Psí triky pro pokročilé

border kolie má v tlamě létající talíř a předvádí cvik high five

Učení poslušnosti je klíčem ke spokojenému soužití s vaším chlupáčem. Poslechnutí povelu je v mnoha každodenních situacích zcela zásadní a někdy může dokonce zabránit neštěstí. Proto by každý pes měl zvládat základní povely. Pokud ale máte doma učenlivého parťáka, můžete natrénovat i nějaké zábavnější kousky!

Základní povely, bez kterých se neobejdete

Než se pustíte do tréninku, hodí se zopakovat si základní pravidla úspěšného výcviku. A až bude váš miláček spolehlivě zvládat základní povely, můžete se pustit do zkoušení zábavnějších triků. Mezi základní povely patří:

Zajímavé psí triky, které můžete vyzkoušet:

Chcete svého parťáka zabavit, unavit a užít si společně strávený čas? Natrénujte některý z těchto psích triků:

Dej pac

Tento trik patří asi mezi první povely, které svého psa naučíte po zvládnutí základní poslušnosti. Jedna z možností, jak podání packy psa naučit, je samozřejmě za pomoci tréninkových pamlsků. Pamlsek nabídněte v zavřené pěsti a pejsek se ho pokusí “vyhrabat” packou. V tom okamžiku stačí říct povel, psa pochválit, odměnit a opakovat tak dlouho, dokud si pes povel s akcí nespojí. Ve druhém kroku budeme říkat povel a podávat již otevřenou ruku bez pamlsku.

High five a mávej

Až bude váš miláček zvládat “dej pac”, můžete začít trénovat “high five” nebo “mávej”. Budete postupovat stejně jako u “dej pac” - přistoupíte k pejskovi s pamlskem v zavřené dlani. 

  • Při trénování “high five” budete držet ruku ve svislé poloze a jakmile se pejsek dotkne vaší dlaně, řekněte “high five” a pejska odměníte. V dalším kroku budete držet dlaň rozevřenou bez pamlsku.
  • Při trénování povelu “mávej” budete pejska odměňovat, jakmile zvedne packu ze země. Natáhnete k němu ruku s pamlskem, řeknete povel “mávej”, jakmile packu zvedne, vy s rukou uhnete, aby nedošlo ke kontaktu a odměníte ho. Ve druhém kroku se budete od pejska postupně vzdalovat.

Překul se/sudy

Začněte s povelem “lehni”. Zatímco pes leží, přidržujte pamlsek přímo před čenichem psa, aby se čenich lehce dotkl pamlsku, ale zatím ho nemohl sníst. Nyní pomalu pohybujte rukou ve směru, ve kterém by se pes měl otáčet. Bude-li chtít pes udržet čenich na pamlsku, automaticky se otočí. Pokud pes váhá otočit se na záda, můžete jej druhou rukou trochu podepřít a opatrně uvést do požadované polohy na boku. 

Kolečko/otočka

Učení tohoto triku je podobné jako u překulení. Základem je vést psa pomocí ruky s pamlskem - akorát v jiné ose. Jakmile pes udělá otočku za pamlskem, odměňte ho. S povelem “otočka” pejska veďte za ocasem a odměňte ho. Ve druhém kroku zkuste vedení rukou odbourat.

Další pokročilé psí triky najdete na našem youtube - mrkněte třeba, jak psa naučit odraz o strom nebo jak svého psa naučit slalom mezi nohama. Hledejte “trénuju s Akinu”!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie