škrabadlo, které bude mít své pevné místo. Ideální jsou typické škrábací “věže”, které jsou většinou vybaveny hračkou nebo úkrytem.

Čím více koček máte, tím více škrabadel budete potřebovat


Některé kočky nemají problém se sdílením škrabadla, ale jiné mohou trvat na vlastním. Jak jsme si řekli na začátku - kočky mají na tlapkách pachové žlázy a škrábáním si značkují území a teritoriálnějším jedincům nemusí sdílené škrabadlo vyhovovat.

Musíte kočku učit na škrabadlo?


Většina koček bude - podobně jako s kočičí toaletou - instinktivně vědět, k čemu škrabadlo slouží. Jiné budou potřebovat trochu namotivovat. K motivaci je ideální šanta kočičí - její vůně je pro kočky velmi lákavá a motivuje je ke hře. Můžete tedy na škrabadlo zavěsit šantovou hračku nebo vyzkoušet výcvikový sprej s šantovou vůní.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie