Vezměte kočku na výlet: Tipy pro kočičí dobrodruhy

kočka na vodítku jde na procházku s páníčkem

Některé kočky se za život nepodívají dál než za práh bytu. Jiné chodí na procházky nebo se se svými páníčky občas vydají na dovolenou. Pokud jsou vaší kočce čtyři zdi málo, podpořte její zvídavost a doslova jí rozšiřte obzory. Máme pro vás tipy, jak s výletováním začít i kam se svou kočkou vyrazit.

Nic nelámejte přes koleno


Mějte na paměti, že některé kočky preferují bezpečí domova a o žádné dobrodružství nestojí. Jiné se občas rády podívají na zahradu, ale dál už ne. A pak jsou kočky, které chtějí neustále poznávat něco nového, objevovat, zkoumat a pozorovat. Je důležité poznat povahu své kočky a nenutit ji do něčeho, co jí není příjemné. 


Kočka zvyklá na domácí prostředí bude na první procházce určitě trochu vyděšená a plachá. To ale neznamená, že to máte vzdát. Pokud ale bude i po několikátém pokusu o venčení či výlet působit stejně vystresovaně, pravděpodobně výletování nebude nic pro ni.

Výbava na kočičí výlety


Než se se svým kočičím parťákem vydáte za prvním dobrodružstvím, je třeba se pořádně připravit. Pořiďte si kočičí obojek či postroj a vodítko a nejprve v bezpečném prostředí domova či známé zahrady kočku zvykněte na postroj a trénujte chůzi na vodítku. Přečtěte si, jak naučit kočku chodit na vodítku a teprve, až bude vaše kočka bezpečně zvládat postroj a vodítko, můžete se vydat na první expedici.


Tip: Pokud je vaše kočka přirozený průzkumník, nic dalšího potřebovat nebudete. Pokud je ale bázlivější, bude se hodit také batoh s kukaní nebo cestovní taška na kočku, odkud se může váš parťák seznamovat s okolím z naprostého bezpečí.

První seznámení s “divočinou”


Než se vydáte za prvním dobrodružstvím, je potřeba svou kočku začít postupně zvykat na pobyt v přírodě a vše, s čím se tam může setkat. První seznámení by mělo být kratší a na klidném místě, kde nebude příliš rušno. Každou další vycházku můžete postupně prodlužovat a zařazovat i frekventovanější místa. Nejprve prozkoumejte blízké okolí svého domova, nebo svou kočku v batohu či tašce přeneste na louku či do lesa, kde se může začít seznamovat s “divočinou”. Nezapomeňte, aby byla vždy na vodítku.


Tip: Vyberte místa, kde bude mít kočka zajímavé věci ke zkoumání a pozorování. Louka s motýly, rybník s kachnami nebo třeba park plný ptáků ji zaručeně zaujmou.

Kam s kočkou na výlet?


Když už bude váš kočičí miláček zvyklý na procházky a všimnete si, že si je skutečně užívá a těší se na ně, můžete s ním začít podnikat i delší výlety. Stejně jako psí páníčci, i kočičí páníčci je s sebou mohou brát na túry, dovolené, výlety za památkami nebo třeba pod stan. Tam, kam mají vstup povolený pejsci, mohou v zásadě i kočky. Mrkněte na pet-friendly výlety na vyletysakinu.cz.


Kočka vám může být stejným parťákem na výletech a cestách jako pes. Takže pokud doma máte kočku s duší dobrodruha, užijte si společné výlety, kam vás jen napadne. 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie