Radíme se s veterinářem: Otrava z jídla, zánět slinivky u psa, Heimlichův chvat

pes u vánočního stromu

Blíží se doba Vánoc, čas mlsání a dopřávání si všelijakých dobrot. To, co může být bezproblémová mlska pro vás, bývá zcela nevhodné pro vašeho mazlíčka.

Vysoký obsah tuků a cukrů způsobí zažívací potíže, které se manifestují zvracením, průjmem, ale i jen apatií a nepřijímáním potravy. V lehčích případech pomůže dieta a podpůrná léčba, v těch těžších se může rozvinout zánět slinivky. Je to velmi bolestivé a život ohrožující onemocnění.

Další komplikací je situace, kdy se „dobrota“ zasekne v krku a je potřeba rychle jednat. Pojďte se dozvědět co v těchto situacích dělat a naučit se používat Heimlichův chvat.

Zánět slinivky u psa: Příznaky, příčiny a péče

Zánět slinivky u psa, známý také jako pankreatitida je stav, který může postihnout naše čtyřnohé přátele. Tato choroba je pro psa značně bolestivá a vyžaduje rychlou léčbu. Je to akutní stav, který nejčastěji postihuje starší a obézní psy. Příznaky se rozvíjejí rychle v různé závažnosti onemocnění.

Příznaky

Poznání příznaků zánětu slinivky u psa může být klíčové pro potřebnou léčbu. Mezi běžné příznaky patří:

  1. Ztráta chuti k jídlu: Pes může odmítat jíst nebo projevovat snížený zájem o jídlo.
  2. Zvracení: Opakované zvracení může značit problémy se slinivkou.
  3. Bolest břicha: Pes může projevovat bolestivost nebo neklid v břišní oblasti. Hrbí se, či zaujímá prosebnou polohu. Hlava u země, záď na napnutých zadních nohách.
  4. Průjem nebo vracející se průjem: Nestabilita ve stolici může být dalším indikátorem problémů se slinivkou.
  5. Únava: Zánět slinivky může způsobit celkovou slabost.

Příčiny

Existuje několik faktorů, které mohou způsobit zánět slinivky u psa:

  1. Stravovací návyky: Konzumace nadměrně mastných, přeslazených potravin může přispět ke vzniku pankreatitidy. Smažené, kořeněné pokrmy jsou rovněž nevhodné.
  2. Genetika: Některá plemena jsou geneticky náchylnější k zánětu slinivky.
  3. Trauma: Fyzické trauma, například úder do břicha, může vyvolat zánět slinivky.
  4. Infekce: Některé infekce mohou ovlivnit slinivku a způsobit zánět.
  5. Otrava: Kontakt s toxickými látkami, potravinami škodlivými pro psy, zkaženým jídlem nebo pokud je pes na nějaké jídlo přímo alergický, může být také příčinou pankreatitidy.

Péče a léčba

Zásadní je správná diagnostika. Klinické vyšetření, odběr a analýza krve, sonografické vyšetření břicha vede ke správné diagnóze a správné léčbě. Ta trvá ve většině případů 2-4 týdny.

  1. Antibiotická terapie: Podáváme primárně injekčně, po zlepšení stavu pacienta přecházíme v domácím prostředí k podávání tablet.
  2. Léčba bolesti: Podávání léků na bolest přináší úlevu s nepříjemnými symptomy.
  3. Intravenózní tekutiny: Je potřeba absolvovat několikadenní intenzivní infuzní terapii.
  4. Postní dieta: Základem je několikadenní hladovka a dočasná dieta, aby si slinivka odpočinula.
  5. Speciální dieta: Po období půstu může být předepsána speciální veterinární dieta, která pomáhá minimalizovat zátěž na slinivce.

Prevence

Aby se předešlo opakování zánětu slinivky u psa, majitelé psů mohou přijmout několik opatření.

  1. Zdravá strava: Dodržování vyvážené a nízkotučné stravy.
  2. Vyhnout se lidským potravinám: Pes by neměl dostávat potraviny určené pro lidi, zejména ty s vysokým obsahem tuku.
  3. Pravidelná veterinární kontrola: Pravidelné veterinární prohlídky mohou pomoci odhalit potenciální problémy před jejich eskalací.

Zánět slinivky u psa je vážným onemocněním, které vyžaduje okamžitou pozornost a péči veterinárního lékaře. Včasným rozpoznáním a správnou léčbou může mnoho psů dosáhnout plného zotavení. Majitelé by měli být obezřetní ohledně stravy svých psů a v případě podezření na zánět slinivky okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Psali jsme o různě nevhodných potravinách, které nejsou pro psy vhodné, nyní vám přiblížíme, které to jsou.

Čím se pes může otrávit?

  1. Čokoláda – nejznámější potravina, která je pro psa toxická.
  2. Avokádo – především jeho pecky.
  3. Xylitol – pozor i na toto nově hodně používané a pro lidi zdravé sladidlo. Najít ho můžete v bonbonech, čokoládě, pečivu, žvýkačkách apod.
  4. Rozinky a hroznové víno – mohou způsobit selhání ledvin.
  5. Alkohol – především pivo psům většinou přirozeně chutná. Platí ale čím menší pes, tím rychlejší reakce na alkohol.
  6. Sůl – nadbytek sodíku ovlivňuje činnost srdce.
  7. Cibule a česnek – tyto doma běžně se vyskytující potraviny psovi také dobře neudělají. Jsou toxické, ničí červené krvinky. Na odčervení používejte jen speciální veterinární přípravky.
  8. Ořechy – především makadamové ořechy a mandle jsou pro psy přímo toxické.
  9. Pecky – mohou se snadno v pejskovi zaseknout nebo být napadené škůdci.
  10. Kofein – pozor na kávová zrna, lógr.
  11. Léky pro lidi – v žádném případě nepodávejte svým mazlíčkům žádné lidské léky, výjimku tvoří černé uhlí. To je pak potřeba lékaři náhlasit, protože dochází k zbarvení stolice dočerna.

Heimlichův chvat

Heimlichův chvat je resuscitační postup, který se používá k odstranění cizího tělesa nebo potravy z dýchacích cest a může být klíčový při poskytování první pomoci psu, který má náhlý problém s dýcháním. Následující kroky by měly být prováděny s opatrností, a pokud máte podezření, že váš pes má potíže s dýcháním, je vždy nejlepší okamžitě vyhledat veterinární pomoc.

Pokud je to nutné, je dobré umět psovi pomoci ihned. Postupujte těmito kroky:

1. Zjistěte, jestli je zaseknuté těleso viditelné.

  • Pokud má pes těleso zaseknuté v tlamě (např. v dásni), snažte se ho oparně vyndat.
  • Pokud je pes neschopný dýchat, kašlat nebo má modrý jazyk, může být potřeba provést Heimlichův chvat.

2. Postavte se za psa a použijte své ruce.

  • Přistupte k němu zezadu a obejměte ho tak, že jednu ruku sevřete v oblasti nadbřišku (pod žebry) v pěst a druhou přes ni položíte. Pokud je pes malý postačí dlaň nebo jen prsty.

3. Zahajte tlak.

  • 4x až 5x rychle a pevně stiskněte nadbřišek psa směrem nahoru a dovnitř. Cílem je vytvořit tlak, který by mohl pomoci vytlačit cizí těleso nebo potravu z dýchacích cest.

4. Opakujte postup.

  • Pokud byl první pokus neúspěšný, opakujte Heimlichův chvat. Postupujte opatrně, abyste nepoškodili žebra nebo vnitřní orgány psa.

5. Pokračujte nebo vyhledejte pomoc.

  • Opakujte postup, dokud se pes nepřestane dusit nebo dokud cizí těleso nebo potrava nevyjde ven. Pokud se situace nezlepší, okamžitě vyhledejte veterinární pomoc.

Pamatujte, že při provádění Heimlichova chvatu na psa je klíčové zachovat chladnou hlavu a jednat rychle. Vždy by měla následovat návštěva veterináře pro další vyšetření a léčbu.

Praktické tipy pro pomoc pejskovi po viditelném pozření látky, kterou neměl.

  • Vyvolat zvracení - (do půl hodiny po pozření) podejte malé množství velmi slané vody, mázněte hořčici na kořen jazyka nebo podejte 20 ml 3% peroxidu. Pokud by ale došlo k pozření draždivých látek - kyseliny, zásady - zvracení se rozhodně nedoporučuje, došlo by k opětovnému poleptání jícnu, tlamy.
  • Pokud má pes průjem pomůžete mu, pokud mu uvaříte kuřecí maso s rozvařenou rýží a mrkví. Dále je možné podat i černé uhlí nebo probiotika.
  • Entero ZOO - zmírňuje průběh infekčních průjmů, otrav a alergických onemocnění (ověřeno řadou studií), urychluje hojení poranění, vhodně doplňuje léčbu antibiotiky a zlepšuje celkovou odolnost a kondici zvířete.
  • Psyllium - je přírodním zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, podporuje trávení potravy a pohyb (peristaltiku) střev, reguluje a upravuje vyprazdňování, zmírňuje zácpu nebo průjem, nadýmání a plynatost.
  • CBD kapky – Psa můžete uvolnit a zklidnit pomocí přírodních kapek, bez nežádoucího utlumení. Posilují imunitu a navíc při dlouhodobém používání pomáhají při zánětlivém onemocnění pohybového aparátu.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie