Očipovat nestačí: Jak zaregistrovat čip psa?

rodinka u notebooku se zlatým retrievrem

Nechali jste svého pejska očipovat, lísteček strčili do očkovacího průkazu a tím to pro vás skončilo. Pejsek je sice čipovaný, takže zákon jste dodrželi, ale dokud čip nezaregistrujete, je v podstatě k ničemu. Zjistěte proč a jak čip svého psa zaregistrovat!

K čemu je registrace psího čipu dobrá?


Podle veterinárního zákona platí, že nečipovaný pes = neočkovaný pes, z čehož jeho majiteli plyne pokuta až 20 000 Kč. Čip je tedy od roku 2020 povinný pro všechny psy. 


S povinností čipování psů zatím nevznikl jednotný registr, majitelé nemají jednoznačné pokyny, a tak své čipované psy dále neregistrují. Když se jim pejsek zaběhne, pracovník odchytové služby zjistí, že pejsek čip má, ale když čip není registrovaný, jeho možnosti končí - a pejsek jde do útulku.


Díky registrovanému čipu se zaběhnutý pejsek může vrátit k majiteli téměř okamžitě. Pracovníci odchytové služby s sebou nosí čtečku čipů a údaje ze zařízení okamžitě porovnávají s informacemi z registrů. A vašeho ztraceného parťáka tak nečeká žádný stresující převoz do útulku, ale šťastné shledání s vámi. Kromě toho se také vyhnete poplatkům za převoz a vstup do útulku. 

Kdo má čip psa registrovat?


Myslíte si, že čip měl registrovat veterinární lékař, který čip aplikoval? Chyba! Veterinář nemá povinnost čip registrovat a registrace je zodpovědnost majitele. 

Kde registrovat čip psa?


Na výběr máte hned několik variant:

  • Nejrychlejší volbou je určitě Národní registr psů, kde najdete i databázi ztracených a nalezených psů. Registrace je zpoplatněna za 199 Kč.
  • Za 199 Kč můžete svého psa registrovat také na Help4pet.
  • Za 160 Kč můžete pejska registrovat v českém registru zvířat CZPETNET, ale registraci je možné provést pouze poštou.
  • Za 40 až 50 Kč můžete čip registrovat v Registru zvířecích čipů, známek a tetování na cipy-znamky.cz.
  • Většina veterinářů registruje načipované psy také na stránkách veterinární databáze - tam mají ale přístup pouze veterináři. 

Kde zaregistrovat psí čip zdarma?


Jak poznáte, že je čip vašeho psa zaregistrovaný?


Máte pejska od chovatele nebo z útulku již načipovaného? Ověřte si, zda je čip zaregistrován a především nechte upravit informace o majiteli. Jednoduše si otevřete výše uvedené registry, zadejte číslo čipu.

Tip: Začnete na stránce petmaxx.com, která vyhledává ve všech registrech, které jsou členem této mezinárodní skupiny. Pokud se vám na této stránce po vyhledání čipu zobrazí zelená fajfčička u některého z registrů, máte v podstatě většina z vás vyhráno. Čip je registrovaný. Pokud nenajdete shodu, kontrolujte ještě registry, které nejsou s petmaxx.com propojeny. To v současnosti jsou:


Co když je čip zaregistrovaný, ale ne na vás?


Pokud je číslo čipu vašeho pejska zaregistrované, ale vy jste registraci neprováděli, anebo si jen chcete zkontrolovat, jaké údaje jsou v registru zadány, je dobré si v daném registru tuto informaci ověřit a případně změnit. To můžete provést telefonicky nebo písemně. Pamatujte, že informace vám v registru “jen tak” nesdělí z důvodu ochrany osobních údajů, a tak si připravte všechny smlouvy, které ke svému pejskovi máte.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie