Kdy a proč pejskovi vařit?

australský ovčák v barvě blue merle leží u misky s barfem

Chcete svému parťákovi zpestřit jídelníček? Nebo mu o narozeninách udělat radost něčím extra? Poradíme vám, proč a jak svému pejskovi vařit.

Vařená strava nebo granule?

Granule a konzervy jsou pohodlným řešením, které vašemu chlupáčovi zajistí vyváženou stravu. Samozřejmě je potřeba zvolit kvalitní granule - pokud možno superprémiové. Levnější a méně kvalitní krmivo může obsahovat příliš mnoho sacharidů, umělých konzervantů, barviv a jiných chemických látek. 


Tip: Holistická superprémiová řada Akinu VITALITY neobsahuje žádná barviva, dochucovadla ani zbytečné konzervanty a je navržena tak, aby podporovala zdraví a vitalitu vašich miláčků. 


Pokud přemýšlíte, že byste z klasického psího krmiva přešli na krmení vařenou stravou, vezměte v potaz, že:

  • Je nutné důkladně počítat krmné dávky a složení, aby vašemu parťákovi nic nechybělo (obzvlášť v zátěži nebo při růstu). Musí obsahovat potřebné množství bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů… 
  • Je lepší se poradit s veterinářem, abyste něco nezanedbali.
  • Se může přechodem na vařenou stravu pejskovi rozhodit zažívání.


Kdy psovi vařit?

Při dietě: Pokud vašeho pejska trápí průjmy nebo zvracení, veterinář vám doporučí dietní režim, během kterého pejskovi nabízíte vývar, vařenou rýži a postupně i vařenou rýži s kuřetem a třeba mrkví. Tato lehce stravitelná vařená strava je vhodná jako krátkodobá úleva pejskova zažívacího systému. Sice mu chutná, ale zdaleka neobsahuje všechny tolik potřebné živiny. 


Jako zpestření jídelníčku: I ty nejlepší a nejvoňavější granule a konzervy se někdy pejskovi omrzí. A do granulí zamíchané vařené vnitřnosti, masíčko, ryba a nebo jen obyčejný vývar vašemu chlupáčovi zaručeně rozvrtí ocásek. Pokud pejskovi nabízíte kvalitní a vyvážené granule, při občasném zpestření vařenou stravou nemusíte řešit, zda obsahuje všechny nutné živiny. Vyzkoušet můžete také domácí přípravu pamlsků.


Při zvláštních příležitostech: Je jasné, že o narozeninách váš miláček nemůže dostat obyčejné granule. A co o Vánocích, až si budete dopřávat klasické vánoční dobroty! Ke zvláštním příležitostem můžete svému parťákovi připravit pro něj vhodné laskominy nebo sváteční pokrm. 

Z čeho vařit pro psy?

Při přípravě vařené stravy pro psy dbejte na kvalitu použitých ingrediencí.


Vařit můžete například:

  • kuřecí a hovězí maso (svalovina, srdce, jazyk)
  • vnitřnosti (ledviny, játra, žaludky)
  • ryby
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • rýže, quinoa, kuskus, jáhly, pohanka, ovesné vločky
  • speciální krmné těstoviny pro psy
  • vejce, krmný sýr
  • bylinky, vybrané ovoce 
  • batáty, cizrna, hrách
  • živočišný tuk
  • tvaroh

POZOR: Některé ingredience mohou být pro psy škodlivé. Například čokoláda, cibule, avokádo, hrozinky, hrozny, makadamiové ořechy a další potraviny mohou psům způsobit vážné zdravotní problémy. Psům se také nesmí podávat vařené nebo jinak tepelně upravované kosti! Po uvaření se totiž štěpí a mohou napáchat v těle pejska ohromné škody. Pokud tedy uvaříte kuře, je potřeba ho pak obrat a psovi dát jen maso.

Co psovi vařit?

Z výše uvedených ingrediencí můžete svému pejskovi uvařit, cokoliv má nejraději. Jednomu pejskovi bude nejvíc chutnat kuřecí s rýží, jinému zase těstoviny s rybou a sýrem. A pro inspiraci mrkněte na recept na psí narozeninový dort nebo recepty na psí vánoční cukroví - kdo říká, že ho musíte dělat jen o Vánocích? 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie