Artróza u psů: Popis nemoci a příznaky

paní dělá fyzioterapii svému psu

Artróza, přesněji osteoartritida (OA) je degenerativní kloubní onemocnění, které postihuje nejen lidi, ale i zvířata, včetně psů. Tento stav je charakterizován postupným opotřebováním kloubní chrupavky, což vede k rozvoji zánětu a následné bolesti a snížené pohyblivosti postižených kloubů. V tomto článku se podíváme na podrobný popis artrózy u psů, její příznaky a způsoby, jak ji diagnostikovat a léčit.

  • Artróza = postižení kloubu v důsledku opotřebení kloubních chrupavek
  • Osteoartróza = postižení zasahuje i kostní podklad kloubu
  • Artritida = zánět kloubu – aseptický (způsobený degenerativními změnami, imunitně zprostředkovaný) nebo septický (způsobený infekčními původci - např. bakteriemi)

→ Jelikož při vzniku artrózy hraje roli zánět a je postižena i kost, spíše se tedy mluví o osteoarthritis

Co je osteoartritida (OA)?

OA je chronické onemocnění kloubů, při kterém dochází k degradaci kloubní chrupavky, která pokrývá konce kostí v kloubu a umožňuje tak hladký pohyb. Postupně se chrupavka ztenčuje, což vede ke tření kostí o sebe. To způsobuje zánět a následnou bolestivost a může vést k tvorbě kostních výrůstků (tzv. osteofytů).

Jakmile OA vznikne, nelze stav vrátit zpět. Změny však lze správným managementem zpomalit.

Příčiny artrózy u psů

Osteoartiritis může být způsobena přirozeným stárnutím a opotřebováním kloubů, nebo je důsledkem jiných zdravotních problémů nebo zranění, jako jsou:

Genetické predispozice: Některá plemena psů, jako jsou němečtí ovčáci, labradorští retrívři a zlatí retrívři, mají vyšší riziko vzniku artrózy kvůli genetickým faktorům. Pokud se jedná o postižení kloubu v důsledku vrozených vývojových vad, začínají se příznaky onemocnění projevovat již v raném věku.

Poranění kloubů: Zranění, jako jsou zlomeniny nebo vykloubení, mohou způsobit poškození kloubní chrupavky a vést k rozvoji osteoartritidy.

Abnormální zatížení kloubů: Nadměrná váha, obezita nebo nesprávná stavba kloubů, jako je dysplazie kyčelního nebo loketního kloubu, mohou způsobit nadměrné opotřebení kloubní chrupavky.

Infekce nebo záněty kloubů: Některé infekce nebo autoimunitní onemocnění mohou způsobit zánět kloubů a následné poškození chrupavky.

U starších psů se většinou setkáváme s osteoartitis v důsledku degenerativních změn, u mladých psů spíše v důsledku vrozených vývojových vad.

Příznaky artrózy u psů

Příznaky artrózy u psů mohou být subtilní a postupně se zhoršovat. Mezi nejčastější příznaky patří:

Bolest: Psi s artrózou mohou vykazovat známky bolesti, jako je kulhání, neochota k pohybu nebo projevy nepohodlí při dotyku postižených kloubů. Kulhání může být výraznější po vyšší fyzické aktivitě nebo v chladnějším počasí. Někteří psi si postiženou nohu mohou okusovat nebo olizovat.

Ztuhlost: Ztuhlost kloubů je obzvláště patrná po odpočinku nebo ráno. Pes může mít potíže vstát nebo začít chodit.

Snížená aktivita: Psi s artrózou mohou být méně aktivní, hraví a častěji odpočívají. Mohou se vyhýbat aktivitám, které dříve milovali, jako je běhání, skákání nebo hře s oblíbenými hračkami.

Změna chování: Psi mohou být podráždění nebo agresivní kvůli bolesti. Mohou také méně jíst nebo změnit chování.

Atrofie svalů: Dlouhodobé snížení aktivity a používání postižených končetin může vést k atrofii svalů kolem postižených kloubů.

Otok kloubů: Někteří psi mohou mít zjevný otok kloubů v důsledku zánětu.

Diagnóza artrózy

Diagnóza artrózy u psů zahrnuje několik kroků:

Klinické vyšetření: Veterinář provede fyzické vyšetření psa, zaměřené na hodnocení pohyblivosti, bolestivosti a stavu kloubů (rozsah pohybu). Je důležité také zhodnotit celkový zdravotní stav zvířete, aby bylo možné vybrat vhodnou terapii.

Rentgenové snímky: Rentgenové snímky jsou základním nástrojem pro diagnostiku ortopedických problémů. Ukazují změny v kloubech, jako je zúžení kloubního prostoru, náplň v kloubu, tvorbu osteofytů a změny v kostech. Jsou také důležité pro vyloučení možné onkologie.

RTG vyšetření lze u dobře manipulovatelných psů provádět bez sedace. V některých případech je však nutné zvíře uvést do celkové anestezie, a to za účelem správného napolohování (např. při uchovnění u dysplazie kyčelních, loketních kloubů) nebo pokud vyšetření působí pejskovi bolest nebo diskomfort.

Další zobrazovací metody: V některých případech může být nutné použít pokročilejší zobrazovací metody, jako je MRI, CT nebo artroskopii k detailnějšímu posouzení stavu kloubů a okolních struktur. Ty se vždy provádí v celkové anestezii.

Analýza kloubní tekutiny: Analýza synoviální tekutiny z postiženého kloubu může pomoci vyloučit jiné příčiny zánětu, jako jsou infekce nebo autoimunitní onemocnění.

Léčba artrózy u psů

Obecně lze říct, že terapie ortopedických onemocnění je dvojího typu – konzervativní a chirurgická.

Vždy se snažíme o zkvalitnění života pacienta. To spočívá zejména v úlevě od bolesti, udržování optimální kondice, úpravě domácího prostředí a režimu pejska. Redukce váhy je většinou prvním krokem v terapii onemocnění pohybového aparátu.

U konzervativní terapie se snažíme pomocí léků, doplňků stravy, příp. cvičení zmírňovat následky onemocnění a zpomalit tak další progresi, ale neřeší příčinu.

Chirurgické řešení je radikálnější, zahrnuje uvedení zvířete do celkové anestezie a následné řešení problému. Metoda volby se liší u jednotlivých patologií a také se vždy napasuje pacientovi na mírů - tzn. dva pacienti se stejným problémem nemusí mít stejné řešení.

Mezi nejčastější patří:

Léky: Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) jsou často používány ke zmírnění bolesti a zánětu. V některých případech mohou být předepsány také jiná analgetika (např. opiáty, gabapentin), případně kortikosteroidy. V dnešní době jsou čím dál více používány léky na principu terapie monoklonálními protilátkami (bedinvetmab), které jsou vysoce účinné a velmi šetrné i pro dlouhodobé používání.

Fyzioterapie: Fyzioterapie a rehabilitační cvičení mohou pomoci zlepšit pohyblivost a posílit svaly kolem postižených kloubů. Hydroterapie je také populární metodou, která umožňuje cvičení s nižším zatížením kloubů. Dále je možné využít magnetoterapie nebo akupunktury.

Výživové doplňky: Chondroprotektivní doplňky, jako jsou glukosamin a chondroitin sulfát, mohou pomoci podpořit zdraví kloubní chrupavky. Omega-3 mastné kyseliny mají také protizánětlivé účinky.

Kontrola hmotnosti: Udržování zdravé hmotnosti je klíčové pro snížení zatížení kloubů a zpomalení progrese artrózy.

Chirurgické zákroky: V těžkých případech může být nutná chirurgická intervence, jako je artroskopie, osteotomie nebo dokonce totální náhrada kloubu.

Prevence artrózy

Ačkoli některé faktory přispívající k artróze nemohou být ovlivněny, existuje několik preventivních opatření, která mohou pomoci snížit riziko vzniku artrózy u psů:

Udržování zdravé hmotnosti: Prevence obezity snižuje zatížení kloubů a snižuje riziko rozvoje artrózy.

Pravidelná cvičení: Pravidelné a vhodné cvičení pomáhá udržovat klouby a svaly zdravé. Vyvarujte se však nadměrným nebo náročným aktivitám, které mohou naopak klouby nadměrně zatížit.

Včasná diagnostika a léčba: Včasné odhalení a léčba ortopedických problémů, jako je dysplazie kyčelního kloubu, může pomoci předcházet rozvoji OA.

Výživové doplňky: Podávání chondroprotektivních doplňků může být prospěšné u psů s predispozicí k artróze nebo u starších psů. S volbou vhodného přípravku se poraďte s Vaším veterinárním lékařem.

Závěr

OA je časté a mnohdy bolestivé onemocnění, které může významně ovlivnit kvalitu života psů. Díky včasné diagnostice a vhodné léčbě je možné zmírnit symptomy a zpomalit progresi onemocnění. Pravidelná veterinární péče, správná výživa, kontrola hmotnosti a přiměřená fyzická aktivita jsou klíčovými faktory pro udržení zdraví kloubů a celkové pohody vašeho čtyřnohého přítele.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie