Psí značkování: Proč pejsci značkují? A jak psa odnaučit značkovat v bytě?

pudl značkuje strom

Ať se nám to líbí nebo ne, značkování je zcela přirozenou formou psí komunikace. Venkovní značení každého rohu či stromu je možná roztomilé, ale když vám pejsek očůrává domácnost, to už je jiná. Proč vlastně psi značkují? A jak vyřešit značkování v bytě?

Význam značkování: Proč psi značkují?

Pejsci i fenky začínají značkovat okolo jednoho roku s nástupem pohlavní dospělosti. Psi značkují s typicky zdviženou zadní nohou, ale při úplném vyprazdňování mohou močit pod sebe s pokrčenýma zadníma nohama. Fenky značkují vypuštěním malého množství moči na určité místo, ale mohou značkovat stejně jako psi se zdviženou zadní nohou.

I v maličké kapce moči je dostatek specifického pachu, ze kterého ostatní psi vyvodí například pohlaví, zdravotní stav, plodnost a spoustu dalších zajímavých informací. Značkování je tedy důležitou součástí psí komunikace. Když si pejsek například očichá stromy a keře na lesní cestě, ví, kdo a kdy tudy prošel. A slušnost mu velí zanechat zde i vlastní značku. V okolí svého domova zase pejsci značkují, aby si vytyčili teritorium. A takové značky kolem domova je potřeba pravidelně obnovovat.

  • na značkování psi používají pouze zlomek obsahu močového měchýře
  • značkováním si vyznačují teritorium
  • značkování je důležitým prvkem psí komunikace

Proč psi značkují doma?

Pokud váš pes značkuje v bytě, nemá to nic společného s jeho čistotností ani frekvencí venčení - značku pes dělá jako reakci na emocionální rozpoložení, které potřebuje ventilovat. Nejčastěji se se značkováním v bytě setkáme v případech, kdy je v domácnosti několik psů najednou - ať už stále nebo jde jen o návštěvu. Značkováním si vyjasňují, kdo má zrovna navrch, případně kdo má právo se s kým pářit - a to i když fenka zrovna nehárá. 

Značkování je často spojené také s nejistotou nebo strachem - pejsek si značkou “zvyšuje sebevědomí”, a tak se se značkováním v bytě můžete setkat u psů se separační úzkostí nebo během větších změn v domácnosti. Nový člen domácnosti, bouřka, nedostatek pozornosti, změna režimu, hosté, venku procházející se kočka, stěhování, … to vše mohou být příčiny vnitřního značkování. 

Jak psa odnaučit značkovat doma?

Nejprve se ujistěte, že jde opravdu o značkování. Pokud doma nacházíte loužičky, i když je váš pes už čistotný, může se například jednat o zdravotní problém. Jak jste se dozvěděli výše, při značkování pejsci vypouštějí jen malé množství moči, někdy dokonce jen pár kapek. Velké loužičky tedy “značkovací” nejsou.

  • Jako první je třeba odhalit příčinu domácího značkování a odstranit ji.
    Pokud je příčinou například separační úzkost, pracujte na jejím odbourání. Pomoci vám může například CBD olej pro psy.
    Pokud je důvodem pejskova značkování touha po páření, zvažte kastraci.
  • Zasáhněte včas. Pokud vidíte, že se pejsek chystá značkovat doma, z činnosti ho vyrušte - hlasitým zvukem, známým povelem nebo jinou činností. Opožděné reakce jsou zbytečné a fyzické tresty zcela nežádoucí. 
  • Dopřejte mu více značkování venku. Navštěvujte místa, kde se nachází více psů, aby měl pejsek dostatek značkovacích příležitostí mimo domov.
  • Uklízejte a desinfikujte všechny domácí značky. Stávající značky totiž pejska mohou motivovat k obnovování. Hodit se bude sprej proti zápachu moči.
  • Zrušte mu k jeho oblíbeným značkovacím místům přístup. 


Značkování je pro pejska naprosto přirozené a zcela ho odnaučit nelze. Pokud vás trápí domácí značkování, zaměřte se na odhalení a odstranění jeho příčiny - a nezapomeňte, že se vždy můžete poradit se svým veterinářem.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie