Proč kočky přešlapují?

mourovatá kočka leží na pařezu

Přešlapuje váš kočičí miláček v pelíšku, na vašem klíně nebo třeba na trávníku? Přemýšlíte, co za tím vězí a zda je to normální? Kočičí přešlapování má různé důvody, ale vždy se jedná o běžné a přirozené kočičí chování. Zjistěte, kdy a proč kočka přešlapuje.

Co je kočičí přešlapování?


Při přešlapování kočka pravidelně zvedá tlapky a vypadá, jako by hnětla těsto. Může při tom také vytahovat a zatahovat drápky. Většina koček přešlapuje předními tlapkami, ale některé kočky dokonce “hnětou” všemi čtyřmi.


Toto kočičí chování se může nazývat mléčný krok, přešlapování, šlapání zelí či hnětení těsta. Původ má v kotěcím období - když koťátka sají mateřské mléko, předními tlapkami struk masírují. Přešlapování má tedy kočka spojené s pozitivními emocemi, je pro ni instinktivní a uklidňující.


Tip: Kočičí přešlapování může být někdy bolestivé - obzvlášť, pokud vaše kočka vytahuje při přešlapování drápky. Pokud máte domácí kočku, která neloví myši, můžete jí zastřihávat drápky, abyste nemuseli při jejích láskyplných projevech krvácet. Mrkněte na produkty k péči o kočičí drápky a tlapky.

Kdy a proč kočka přešlapuje?


Projevuje vám náklonnost


Nejčastěji kočky přešlapují na člověku, kterého považují za svého oblíbence a pečovatele. Kočky přešlapují, když se cítí v bezpečí a pohodlí - takže její přešlapování na vašem klíně je vlastně odměna. Pokud na vás kočka často přešlapuje, projevuje vám svou lásku a náklonnost, ale také si připravuje místo k odpočinku a značkuje si vás, protože…

… kočky si přešlapováním “stelou”.


Kočky často přešlapují těsně před tím, než se uloží ke spánku. Ať už je to tedy na vašem klíně nebo v pelíšku, kočka si načechrává místečko a připravuje se ke spánku. A také si tím…

… značkuje své území.


Věděli jste, že kočky mají na svých packách pachové žlázy? Přešlapováním tedy kočky přenášejí svůj osobní pach a označují si tak své území. Pokud vám tedy kočka přešlapuje na klíně, dává vám najevo svou náklonnost, značkuje si vás jako “svého” člověka, ale možná po vás také něco chce. 

Kočka také přešlapuje, když po vás něco chce.


Někdy nemusí být kočičí přešlapování instinktivní, ale zcela plánované. Některé kočky přešlapování používají k tomu, aby od vás něco dostaly - ať už je to pamlsek, místo na gauči nebo třeba pohlazení.

Projevuje vám kočka náklonnost přešlapováním? Nebo spíš myškou za dveřmi? Napište nám.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie