Agresivní pes: Co s tím?

Agresivní pes: Co s tím?

Měli jste doma pohodového psa, ale najednou ho nemůžete bez obav pustit k jiným psům? Nebo byl vždy tak trochu bručoun a jeho agresivita jen narůstá? Pojďte s námi odhalit příčiny agresivity u psů a jak je můžete řešit.

Agresivitu nesmíte přehlížet


Agresivní pes může být nebezpečný sám sobě i svému okolí. Pokud agresivní chování svého psa nebudete aktivně řešit, může se postupně zhoršovat a vést k nebezpečným situacím, jako jsou útoky na lidi nebo zvířata. Pokud se chování vašeho psa nezlepšuje a projevy agresivity nejsou ojedinělé, vyhledejte odbornou pomoc.

Příčiny agresivity u psů


Nejlepší je samozřejmě psí agresivitě předcházet správnou socializací, výchovou a výcvikem. Ale když už se s agresivním psem potýkáte, nemá cenu řešit, co by kdyby a je potřeba odhalit příčinu. Jen tak můžete agresivitu u psa řešit úspěšně. 


Příčiny psí agresivity mohou být samozřejmě různé - od genetických dispozic, přes bolest a frustraci až po týrání nebo jinou špatnou zkušenost. 

  • Špatná socializace
  • Bolest nebo nemoc
  • Strach
  • Dominance
  • Frustrace
  • Špatná zkušenost, týrání


Tak jako tak je vhodné se obrátit na odborníka:

Psovi, který je agresivní kvůli týrání nebo strachu, může pomoci speciální terapeut či trenér.
Pejskovi, který je agresivní z důvodu bolesti, pomůže veterinář. 
A těm, kteří mohou mít agresivitu danou povahou, genetikou nebo jen špatnou výchovou, pomůže psí trenér.


Jak se projevuje agresivita u psa?

  • Vrčení
  • Intenzivní pohled
  • Kousání nebo škrábání
  • Ochranitelské chování


Hodí se vědět: Je důležité rozlišovat mezi obrannou a útočnou agresivitou. Obranná agresivita je chování, kdy pes reaguje na situaci, kterou považuje za nebezpečnou a brání se. Útočná agresivita je chování, kdy pes zaútočí na lidi nebo zvířata bez zjevného důvodu - a to je ta agresivita, kterou je potřeba řešit.

Jak uklidnit agresivního psa?


Pokud váš pes zrovna vidí rudě, vy musíte zachovat klid a situaci zvládnout tak, aby nikdo nepřišel k úhoně

  1. Změňte prostředí. Pokud víte, na jaký vjem či prostředí váš pes reaguje, jednoduše se s ním přesuňte jinam. A do budoucna se jim vyhýbejte. Pokud například víte, že váš pes reaguje na některé osoby, jiné psy nebo určité zvuky, vyhýbejte se jim a vyhledávejte klidné a bezpečné prostředí. 
  2. Přitáhněte pozornost na sebe. Pokud je podnětem agrese jiný pes, přerušte oční kontakt svého psa s ním. Pokud to bude nutné, postavte se mu do zorného pole vy. 
  3. Zachovejte klid a komunikujte. Mluvte se psem klidně, jasně a snažte se udržet klidný a stabilní postoj. Vyhněte se výrazům nejistoty, jako jsou například přímý pohled do očí nebo křik. Také se vyhněte příliš rychlým pohybům.


Projevy agresivity nenechávejte náhodě. Vždy je lepší řešit problém dřív, než skutečně nastane. A tak se nebojte požádat o pomoc odborníky - terapeuty, trenéry a veterináře.

Tip k četbě: knihu Konejšivé signály od Turid Rugaas by si měl přečíst každý, ať už má doma agresivního pejska či ne. V knize popisuje řeč těla, s jejíž pomocí psi komunikují a předcházejí konfliktům a agresivním reakcím a nejen to.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie