Tréninková výbava pro vašeho psa: Co si připravit a jak efektivně trénovat

australský ovčák trénuje s pamlsky akinu

Trénink se psem může být skvělým zážitkem, pokud máte správné vybavení a zvolíte vhodný postup. Ať už jste začátečník, nebo zkušený majitel psa, klíčem k úspěchu je správný přístup a dobře zvolená výbava. Pojďme se společně podívat, co si na trénink připravit, jak efektivně postupovat, na co si dát pozor a jaké rady by se vám mohly hodit.

Co si na trénink se psem připravit?

Pamlsky

Pamlsky jsou základním stavebním kamenem pozitivního tréninku. Stejně jako kuře zadarmo nehrabe, ani váš pejsek nebude pracovat bez odměny. Na trénink se vyplatí mít alespoň dva druhy pamlsků: malé, snadno polykatelné pro časté odměňování, a tzv. TOP odměny.
Malé pamlsky jsou ideální pro učení nových cviků. Doporučujeme volit méně tučné kousky, protože zjistíte, že tyto odměny v pejskovi mizí jako v černé díře. Na časté odměňování jsou ideální naše tréninkové pamlsky, které byly vytvořeny přímo pro tento účel.
TOP odměna může být například sušená plíce, sýr nebo párek. Je to něco výjimečného, co pejsek nedostává každý den, a proto trochu kulinářského hřešení neuškodí. Tyto pamlsky použijte ve chvíli, kdy pejsek zvládne opravdu náročný úkol, například přiběhne na zavolání i přes silné rozptýlení.

Hračky

Ne každý pejsek upřednostňuje pamlsky. Pro trénink je ideální kombinace hraček i pamlsků, protože obojí má své výhody v různých situacích. Mějte po ruce hračku na přetahování, míček na aportování a pískací hračku pro zaujetí pozornosti.

TIP: Štěňata milují hru na lov. Při učení přivolání nebo jako odměnu během tréninku můžete oblíbenou hračku připnout za vodítko a táhnout ji za sebou. Uvidíte, že štěňátko ji bude nadšeně pronásledovat a trénink se tak stane zábavnější.

Výcvikové vodítko a obojek

Ať už chcete svého pejska naučit chodit na vodítku nebo zvládnout městské prostředí, kvalitní vodítko je základ. Na výcvik je ideální mít jedno kratší, pevné vodítko, které vám umožní mít pejska blízko u sebe, a jedno delší (např. stopovačku) pro nácvik přivolání a samostatného pohybu.
Obojek by měl být pohodlný a správné velikosti. Pokud máte štěňátko nebo pejska, který ještě neovládá chůzi na vodítku, doporučujeme pořídit postroj typu Y, který sníží tlak na páteř při tahání.

Klikr

Klikr je užitečný nástroj pro pozitivní posilování. Pomocí klikru můžete okamžitě odměnit správné chování, což pomáhá vašemu psu rychleji pochopit, co od něj očekáváte. Pro více informací o klikr tréninku se můžete podívat na náš předchozí článek: Trénink s klikrem.

Tréninková podložka

Pokud plánujete trénink uvnitř a máte kluzké podlahy, vyplatí se investovat do tréninkové podložky nebo koberečku. Tento povrch ochrání vaši podlahu a poskytne vašemu psu komfort během tréninku. Prokluzy totiž nejen narušují trénink, ale mohou také negativně ovlivnit zdraví vašeho parťáka.
Pro specifičtější trénink jsou vhodné tzv. targety. Jedná se o vyvýšené plochy, na které pejska naučíte postavit přední nebo zadní nohy. Targety můžete využít pro přesnější učení pozic vůči vám nebo pro trénink klidu a statických poloh.

Tipy na trénink

Stanovte si jasné cíle

Mějte jasně definované cíle pro trénink. Ať už se jedná o základní poslušnost, naučení nových triků nebo řešení specifického chování, cíle vám pomohou strukturovat trénink a měřit pokrok. Je lepší rozdělit trik na několik menších kroků, které pejskovi snadno vysvětlíte, než po něm chtít složitý a komplikovaný cvik hned od začátku.

Trénujte pravidelně

Sestavte si tréninkový plán, který zahrnuje pravidelné tréninkové úseky. Krátké, ale časté tréninky (10-15 minut) jsou efektivnější než dlouhé, vyčerpávající seance. Uvidíte, že pár minut tréninku se do každého dne vleze a pejsek si unaví hlavu více než dlouhým pobíháním za balónkem.

Používejte pozitivní posilování

Motivujte svého psa pomocí pozitivního posilování. To znamená odměňování správného chování pamlsky, hrami nebo chválou. Vyhněte se trestům, které by mohly zhoršit váš vztah a narušit chuť ke společné práci.

Mějte trpělivost

Trénink vyžaduje čas a trpělivost. Každý pes se učí různým tempem, takže buďte připraveni na to, že některé triky mohou vyžadovat více času na osvojení. S přibývajícími zkušenostmi zjistíte, že chyby, které dělá váš pes, jsou často výsledkem vašich vlastních nepřesností. Výcvik psa je týmová práce, a když se zrovna nedaří, určitě za to nemůže jen váš čtyřnohý přítel. Trocha empatie ve výcviku může jen pomoci.

Rady a tipy pro začátečníky

Začněte s jednoduchými cviky

Pokud teprve začínáte, začněte s jednoduchými cviky a postupně přecházejte na složitější úkoly. Základní povely jako „sedni“ nebo „zůstaň“ jsou ideálním startem. Učte pejska hlavně věci, které potřebuje pro běžný život. Uvidíte, že povel „fuj“ nebo manipulace s tlamou vám ve psí pubertě přijdou vhod víc, než líbivé otočky.

Neučte příliš věcí najednou

I když máte v hlavě milion triků, které chcete svého psa naučit, je lepší jít na věci pomalu a důkladně. Nezačínejte s učením nových cviků, pokud máte právě rozdělané jiné tři. Pejskovi by se cviky mohly plést, a nakonec by neuměl pořádně ani jeden. Kvalitní základy, na kterých se bude následně dobře stavět, jsou klíčové. Například povel „sedni“ nekončí tím, že pejsek položí zadek na zem. Měl by ho zvládat i na ústní nebo jen na posunkový povel, vydržet v této pozici delší dobu, zvládnout to v rušném prostředí a bez přímé odměny před čumákem. I jednoduchý povel jako „sedni“ skrývá dlouhou metodickou řadu, která vám pomůže ho posunout na vyšší úroveň.

Začínejte v nejjednodušších podmínkách

Ze začátku bude pro vás i vašeho psa mnohem jednodušší soustředit se na nové cviky v klidném a tichém prostředí. Pejsek rychleji pochopí, co po něm chcete, protože nebude rozptylován okolím. Vy naopak budete moci častěji odměňovat, protože vám pejsek bude věnovat veškerou pozornost. Časté odměny a pozitivní vztah k tréninku jsou ideálním základem pro vyšší tréninkové ambice.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie