Kolik prostoru potřebují malí domácí mazlíčci?

2 morčata stojí na dřevěném domečku

Přemýšlíte o pořízení akvária? Nebo se chystáte domácí zvěřinec rozšířit o křečka, morče nebo třeba ještěrku? Zjistěte si, jak velký životní prostor bude nový člen vaší domácnosti potřebovat, aby měl pohodlný a spokojený život.

Jak velké akvárium pořídit?


Při vybírání akvária můžete postupovat dvěma způsoby:

  • Už máte vybrané místo pro akvárium a víte zhruba, jak velké by mělo být. Potom je potřeba vybrat vodní živočichy, kterým bude taková velikost akvária vyhovovat.
  • Nebo víte, jaké živočichy chcete v akváriu chovat - a podle toho je potřeba vybrat vhodnou velikost.

Co chovat v akváriích různých velikostí:

  • V akváriu do objemu 20 l budou spokojené bojovnice, živorodky, krevetky a šneci.
  • V akváriu od 30 do 60 l můžete chovat menší rybky do velikosti 5 cm, ale ne více než 20 kusů.
  • Ve 100l akváriu budou spokojené menší rybky do 5 cm, nebo pár 10cm.
  • A ve 200l akváriu můžete chovat sladkovodní i mořské ryby - například skaláry.

Hodí se vědět: Velká akvária (nad 300 l) jsou snadnější na udržení stabilních teplotních a pH podmínek, odpustí vám menší začátečnické chyby a dávají vám velký prostor pro kreativitu a výběr vodních živočichů. Menší akvária (do 100 l) vám sice poskytují menší prostor pro kreativitu, vyžadují více starosti o udržení vhodných podmínek a hůře se vyrovnávají s chybami, ale zase jsou levnější na provoz i pořízení a vyžadují méně času na údržbu. Pro začínající akvaristy je tedy vhodná velikost akvária od 100 do 250 l, která vám poskytnou dostatečnou svobodu ve výběru ryb i dekorací a jsou dostatečně objemná na to, aby udržela stabilní prostředí.

Jak velkou klec pro křečka nebo myšku?

I malí hlodavci potřebují velký životní prostor. Jsou aktivní a potřebují dostatek pohybu. Klec pro malého hlodavce ale vybírejte nejen podle rozměru klece, ale dejte pozor také na vnitřní rozteč drátů, aby mezi nimi váš milý hlodavec neprolezl. 


Klec pro křečka by měla mít délku základny alespoň 60 cm, ale pokud vybíráte vícepatrovou klec, může být i menší. Pokud zvolíte klec s více patry, dbejte na to, aby podlaha ve druhém patře nebyla drátěná, ale dřevěná, aby po ní mohl křeček dobře běhat.

Myslete na to, že ve volné přírodě se křečci pohybují na velkém prostoru a jsou velmi aktivní a hraví, takže čím větší klec svému křečkovi pořídíte, tím spokojenější bude. A pokud vám prostor nedovolí pořídit větší klec, připravte mu občas výběh, který bude moci bezpečně prozkoumat.


Velmi důležitou roli hrají také tunely, domečky a další zábavné prvky, díky kterým se křeček bude v kleci cítit rychle jako doma. Čím více času křeček v kleci tráví, tím větší rozptýlení bude potřebovat - mrkněte tedy i na hračky pro hlodavce.


Tipy pro různé druhy křečků:

  • Nejmenší z křečků - křečík Roborovského - si nepotrpí na využívání běhacího kola, ale dokáže celé hodiny běhat po kleci. Proto vsaďte spíš na větší klec a dostatek tunelů, chodbiček a dalších prvků.
  • Křeček džungarský, Campbellův křečík a čínský křečík zase rád šplhá, připravte jim tedy šplhací prvky.
  • Nejmenší nároky na prostor má křeček džungarský, který si vystačí i s 40cm klecí.
  • Rozměry klece pro křečka syrského by měly být minimálně 50 x 40 cm.

Jak velkou klec pro morče?


Stejně jako u křečků, platí i u morčat - čím větší klec pořídíte, tím lépe. Morčata jsou nejen velmi aktivní, ale také extrémně společenská a nedoporučuje se je chovat jako jednotlivce, ale vždy alespoň ve dvojicích. A pokud svá morčata nechcete nechat volně pobíhat po domácnosti, pořiďte jim alespoň ohrádku pro hlodavce - v zimě jim tak umožníte více pohybu a v létě ji zase oceníte, až je budete brát “na pastvu”.


Minimální doporučená velikost pro jedno morče je 80 x 90 cm, pro dvě morčata pak minimálně 80 x 130 cm. 

Stejně jako křečci, budou morčata potřebovat v kleci dostatek zábavy a úkrytů - nezapomeňte ji tedy vybavit hračkami, domečky, tunelem, větvičkami a dalšími prvky, díky kterým uděláte pro svá morčata z klece útulný domov. 

Jak velké terárium pro ještěrku?


Přemýšlíte o pořízení terária? Velikost je potřeba - stejně jako u akvária - volit podle druhu jeho obyvatele. Minimální rozměry terária pro agamu by měly být 80x40x40 cm, pro gekončíka 60x40x45 cm a pro skupinu gekončíků 100x50x45 cm. O velikosti a vybavení terária se vždy poraďte s odborníkem, protože každá ještěrka potřebuje specifické teplotní podmínky, vlhkost vzduchu či typ osvětlení.

U všech živočichů chovaných v zajetí platí, že čím větší životní prostor jim poskytnete, tím kvalitnější a spokojenější život budou mít. Pokud tedy máte dostatek prostoru, vždy sáhněte po větší kleci nebo akváriu - a všichni budou spokojenější.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie