Močové kameny u koček: Co to je, příznaky, léčba a prevence

mainská mývalí kočka leží v posteli s plyšovou hračkou

Močové kameny už potrápily kdejakého kočičího mazlíčka. Pojďme si říci, co to vlastně je, jaké jsou příznaky a jak tomuto onemocnění předejít….

Co jsou močové kameny?

Močové kameny (tzv. urolity) jsou pevné útvary, které se tvoří v močovém traktu koček z minerálních a dalších látek přítomných v moči. Tyto kameny vznikají v ledvinách nebo v močovém měchýři. Mohou se dostat do močovodů nebo močové trubice a způsobit tak jejich ucpání. Svou přítomností způsobují dráždění a následně zánět močových cest.

  • Urolithiáza (onemocnění způsobené močovými kameny) je po FIC (felinní idiopatické/stresové cystitidě) druhé nejčastější onemocnění močového traktu u koček.
  • Nejčastějšími typy močových kamenů u koček jsou struvity a kalcium oxaláty.
  • Kromě močových kamenů se také můžeme u kocourů setkat s uretrálními zátkami.

Predispozice

Častěji se s problémy onemocnění močového traktu setkáváme u koček ve středním věku, bez přístupu ven, obézních koček a koček krmených převážně suchou stravou.

Příznaky močových kamenů

Všechna onemocnění dolních močových cest jsou manifestována podobnými příznaky, proto je kromě klinického vyšetření nutné provést další vyšetření ke zjištění příčiny problému.

Přítomnost močových kamenů u koček může způsobit celou řadu příznaků, které se mohou lišit v závislosti na umístění a velikosti kamenů.

Mezi hlavní příznaky patří:

  • Bolest při močení: Kočka může vykazovat známky bolesti při močení, jako je například hlasité mňoukání. Můžeme také zaznamenat zvýšené olizování v oblasti genitálu nebo břicha.
  • Časté močení: Kočka může častěji chodit na kočičí záchod. Produkce moči je však malá nebo žádná. Tento příznak je většinou majiteli zaměněn za zácpu.
  • Močení mimo záchod: Kvůli častému nucení na močení nemá kočka dostatek času dostat se na toaletu. Kočky si mohou spojit bolest a diskomfort s místem kam chodí močit, proto si poté vybírají místa jiná.
  • Krev v moči (hematurie): Moč může být zbarvená do růžova nebo červena kvůli přítomnosti krve. Množství krve může být také velmi malé a nemusí být v moči na první pohled vidět.
  • Neschopnost močit: V případě, že je močová trubice zablokována, může dojít k úplné neschopnosti močit. Jedná se o potenciálně život ohrožující stav vyžadující okamžitou veterinární péči.
  • Ztráta chuti k jídlu, apatie, zvracení: Některé kočky mohou ztratit chuť k jídlu, být apatické, schovávat se nebo dokonce zvracet.
    Pokud jsou močové cesty průchozí, setkáváme se spíše s příznaky jako je bolestivost při močení, časté močení, močení mimo záchod nebo krev v moči. Většinou nedochází k narušení celkového zdravotního stavu.

V případech, kdy dojde k zablokování vývodných cest močových (nejčastěji močové trubice) urolitem, se setkáváme spíše s celkovými příznaky jako je apatie, bolestivost, inapetence, zvracení. Pokud není včas problém odhalen, jedná se o potenciálně život ohrožující stav, který může zanechat trvalé následky (zejména poškození ledvin).

S neprůchodností se setkáváme častěji u kocourů, jelikož mají užší a delší močovou trubici než kočky.

Diagnóza

Diagnóza močových kamenů obvykle zahrnuje kombinaci anamnézy, klinického vyšetření, vyšetření moči a dalších diagnostických testů. Veterinář může provést:

  • Analýzu moči: Poskytne informace zejména o pH moči, přítomnosti krve, krystalů nebo bakteriální infekce.
  • Ultrazvuk: Tyto zobrazovací metody pomáhají odhalit přítomnost kamenů v močovém traktu, zejména v močovém měchýři nebo ledvinách.
  • Rentgen: Pomáhá k přesné lokalizaci kamene. Nicméně ne všechny urolity jsou na RTG snímcích viditelné (záleží na složení).
  • Krevní testy: Ke zhodnocení celkového zdraví kočky a funkce ledvin.
  • Mineralogický rozbor: Poskytne přesné složení močového kamene.
  • Bakteriální kultivace moči: Provádí se v případě podezření na bakteriální infekci.

Léčba močových kamenů

Léčba močových kamenů závisí na velikosti, typu a umístění kamenů. Možnosti léčby zahrnují:

  • Dietu: Veterinární dieta je formulována tak, aby změnila pH moči a snížila množství minerálů, které se podílí na tvorbě kamenů. U některých typů močových kamenů, jako jsou struvity, může změna stravy pomoci menší kameny rozpustit. V rámci úpravy stravy je také důležité zvýšit příjem tekutin.
  • Léky: Nejčastěji jsou používány léky na zmírnění bolesti. Antibiotika mohou být předepsána, pokud došlo k potvrzení infekce močových cest nebo jako clona v případě zavedení cévky.
  • Katetrizace a laváž: U akutní obstrukce močové trubice je nezbytné provést katetrizaci a propláchnutí močové trubice, aby se odstranily nebo vypláchly menší kameny a zprůchodnily se močové cesty. Cévku je možné ponechat zavedenou několik dní.
  • Chirurgický zákrok: Pokud jsou kameny příliš velké, nelze je rozpustit nebo pokud způsobují závažné problémy, může být nutná chirurgická intervence. Nejčastěji se jedná o cystotomii (naříznutí močového měchýře). Získání urolitů je důležité zejména pro jejich identifikaci (mineralogický rozbor) a následnou terapii a předcházení tvorby dalších kamenů. U kocourů se také provádí tzn. uretrostomie. Ta se volí v případě, že dochází k ucpání močové trubice opakovaně.

Prevence

Prevence vzniku močových kamenů zahrnuje několik opatření, která mohou pomoci snížit riziko jejich tvorby:

  • Správná strava: Krmivo by mělo být formulováno tak, aby udržovalo vhodné pH moči a snižovalo koncentraci minerálů, které mohou tvořit kameny. Veterinární dieta se volí u pacientů, kteří již problémy s močovými cestami mají. Zdravá zvířata je vhodnější krmit standardním, ale kvalitním krmivem.
  • Dostatek vody: Zajištění dostatečného příjmu vody je klíčové pro prevenci tvorby kamenů. Některé kočky mohou být více motivovány k pití z fontánek nebo příjmem mokrého krmiva.
  • Pravidelné veterinární kontroly: Pravidelné kontroly moči a celkového zdraví kočky mohou pomoci včas odhalit problémy a předejít komplikacím.
  • Stres management: Stres může přispívat ke vzniku onemocnění močových cest, proto je důležité zajistit kočce klidné prostředí.
  • Cat friendly prostředí: Dostatek vhodných a čistých záchodků, vhodné místo pro kočičí toaletu, dostatek odpočinkových míst, hraček a misek k jídlu a pití.
  • Udržování optimální kondice kočky: Problémy s močovými cestami mají častěji obézní kočky.


Závěr

Močové kameny u koček mohou být vážným zdravotním problémem, který vyžaduje pozornost. Včasná diagnostika a léčba jsou klíčové pro předcházení komplikací, jako je obstrukce močových cest, která může být život ohrožující. Prevence zahrnuje správnou stravu, dostatek tekutin a pravidelné veterinární kontroly. 

Pokud máte podezření, že vaše kočka trpí močovými kameny, neváhejte kontaktovat svého veterináře, aby co nejdříve zahájil léčbu a minimalizoval riziko vážných následků.

TIP jak odebrat vzorek moči

Odběr moči k vyšetření je častým problémem majitelů koček. Vzhledem ke kočičímu temperamentu není někdy jednoduché je přinutit spolupracovat. Zde je několik tipů, jak je možné vzorek odebrat.

  1. Odstranění kočkolitu ze záchodku a následné odebrání vzorku moči.
  2. Použití speciální odběrové sady, obsahující “nesavý” kočkolit. Poskytne kočce možnost hrabání, ale moč nevsákne. Je poté možné jí následně ze záchodku odebrat.
  3. Použití potravinářské folie k překrytí kočkolitu v záchodku.
  4. Vytvořením záchodku s dvojitým dnem navrtáním dírek do dna kočičího záchodu. Tento způsob se používá zejména, pokud je nutné odebírat moč častěji (např. u kočičích diabetiků).

Pokud se i přesto nepodaří vzorek odebrat doma, veterinární lékař může provést cystocentézu. Jedná se o sterilní odběr moči přímo z močového měchýře pomocí jehly pod kontrolou ultrazvuku. Tato metoda odběru nezpůsobuje větší bolest než vpich jehly např. při očkování. 

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie