Psí sporty: Který je pro vás a vašeho psa ten pravý?

běh se psem

Má váš parťák extra energii a vy nevíte, kam ji nasměrovat? Chcete se svým chlupáčem trávit více času společnou aktivitou? Vrhněte se do psích sportů! Zjistěte, jaké druhy psích sportů vlastně existují, a který z nich je vhodný právě pro vás a vašeho parťáka.

Když se řekne “psí sport”, nejspíš se vám vybaví AGILITY


Agility patří mezi nejznámější a nejpopulárnější psí sporty. Není divu, agility totiž můžete zkusit s každým psem, který má v pořádku pohybový aparát. Jde o rychlý sport, takže jde některým plemenům, jako je například border kolie nebo třeba australský ovčák, samozřejmě lépe, ale nic vám nebrání se do agility pustit i se svojí čivavou.


Co je psí agility?  Jedná se o psí sport podobný koňskému parkuru. Páníček se svým psem překonává překážky (tunely, slalom, houpačky, lávky, přeskakovací překážky) na 100 až 200 m dlouhé trati - ve správném pořadí a v co nejrychlejším čase. 


Proč to zkusit? Psí agility zlepšuje kondici psa stejně jako vztah mezi psem a páníčkem a trénink agility navíc podporuje socializaci. Agility pro psy probíhá v různých třídách podle velikosti, takže se do agility můžete opravdu pustit s každým psem. 

Už jste slyšeli o DEGILITY?


Degility je v podstatě odnož agility pro psy, která kombinuje prvky agility a mobility. Také obnáší překonání překážek na trati, ale pro jejich překonání máte tolik času, kolik potřebujete. Degility tedy můžete zkusit i se starším či méně pohyblivým psem. Jde totiž v první řadě o zábavu, takže se nehraje na čas. Pokud tedy nemáte ambice se svým miláčkem vrcholově závodit, ale jen si chcete užít společně strávený čas, degility je skvělou volbou.

FLYBALL - další odnož AGILITY


Flyball je psí sport podobný agility, ale není tak náročný pro psovoda, který v tomto sportu neprobíhá dráhu společně se svým psem, ale zůstává na startu. Pes po startu proběhne dráhu, následně se vystřelí míček, který pes aportuje zpět přes překážky ke svému  psovodovi. 

MOBILITY


Podobně jako u agility vás v mobility čeká trať s překážkami a různými úkoly, ale spíš než o rychlost jde v mobility o motivaci - jedná se totiž o terapeutický psí sport, který posiluje duševní aktivitu psa, posiluje podpůrné svaly a udržuje klouby v dobré kondici. Nejde o to, kdo je nejrychlejší, takže mobility můžete zkusit s každým psem. Trať lze navíc individuálně přizpůsobit velikosti a zdraví psa.


CANICROSS - Když si chcete dát do těla


Canicross jde druh terénního běhu, kdy je psovod připojen ke svému psovi pomocí pružného vodítka, které má připevněné k pasu. Pes svého psovoda při běhu táhne, díky čemuž může běžet rychleji. Tempo udává pes, takže psovod musí běžet rychlejším tempem.


Pro koho je vhodný? Pro sportovně založené páníčky a jejich psí miláčky, kteří potřebují hodně pohybu.


Co když je na vás canicross moc rychlý? Můžete vyzkoušet odnož canicrossu - canituristiku. Jde o turistiku v terénu, během které jste se svým psem spojeni stejným způsobem jako při canicrossu. Canituristika nebo také dogtrekking je i skvělým začátkem, než se do canicrossu pustíte naplno. 


Tip: Přečtěte si více o canicrossu - jak s ním začít a na co si dát pozor.

DOGDANCING - Když se chcete umělecky vyjádřit


Psí sportovní disciplína, při které pes pod vedením psovoda předvádí sérii cviků za doprovodu hudby. Vznikl z klasické poslušnosti a jeho trénink tedy vyžaduje zkušeného páníčka a motivovaného psa.


Začněte u poslušnosti: Při dogdancingu se používají základní cviky poslušnosti, pohyby a triky, jako je chůze u nohy, sezení, skákání nebo slalom. Poté je poskládáte do choreografie na zvolenou hudbu. 


Pro koho je dogdancing vhodný? Pro všechny páníčky a jejich parťáky všech plemen, kteří zvládají základní poslušnost a chtějí být při tréninku kreativnější. 

DOGFRISBEE - Pro milovníky aportování


I dogfrisbee můžete podobně jako ostatní psí sporty provozovat závodně, ale i jen tak pro zábavu. Existuje spousta odnoží a variant, ale v základu je vždy frisbee a pes, který se ho snaží chytit (a případně rovnou přinést). Je tedy ideální pro psy, kteří milují aportování, ale pozor - vysoké skoky zatěžují klouby, tento sport tedy není vhodný pro velké a těžké psy, ani pro mladé psi, jejichž klouby a kosti ještě rostou.

SPORTOVNÍ KYNOLOGIE - Opravdu pořádný výcvik


Sportovní kynologie je výcviková disciplína služebních psů, která se skládá ze tří oblastí - psí poslušnosti, pachové práce a obrany. Jde o vůbec nejstarší psí sport a je náročný jak pro psa tak pro psovoda, vyžaduje proto velkou motivaci, odhodlání a dostatek času. Cílem je získání zkoušky IPO, která ze strany psa testuje vyrovnanost, poslušnost a odolnost a ze strany psovoda spoustu odborných znalostí. Sportovní kynologii se většinou věnují psovodi pracovních psů.

OBEDIENCE – Trénink psí poslušnosti


Obedience neboli psí poslušnost můžete trénovat jen tak nebo i závodně. Patří mezi disciplíny sportovní kynologie a obnáší několik různých cviků, které pes provádí na povel psovoda. V tréninku obedience hraje obrovskou roli komunikace mezi psovodem a psem a kromě zvukových signálů jako “sedni”, “lehni” nebo “k noze” zahrnuje také komunikaci na dálku a základní obedience by měl trénovat se svým psem každý páníček. Obzvlášť si ho ale užijí plemena psů, kteří mají přirozenou potřebu “potěšit” svého páníčka.


Proč trénovat obedience? Zlepšuje kondici a soustředěnost psa, ale navíc - stejně jako všechny psí sporty - posiluje vztah mezi páníčkem a psem. A základní poslušnost je klíčová pro každé páníčkovsko-psí duo.


RALLY OBEDIENCE - Méně náročná alternativa: Pokud hledáte zábavnou a ne tak striktní alternativu, můžete vyzkoušet rally obedience. Na rozdíl od obedience není tento sport tak náročný na přesnost a preciznost provedení jednotlivých cviků a je velmi vhodný i pro starší psy i páníčky - jde v něm především o zábavu a utužení vzájemného vztahu. 

Psí VÍCEBOJ


Tento psí sport je vhodný zejména pro pro atleticky založené a ambiciózní páníčky a jejich parťáky. Pro závody v různých podkategoriích jako například čtyřboj, terénní běh nebo běh přes překážky je nutná špičková kondice psa i jeho páníčka. Psí víceboj je náročným sportem, který vyžaduje nejen skvělou kondici a odhodlání, ale také trénink poslušnosti a vynikající vzájemnou komunikaci. Psí víceboj je tedy vhodný především pro sportovce, ale jednotlivé disciplíny můžete se svým psem trénovat i tak. Radost z pohybu je zkrátka pro každého.

Další psí sporty, které můžete zkusit:

  • Mondioring - psí kruhový výcvik
  • Dog diving - psí skoky do vody
  • Psí biatlon - biatlon se psem, místo klasické střelby se střílí laserovými puškami
  • Záchranářský sport - trénink pátracích schopností


Který psí sport si vybrat?


Při výběru je potřeba vzít v potaz nejen povahu a zdravotní stav svého psa, ale také svou fyzickou zdatnost. Váš pes by byl šťastný při canicrossu, ale vy máte problémová kolena? Vyzkoušejte spíš flyball, kde se váš pes vyřádí a vy se moc nenadřete. Pokud má váš pes stopovací tendence, můžete vyzkoušet záchranářský sport nebo některou z disciplín sportovní kynologie. Tak jako tak si najděte psí sportovní školu v okolí a zajděte na ukázkovou hodinu, kde se o vybraném sportu dozvíte víc a zjistíte, jestli je pro vás ten pravý. Tak jako tak nezapomeňte na to nejdůležitější - společně strávený čas si naplno užijte!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie