Kočičí agility: Zábava nejen pro domácí kočky

kocour na  zahradě s překážkami na kočičí agility

Jak zabavit domácí kočku, která má velkou potřebu pohybu? A jak rozvíjet zvídavost a touhu po spolupráci venkovní kočky? Pusťte se do agility! Sportu, který rozhodně není jen pro psy.

Kočičí agility: Perfektní zábava pro kočky žijící v bytě


Domácí kočky, které nemají přístup ven, potřebují extra dávku pozornosti a zábavy. Venku se kočka protáhne, proběhne, prožene nějakou tu myšku, ale co doma? Můžete svou kočku zabavit interaktivními hračkami a dalšími aktivitami. Nebo začít zkoušet agility.


Kočičí agility je forma překážkové dráhy s různými stupni obtížnosti. Trénovat můžete jen tak nebo se účastnit různých soutěží, ale zábava by vždy měla být na prvním místě. Trénink posiluje tělo a podněcuje kočku k učení - pro zvídavé a chytré kočky je tedy trénink opravdu zábavný. A jako bonus prohlubuje váš společný vztah.


Přestože je trénink agility obzvlášť vhodný pro domácí kočky, pokud vaše venkovní kočka projevuje velkou potřebu pohybu a snahu s vámi spolupracovat, pusťte se směle do agility i s ní!


Tip: Než se pustíte do agility, zkuste nejprve základní výcvik, aby byla kočka obeznámena se zásadami odměny a vy měli vytrénovanou trpělivost - ta je při tréninku s kočkou opravdu klíčová. Přečtěte si, jak trénovat kočku.

Jak začít s tréninkem?


Překážková dráha obsahuje řadu různých překážek, jako jsou žebříky, slalomy, houpačky, tunely nebo přeskakovací překážky. Když budete s agility začínat, určitě nepřipravujte nijak složitou dráhu, ale začněte s jednou překážkou, aby se s ní kočka dobře seznámila. Až ji bude bez problému zvládat, můžete začít přidávat další. Překážky můžete koupit nebo vyrobit z toho, co zrovna máte po ruce - fantazii se meze nekladou. Trénink by neměl trvat déle než pár minut. 

  1. Připravte si překážku.
  2. Připravte si lákadlo - oblíbenou kočičí hračku nebo vábničku.
  3. Nalákejte kočku k překonání překážky.
  4. Po splnění “úkolu” kočku odměňte voňavým kočičím pamlskem a hezky pochvalte. Vyzkoušet můžete také klikr, kterým označíte splnění úkolu. Přečtěte si více o tréninku s klikrem
  5. Opakujte.

Dráhu můžete postupně prodlužovat podle motivace a zájmu vaší kočky. Nezapomeňte, že hlavním cílem je společně strávený čas a prohloubení vašeho vztahu. Nevzdávejte to po prvních marných pokusech a dejte své kočce šanci, aby se s novou aktivitou nejprve důkladně seznámila. Obrňte se trpělivostí, netlačte na pilu a hlavně se dobře bavte!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie