7 nejčastějších mýtů o psech

labrador hryže kost

Pejskové jsou pro mnoho domácností naprosto nedílnou součástí života. Přestože se zdají být našimi nejlepšími přáteli, existuje okolo nich celá řada mýtů, které se předávají z generace na generaci a mohou nás zavést do omylu. Možná jste od vaší babičky slyšeli něco jako "Pes je nejspokojenější, když dostane vařenou kost. Syrovou mu určitě nedávej!". Jenže, jak to obvykle bývá, realita je o trochu složitější.

Pojďme tedy společně odhalit pravdu ohledně nejčastějších mýtů, které se okolo pejsků drží. Možná o některých z nich už máte jasno, ale existují takové, které vás mohou i v dnešní době překvapit.

Psi vidí černobíle

Mýtus o tom, že psi vidí černobíle, vznikl pravděpodobně proto, že psi nejsou tak dobří v rozlišování barev jako lidé. Pravdou ale je, že psi určité barvy vidí. Narozdíl od lidí ale mají pouze dva barevné receptory, takže opravdu vidí menší barevné spektrum. 

Psi dobře rozliší modrou a žlutou barvu, ale červenou, oranžovou a zelenou barvu vnímají jako jednu a tutéž. Proto psi pravděpodobně vidí svět v odstínech žluté, modré a šedé. Červenou hračku tedy my spatříme v trávě jednoduše, pro pejska ale může být její hledání náročnější.

Jak tedy pejsek vidí reálně například naše hračky z kolekce ČESKÝ LES? (1. foto co vidí člověk, 2. co vidí pes)


1 psí rok odpovídá 7 lidským


Tento přepočet nám sice poskytuje hrubou představu o věku pejska v lidských letech, avšak není vhodné jej brát doslovně. Psi prochází stárnutím během svých prvních let mnohem rychleji, než lidé. Roční pes by tak mohl být srovnatelný s 16 letým teenagerem. 

Ve věku jednoho roku je pes prakticky dospělý, zatímco člověk se stále pohybuje ve světě dětství. Následně se tempo dospívání psa zpomaluje, a každý následující rok přináší pomalejší proces stárnutí.


Psí sliny jsou léčivé


Psí sliny obsahují stejné enzymy jako lidské sliny. Tyto enzymy mají antibakteriální účinky, ale nejsou dostatečně silné, aby vyléčily větší rány nebo záněty. Olizování ran je pro psy přirozené - olizují své menší rány, aby je vyčistili a pomohli jim rychleji hojit. U větších ran je ale vhodné psovi olizování zakázat. Jejich olizování totiž může způsobit mokvání, zpomalit tempo uzdravení nebo dokonce způsobit infekci.

Starého psa novým kouskům nenaučíš


Psi mají schopnost učit se novým věcem po celý svůj život, i když to s věkem může být trochu náročnější. Věk psa může ovlivnit rychlost učení, ale není to rozhodující faktor. Klíčové je, jak je pes motivován a jak je nastavený trénink. Trpělivost, jasné signály a používání pozitivního posilování jsou pro úspěšný trénink mnohem důležitější.


Vařené kosti jsou v pohodě


Nejsou. Syrové kosti jsou pro pejska mnohem bezpečnější. Vaření kostí totiž změní jejich strukturu a způsobí, že budou křehčí a třepivé. Tyto úlomky kostí mohou snadno poranit psa například v ústech, jícnu, žaludku nebo střevech. 

Syrové kosti jsou ohebnější a méně náchylné k rozlomení.

Pravidlem ale je, nikdy pejska s kostí nenechávat samotného a vyhnout kostem s ostrými hranami.


Feny by měly mít alespoň jednou za život štěňata


Tento mýtus je založen na předpokladu, že březost a porod jsou pro feny prospěšné (pro jejich zdraví). Někteří lidé věří, že březost pomáhá předcházet onemocněním reprodukčních orgánů, jako je rakovina mléčné žlázy nebo zánět dělohy.

Ve skutečnosti však neexistují žádné vědecké důkazy, které by toto tvrzení podporovaly. Studie ukázaly, že březost a porod na riziko onemocnění reprodukčních orgánů u fen nemají žádný vliv.


Kromě toho může březost a porod představovat určitá rizika pro feny. Březost může být náročná pro tělo feny a může vést ke komplikacím, jako je potrat, předčasný porod nebo jiné nemoci. Porod může být pro fenu velice nebezpečný a může vést k závažným komplikacím, jako je zánět dělohy nebo další poranění. Starost o štěňátka také není procházka růžovou zahradou, i když se tak může jevit.

Z těchto důvodů je důležité pečlivě zvážit, zda chcete svou fenku opravdu těmto hrozbám vystavit.


Pes, který dostává syrové maso, je agresivnější


Poslední dobou zaznamenáváme rostoucí popularitu tzv. BARF, což je zkratka pro krmení psa syrovou stravou. S tímto trendem se také objevuje mýtus, který tvrdí, že psi, kteří jsou krmeni syrovým masem, jsou náchylnější k agresivnímu chování. 

Ve skutečnosti však neexistují žádné vědecké důkazy, které by tento mýtus podporovaly. Agresivita se sice u psí misky může objevit, většinou se ale jedná o nedůslednou výchovu ohledně psího majetnického pudu.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie