Péče o psa v horkých dnech: Podrobný průvodce

dva australští ovčáci v Akinu bazénku pro psy

Jakmile letní teploty atakují třicítku, je třeba dávat větší pozor nejen na sebe, ale i na svého chlupatého parťáka. Víte, jak poznáte přehřátí u psa? Jak v létě psa zchladit a jak správně venčit v parných dnech?

Pes a horko

Ve vedru nejvíce trpí štěňata, staří psi, psi se zkráceným čumákem (mopsové, buldočci) a nemocní či obézní psi. Zvýšenou pozornost je ale potřeba věnovat nejen jim.

Jak se potí pes?

Protože psi nemají potní žlázy v pravém slova smyslu, svoji tělesnou teplotu regulují dýcháním s vyplazeným jazykem. Odpařování vlhkosti v tlamě a oblasti nosu má stejný efekt jako pocení u člověka. 

Pozor: V horkých dnech mohou být tedy pro psa náhubky, které mu neumožní naplno otevřít tlamu, až životu nebezpečné.

Horko v autě může zabíjet

Pejskům může vysoká teplota ublížit už během několika minut, protože jsou na změny teplot velmi citliví. Například uvnitř auta je během krátké chvíle teplota mnohonásobně vyšší než venku. Pokud je venku 30 °C, tak v autě zaparkovaném na přímém slunci může teplota za necelou půlhodinu dosáhnout i více než 50 °C. Proto psa nikdy v zaparkovaném autě nenechávejte.

Jak psa v autě zchladit? 

Pokud se v horkých dnech chystáte na delší cestu autem, nezapomeňte svému parťákovi přibalit dostatek vody a cestovní misku - nebo můžete pořídit lahev a misku v jednom a vyzkoušet cestovní lahev Akinu. Do auta mu můžete dát chladicí podložku a vybavit ho navíc také chladicím obojkem.

Příznaky přehřátí u psa

Přehřátí se u pejsků projevuje apatií, zrychleným dechem, namodralým jazykem a teplotou přes 40 °C (měřenou v konečníku). 

Jak ochladit psa aneb První pomoc při přehřátí

    • Umožněte mu lehnout si na chladné stinné místo nebo na chladicí podložku - ideálně tam, kde proudí čerstvý vzduch.
    • Mokrým ručníkem chlaďte tlapky, vnitřní stranu stehen, bříško a nakonec hlavu. Nikdy ho neházejte do vody, ani nepolévejte - mohlo by dojít k teplotnímu šoku.
    • Dejte mu napít, ale pozor, aby voda nebyla ledová.
    • Dopřejte mu klid.
    • Pokud má váš parťák křeče nebo jiné komplikace, ihned kontaktujte svého veterináře.

Jak psa bezpečně venčit, když je horko?

    • Odpoledne - když je největší horko - procházky raději vynechte.
    • Na delší procházky se vydejte raději brzy ráno a večer.
    • Vyhněte se rozpálenému asfaltu a betonu, aby si váš parťák nespálil tlapky.
    • Pokud je to možné, vydejte se do lesa, k potůčku nebo k rybníčku, kde se váš pejsek může ochladit a napít.
    • Zmírněte náročnost tréninku.


Letní psí výbava

Chladicí podložka pro psy: po fyzické námaze nebo ve velkém horku se váš parťák rád odebere na svou chladicí podložku, která chladí šetrněji než například studená podlaha.

Chladicí psí obojek: Stačí nasadit a celé hodiny bude pejska příjemně chladit. Vhodný je především pro krátkosrstá plemena.

Psí botičky: Psi vstřebávají teplo tlapkami, proto je důležité je - obzvlášť ve městě - chránit. Pokud nemáte možnost venčit v lese nebo na zatravněné ploše, zkuste dát pejskovi boty pro psy, které vám poslouží i v zimě, kdy budou zase chránit před ledem a solí. 

Voda: Noste lahev s vodou a cestovní miskou vždy s sebou. Zvláště v horkých dnech je důležitý pravidelný pitný režim.

Chladicí a plovací hračky: Chladicí psí hračky můžete používat doma i venku, pokud je váš parťák zvyklý si na procházkách hrát. Plovací psí hračky jsou zase skvělé na aportování ve vodě.

Psí bazén: Pokud máte zahradu a na ní volné místečko, pořiďte svému parťákovi psí bazén, kde se v létě skvěle ochladí i vyřádí. 

Ledové osvěžení: Můžete mu také dát k olizování kostky ledu, připravit mu psí zmrzku nebo dát zmrznout bílý jogurt, který psi milují.

Jak se svým parťákem zvládáte horké letní dny vy? Napište nám své zaručené tipy.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie