Kočičí značkování: Proč kočky značkují a jak zamezit značkování v bytě?

zrzavá kočka značkuje na keř

Kočky jsou velmi čistotná zvířata, a tak většinu kočičích páníčků zápach moči v domě často překvapí. Proč vlastně kočky značkují? A jak zabránit značkování v domě?

Značkování není močení

Možná vaše kočka chodí močit mimo záchod a doma vám to páchne kočičí močí - to ale neznamená, že vám doma kočka značkuje. Když kočka močí, tak si přisedne a močí pod sebe. Značkování je ale charakteristické tím, že je při něm kočka otočená zády k předmětu, který si značkuje - má přitom zvednutý ocas a moč stříká směrem dozadu. 


Pozor: Pokud vaše kočka chodí močit mimo záchod, ale značkovací chování jste nezaznamenali, možná je problém v kočičí toaletě nebo podestýlce. Někdy kočce nevyhovuje umístění nebo typ toalety či podestýlky. Přečtěte si, jak naučit kočku na záchod a jak kočičí záchod vybrat. Může se ale také jednat o zdravotní problém - kontaktovat veterináře není nikdy na škodu.

Značkování jako komunikace

Stejně jako u psů je značkování u koček běžným způsobem komunikace, který je nejčastěji spojený s pářením a vymezováním teritoria. Nejčastějšími příčinami značkování bývá touha po páření a stres. Stres může u kočky vyvolat i malá změna, které vy nemusíte přikládat příliš velkou váhu nebo ji dokonce ani nemusíte zaznamenat. Nečekaný hluk od sousedů, stěhování, přemístění nábytku, nový člen domácnosti, nová kočka v okolí, změna režimu, přemístění kočičího záchodku, změna frekvence čištění záchodku, … - to vše jsou faktory, které mohou ve vaší kočce vyvolat stres, nejistotu a potřebu značit si teritorium.


Důvody značkování u koček tedy jsou:

  • komunikace spojená s vymezováním teritoria či pářením
  • uklidňování se a vytváření pocitu bezpečí
  • maskování cizích/nežádoucích pachů


Jak vyzrát na značkování?

  • Odhalte příčinu. Pokud vaše kočka začala z ničeho nic značkovat, pátrejte po příčině. 
    Pokud jde o touhu po páření, řešením může být kastrace. 
    Kočky značkují své teritorium také přešlapováním a broušením drápků. Abyste zmírnili její potřebu značkovat močí, dopřejte jí dostatek prostoru pro škrábání. 
    Nejčastěji se ale jedná o stresový faktor - co se změnilo od té doby, co začala kočka značkovat?
  • Kastrace. Kastrace koček je nenáročný zákrok, který předchází řadě zdravotních problémů i nežádoucímu chování. Pokud máte doma roztouženého kocoura, kastrace je snadné řešení.
  • Zmírnění stresu. Předcházejte stresovým situacím a změny v domácnosti dělejte postupně a pomalu. Pokud vás čeká například stěhování nebo jiné velké změny, které nelze dělat postupně, podpořte psychickou pohodu své kočky - skvělá je například šanta kočičí. Vyzkoušet můžete také CBD olej nebo antistresový sprej pro kočky.
  • Sprej proti zápachu moči vám usnadní čištění již označkovaných míst a například v lékárnách pořídíte také sprej proti značkování, který by měl kočky od značkování odrazovat.

Nezapomeňte, že potřeba značkování je pro kočku naprosto přirozená. Pokud kočku při značkování doma přistihnete, netrestejte ji - můžete ji okřiknout a od značkování odradit, ale fyzické tresty na kočky zkrátka nefungují. Proslulé “vymáchání čumáku” nefunguje ani na psy a na kočky už vůbec ne. Jděte na to chytře, pátrejte po příčině a podpořte psychickou pohodu své kočky. Pamatujte - vykastrovaná kočka, která se doma cítí bezpečně, nemá potřebu značkovat.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie